Yeni Cumhurbaşkanı'ndan Garanti - Son Dakika
Güncel

Yeni Cumhurbaşkanı'ndan Garanti

Yeni Cumhurbaşkanı\'ndan Garanti

Göreve başlayan 11. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, "Almanya'da yaşayan herkes kendini evinde hissetmeli" dedi.

24.03.2012 11:11  Güncelleme: 11:31

Almanya'nın Federal Meclis'te yemin ederek görevine başlayan 11'inci Cumhurbaşkanı 72 yaşındaki Joachim Gauck, göçmenler konusunda eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un çizgisini sürdüreceğini vurgularken, 'Almanya'da yaşayan herkes kendisini evinde gibi hissetmeli' dedi.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Federal Meclis ve Eyalet Temsilciler Meclisi'nin ortak oturumunda Almanya'nın 11'inci Cumhurbaşkanı olarak yemin ederek görevine başlarken birkaç hafta önce istifa eden selefi Christian Wulff'un Almanya'da yaşayan göçmenlerin topluma uyumu için gösterdiği çabalarını, devam ettirme sözü verdi. Gauck, Almanya'da yaşayan herkesin kendini, kendi evinde gibi hissetmesi gerektiğini kaydetti. Yeni Cumhurbaşkanı Gauck, 2'nci Dünya Savaşı'nın ardından 'istikrarlı bir demokrasi' oturtmayı başaran Almanya'yı 'demokrasi mucizesi ülke' olarak niteledi. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, 'sosyal adalet, katılım ve yükselme şanslarının' Almanya'da insanları birbirine bağlayan değerler olması gerektiğini vurguladı.Sosyal devletin önemini vurgulayan Gauck, yoksul, yaşlı ya da hasta olsun kimsenin kendini toplum dışına itilmiş hissetmemesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gauck, görevinden istifa eden Christian Wulff'un da izlediği yemin ve konuşmasında son dönemde alevlenen Almanya'daki aşırı sağcı tehlikeye de değindi. Gauck, "Bu nefret bir tahriktir. Bizler size korku hediye etmeyeceğiz" dedi. Gauck, aşırı sağ olgusunun tarih olacağını ve Almanya'da din kaynaklı fanatizme şans tanımayacağını belirtti.

Yemin töreninin açılış konuşmasını yapan Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Gauck'un Cumhurbaşkanı seçilmesinin Doğu ile Batı'nın kaynaşmasının durdurulamaz bir ilerleme kaydettiğine işaret ettiğini belirtti. Almanya'nın ilk eski Doğu Almanya kökenli Cumhurbaşkanı olan Gauck'un büyük bir sempati ile karşılandığını belirten Lammert, kendisinden beklentilerin de yüksek olduğunu ifade etti.

Deutche Welle, komşu ülkelerle iyi ilişkiler yürütülmesi gereğine vurgu yapan yeni Cumhurbaşkanı Gauck'un, ilk resmi yurtdışı ziyaretini gelecek hafta Polonya'ya yapacağını bildirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yeni Cumhurbaşkanı'ndan Garanti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement