1. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

1. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu

ESOGÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgüneş: "Erişkinlerde aşı, özel durumlar ve bireysel uygulamalar dışında önemli ölçüde ihmal edilmiştir" Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner: "Her yıl 2,5 milyon kişi, aşılar sayesinde yaşayabiliyor"

18.01.2014 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Özgüneş, erişkinlerde aşının, özel durumlar ve bireysel uygulamalar dışında önemli ölçüde ihmal edildiğini savundu.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği tarafından ilki düzenlenen "Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu", ESOGÜ Prof. Dr. Necla Özdemir Salonu'nda başladı.

Sempozyumun açılış töreninde konuşan Özgüneş, yaptığı konuşmada, organizasyonun ev sahipliğini üstlenmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Erişkin bağışıklamasının, gündelik yaşamda sürekli ortaya çıkan ancak arka planda kalarak çoğunlukla unutulan ve zorda kalınca akla gelen bir konu olduğunu söyleyen Özgüneş, "Erişkinlerde aşı, özel durumlar ve bireysel uygulamalar dışında önemli ölçüde ihmal edilmiştir. Genel olarak erişkinlerde aşı ile önlenebilir olup bağışıklama yapılması gereken hastalıklar; tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, hepatit A ve B, pnömokok infeksiyonları, su çiçeği ve beyin zarları iltihaplarına yol açan meningokok infeksiyonlarıdır" dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şafak Taner ise aşının, mucizevi bir buluş olduğunu anlattı.

Aşılamanın önemine değinen Taner, "Her yıl 2,5 milyon kişi, aşılar sayesinde yaşayabiliyor. Geleneksel aşılarda dünyadaki kapsayıcılık yüzde 90'lara ulaşırsa 2010-2019 yıllarında 5 yaş altı çocuklardan 7,5 milyonunun yaşamı kurtulabilecek" ifadesini kullandı.

Törene, KLİMİK Derneğinin genel sekreteri Funda Timurkaynak ve yönetim kurulu üyeleri ile bazı üniversitelerden akademisyenler katıldı.

"Aşı immünolojisi", "aşı uygulama pratikleri", "aşı şemaları" başlıklı konferanslar ve interaktif tartışmalarla devam edecek etkinlik, yarın sona erecek. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 1. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement