100. Yılında Çanakkale Ruhu ve Gençlik" Programı - Son Dakika
Güncel

100. Yılında Çanakkale Ruhu ve Gençlik" Programı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Her zaferin elbette bir bedeli vardır.

13.03.2015 17:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Her zaferin elbette bir bedeli vardır. Biz, Çanakkale'de kazandığımız o muhteşem zaferle bu milletin 200 yıllık makus talihini tersine çevirdik. Bu, yüzbinlerce gencimizin şehit olarak, gazi olarak hayatlarının baharında sönmesi pahasına elde edilen bir zaferdir. Çanakkale Zaferi olmasaydı muhtemelen Kurtuluş Savaşı'nı verecek takati, azmi ve umudu kendimizde bulamayacaktık" dedi.

Genç Memur-Sen tarafından Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen "100. Yılında Çanakkale Ruhu ve Gençlik" adlı programda konuşan Erdoğan, bu yıl 18 Mart'ta Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. yıl dönümünün kutlanacağını hatırlatarak, Çanakkale şehitlerini minnetle yad ettiklerini ve hepsine Allah'tan rahmet dilediklerini belirtti. Onlarla beraber tarih boyunca vatanları, milletleri ve bayrakları için canını feda etmiş tüm şehitlere rahmet niyaz eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümünü çok farklı etkinliklerle, programlarla mart ayı başından itibaren kutlamaya başladık. Yarın Çanakkale'deyiz, Tıp Bayramı'nı orada kutlayacağız. Bu unutulacak birşey değil. O istikbal ve istiklal mücadelesinde Yahya Kemal'in ifadesiyle çok enteresandır, o sıkıntılı günlerde ne diyordu, 'Şu kopan fırtına Türk ordusudur Yarabbi. Senin uğrunda ölen ordu budur Yarabbi. Ta ki yükselsin ezanlarla müeyyed namın, galib et, çünkü bu son ordusudur İslam'ın' diyordu."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, o dönemde üniversitede, lisede okuyan tüm gençlerin Çanakkale Savaşı'na katıldığını, çünkü mermi atacak insan bulunmadığı için üniversite ve lise öğrencilerinin cepheye sürüldüğünü hatırlatarak, "Bu, farklı bir mücadeleydi. Onun için bizler, işte oradan alıyoruz asıl gücümüzü" dedi.

Çanakkale'de ve Türkiye'nin pek çok farklı yerinde çeşitli kurumlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen etkinliklerle Çanakkale Savaşı'nın yıl dönümünü en güzel şekilde idrak etmeye çalıştıklarını ifade eden Erdoğan, 18 Mart'ta yapılan törenlere Başbakan olarak bizzat katıldığını dile getirdi. Bu yıl Başbakan Davutoğlu'nun 18 Mart'ta törenlere katılacağını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"24 Nisan'da 100. yıl kutlamalarına dünya devlet başkanlarını, hükümet başkanlarını davet ettik ve öyle zannediyorum ki şu ana kadar bize geri dönüşlere baktığımızda 30'u aşkın devlet başkanı, hükümet başkanı bizlerle beraber Çanakkale'de olacaklar. Bakanlarla diğer temsilcilerle bu rakam çok daha yüksek olacak. Genç Memur-Sen tarafından Çanakkale Zaferimizi ve şehitlerimizi anmak için düzenlenen bu programı da takdire şayan bir kadirşinaslık örneği olarak görüyorum. Kendilerine yakışanı yaparak tarihlerine ve ecdatlarına sahip çıktıklarını gösterdikleri için ben gençlerimizi tebrik ediyorum."

"Her zaferin elbette bir bedeli vardır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Savaşı'nın diğer birçok özelliğinin yanı sıra bir genç savaşı olduğuna işaret ederek, Türkiye'deki pek çok lise ve üniversitenin Çanakkale Savaşları'nın olduğu yıllarda mezun vermediğine anımsattı. O okulların, o sınıfların tüm öğrencilerinin Çanakkale cephesine gittiğini, orada kahramanca mücadele ettiğini, kiminin şehit, kiminin ise gazi olarak bir daha okullarına dönme imkanı bulamadığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz, işte böyle bir fedakarlığın, işte böyle bir ruhun, işte böyle bir azmin neticesi olarak bugünlerimize kavuşmuş bir milletiz. Her zaferin unutmayın, elbette bir bedeli vardır. Biz, Çanakkale'de kazandığımız o muhteşem zaferle bu milletin 200 yıllık makus talihini tersine çevirdik. Bu, yüzbinlerce gencimizin şehit olarak, gazi olarak hayatlarının baharında sönmesi pahasına elde edilen bir zaferdir. Çanakkale Zaferi olmasaydı muhtemelen Kurtuluş Savaşı'nı verecek takati, azmi ve umudu kendimizde bulamayacaktık. Elbette en doğrusunu Allah bilir ama şu bir gerçek ki Çanakkale Zaferi'nin sonuçlarını ve bedelini çok iyi değerlendirmemiz, bundan çok iyi dersler çıkarmamız gerekiyor. Zaferin 100. yılı etkinliklerinin bu bakımdan da bizler için bir tefekküre vesile olmasını temenni ediyorum."

-"Be çocuk, burası er meydanı. Senin ne işin var burada? Haydi, git yerine"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Savaşı'nın pek çok yönden ayrıntılı olarak incelenmeyi, analiz edilmeyi hak eden, insanlığa pek çok dersler veren bir hadise olduğuna dikkati çekerek, "Bugünlerde bölgemizde ve dünyada hepimizin yüreğini yakan, ruhunu inciten öyle hadiseler yaşanıyor ki Çanakkale'ye bakıp ders çıkartılmasını ummadan edemiyoruz" dedi.

Erdoğan, Çanakkale Savaşı'nda bulunmuş bir Fransız generalin "Yerde bir Fransız askeri yatıyor. Bir Türk askeri de kendi gömleğini yırtmış, onun yaralarını sarıyor. Kendisine tercüman aracılığıyla niçin yardım ettiğini sorduğumuzda Fransız askerinin elinde tuttuğu kadın resmini işaret ederek, 'Bu herhalde annesi. Benim kimsem yok. O kurtulsun, annesinin yanına dönsün istedim' diyor. Üstelik bu Türk askerinin göğsünde Fransız askerinin yarasından daha derin bir yara vardı. Biraz sonra her ikisi de öldü" şeklindeki anısını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1956'da Avustralya'da düzenlenen müsabakaya giden güreş milli takımın kafile başkanı Vehbi Emre'nin anılarında, Avustralya'ya vardıklarında orada bir ailenin kendilerini ısrarla evlerine yemeğe davet etiğini anlattığını söyledi. Erdoğan, yemeğin sonunda orada bulunan Çanakkale Savaşı'na katılmış bir Avustralyalının Emre'ye şunları anlattığını ifade etti:

"İngilizler, 17 yaşındayken beni askere alıp Çanakkale'ye gönderdiler. Bir akşam şiddetli bir çatışmada bir Türk askeri ile karşı karşıya geldim ve süngüsünü göğsümde hissettim. Tam artık her şey bitti, öldüm herhalde diye düşünürken Türk askerinin bana bağırarak geri, arka tarafı göstererek bizim siperleri işaret ettiğini gördüm. Hemen toparlanıp siperime geri döndüm. Oradaki tercümana Türk askerinin ne söylediğini sordum. Tercüman bana Türk askerinin 'Be çocuk, burası er meydanı. Senin ne işin var burada? Haydi, git yerine' diye bağırdığını söyledi."

Çanakkale'de bunlar gibi o kadar çok ibretlik hadise yaşandığını, bunların anlatılmasının, konuşulmasının günler süreceğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'de ve savaşa katılan diğer ülkelerin kayıtlarında, askeri raporlarda bunları görmenin, okumanın mümkün olduğunu söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bugün ise güya medeniyetin, insan haklarının, özgürlüklerin zirve yaptığı günümüz dünyasında çocukların, kadınların, yaşlıların, masum sivillerin acımasızca katledilmesini acıyla, üzüntüyle duyuyoruz, görüyoruz. İşte Suriye, işte Irak. İşte Mısır'da Esmalarımız şehit oldu. Bitmedi, Myanmar'da, Ruanda'da, bütün bunlar oldu. Somali'de bütün bunlar oldu. Dünya ne yapıyor? Dünya seyrediyor. Biz, Suriye'den ve Irak'tan 2 milyon insana ev sahipliği yaparken tüm Avrupa'da 250 bin kişi var. Bizi gördükleri zaman ne diyorlar? 'Bütün bu yaptıklarınız, her türlü takdirin üstündedir.' Ey Batı, kendine gel, kendine. Bu, bizim medeniyetimizin, inancımızın gereğidir de onun için bunu yapıyoruz. Çünkü biz, Çanakkale'de de aynı ruhla bunu yaptık. Savaşın da savaşmanın da bir şerefi, bir haysiyeti bir ahlakı vardır."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 100. Yılında Çanakkale Ruhu ve Gençlik' Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement