Taksim Meydanı'nda Çelenk Gerginliği ) - Son Dakika
Güncel

Taksim Meydanı'nda Çelenk Gerginliği )

Taksim Meydanı\'nda Çelenk Gerginliği )

Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakılması töreninde CHP, DSP ve İşçi Partililer alana alınmayınca gerginlik yaşandı.

28.10.2012 17:06

Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakılması töreninde CHP, DSP ve İşçi Partililer alana alınmayınca gerginlik yaşandı.

Haber - Kamera: Dilhun GENÇDAL - Hasan YILDIRIM - Yaşar KAÇMAZ İSTANBUL - DHA

Cumhuriyetin kuruluş 89'uncu yıldönümü dolayısıyla İstanbul Valiliği, 1. Ordu ve İstanbul Garnizon Komutanlığı ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk konuldu. Tören öncesi Taksim Meydanı polis bariyerleriyle çevrilmesi ve alınan olağanüstü güvenlik önlemleri dikkat çekti. Meydan ve çevresinin polis bariyerleriyle çevrilmesinden dolayı İstiklal Caddesi'ne gitmek isteyen vatandaşlar meydan çevresinde kuyruk oluşturdu. Tören öncesi bariyerlerle kapatılan alana yetkililer ve basın dışında kimse alınmadı.

CUMHURİYET BİZİM EN ÖNEMLİ KAZANIMIMIZ

Yoğun güvenlik önlemi altında gerçekleştirilen törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir, Topbaş İstanbul İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan katıldı. Vali Mutlu, 1'nci Ordu Komutanı Orgeneral Ataman ve Kadir Topbaş'ın Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla son buldu. Törene katılan Beyoğlu Fındıklı Lisesi öğrencileriyle bir süre sohbet eden Vali Mutlu, basın mensuplarının yarınki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına yönelik sorularını yanıtladı. Mutlu, Cumhuriyet Bayramı'nın her yıl olduğu gibi yarın da Vatan Caddesi'nde düzenlenecek törenle kutlanacağını belirterek, "Bayramımızı büyük bir coşkuyla inşallah İstanbul'da huzur içerisinde geçireceğiz. Yarın Vatan Caddesi'ndeki törenden sonra akşam bir resepsiyonumuz var. Şehirimizin her kesimindeki ilgilileri davet etmiş olduğumuz çok yoğun bir resepsiyonda halkımız bir araya gelecek ve bu bayramı birlikte kutlamış olacağız" dedi.

Kadir Topbaş ise, "Milletçe Cumhuriyeti beraberce kurduk. Cumhuriyetin kazançlarını birlikte yaşamaktayız. Büyükşehir Belediyesi olarak bizden 2006 yılında başlattığımız bu ulusal bayramımızın halkla beraber coşkuyla kutlanması anlamında 7 yıldan beri İstanbul Boğazı'nda Boğaz köprüsü ve Kız Kulesi arasında havai fişek ve ışık gösterileri yapmaktayız. Sayın Valimize bu çalışmalarımızı protokole aldığı için ayrıca teşekkür ederim. Ben bu kutlamalara İstanbulluları davet ediyorum. Her geçen gün çok daha farklı kutlanmakta. Cumhuriyet bizim en önemli kazanımımız ve bayrağımızın gönderdiği bağımsızlılığımızın sembolü olarak dalgalanmasına vesile olan bu büyük bayrama hep beraber aynı coşkuyu dünyaya haykıran bir birlikteliği sunmak üzere heyecanı yaşayacağız" diye konuştu.

ATATÜRK'Ü KİMDEN KORUYORSUNUZ?

Bu arada alana girerek, çelenk bırakmak isteyen CHP, DSP ve İşçi Partili bir grup, polis tarafından engellenince arbede yaşandı. Grup, Vali ve resmi heyet anıta çelenk bırakırken, sık sık "Mustafa Kemalin askerleriyiz", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganı attı. Resmi törenin tamamlanmasının ardından CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP'lilerin yanına gelerek, "Çelengi alın gelin arkadaşlar" dedi. Polis, grubun anıta doğru yönelmesini engellemek istedi, ancak CHP'liler polisi aşarak, anıta ulaştı ve çelenk bıraktı. Çelenk bıraktıktan sonra açıklama yapan Oğuz Kaan Salıcı, "Bugün burada resmi olarak yapılan tören çakma bir törendir, sahte bir törendir, naylon bir törendir. Arkadaşlara soruyorum, Atatürk'ü kimden koruyorsunuz? Değerli emniyet mensubu Atatürk'ü bizden mi koruyorsunuz? Beş dakikalık bir törene tahamül edemeyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Şu Taksim'in etrafına bir bakın her yer bariyer dolu. Her yer güvenlik menbusu dolu. Her yer ablukaya alınmış, Taksim'i kimden koruyorsunuz ' Atatürk'ü kimden koruyorsunuz' Atatürk'ün korunması gereken kişiler sizlersiniz aslında. Halk burada, resmi zevat nerede? Resmi zevat şu an kaçmakla meşgul" dedi. Salıcı, bir basın mensubunun, "Az önce askerlere dönerek bir tepki ortaya koydunuz. 'Sizin koruyamadığınız Cumhuriyete, koyamadığınız çelenge biz sahip çıkıyoruz' dediniz. Bu genel anlamda bir tepkimiydi?" sorusuna, "Genel anlamda bir tepkiydi. Şu anda ordumuzun generallerinin, subaylarının yüzde 30'a yakını içerde. Uluslar arası bütün strateji uzmanları kabul ediyor ki, bir ordunun dörtte birinden fazla subayı eğer savaşta esir alınmışsa, ya da bir şekilde komuta kademesinde görevini yerine getiremez durumdaysa, o ordu savaş kabiliyetini yitirmiştir. Suriye ile savaşın eşiğindeyiz. Kim savaşacak. Biz savaş istemiyoruz. Varsayalım ki böyle bir ortama girildi, kim savaşacak? Cumhuriyeti koruması gereken merciler şu anda tasviye edilmiş durumda. Ama halk burada, cumhur burada. Cumhur cumhuriyeti koruyacak" diye cevap verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Taksim Meydanı'nda Çelenk Gerginliği ) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement