17 Mayıs İngiltere Basın Özeti - Son Dakika
Basın Bültenleri
BBC

17 Mayıs İngiltere Basın Özeti

17 Mayıs İngiltere Basın Özeti

İngiliz gazetelerinde Türkiye'de yaşayan ve Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderilen Suriyeli mültecilerle ilgili, farklı konu başlıklarını gündeme taşıyan makaleler yer alıyor.

08.10.2016 16:45

İngiliz gazetelerinde Türkiye'de yaşayan ve Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderilen Suriyeli mültecilerle ilgili, farklı konu başlıklarını gündeme taşıyan makaleler yer alıyor.

Financial Times

'ın "Suriyeliler krizi fırsata dönüştürüyor" başlığını taşıyan haberinde, Suriyeli göçmenlerin, Türkiye'de iş kurmanın diğer komşu ülkelere nazaran daha kolay olması sayesinde, başarılı işletmeler kurabildiklerini yazıyor.

Haber, tatlı ustası olan bir Suriyeli göçmenin, Lübnan ve Mısır'daki başarısız iş kurma girişimlerinin ardından Türkiye'de 2 yıl içinde yanında 40 kişiyi çalıştırdığı bir işyeri sahibi haline gelmesinin hikayesiyle başlıyor.

Gazetede yer alan verilere göre, 2011'den bu yana Türkiye'de Suriyeliler ve Türk ortağı olan Suriyeliler tarafından açılan şirket sayısı 4 bin civarında.

Haberde görüşüne yer verilen Türkiye Ekonomik Araştırmalar Vakfı Direktörü Güven Sak, Suriyelilerin yaptıkları yatırımlarla Türkiye'de ekonomiye katkı sağladıklarını belirtiyor.

Gazete, kredi değerlendirme kuruluşu Standard and Poor's raporunda da Suriyelilerin Türkiye ekonomisine yaptığı olumlu etkiden bahsedildiğini hatırlatıyor:

"Raporda Suriye'den yaşanan göç Türkiye için 'pozitif bir şok' olarak niteleniyor ve Türkiye'nin genç ve ekonomik olarak aktif nüfusuyla yatırımcıların daha çok ilgisini çekmeye başladığı belirtiliyor."

Ancak gazeteye göre Türkiye ekonomisinin bu derece büyük bir demografik değişiklikle başa çıkıp çıkamayacağı konusunda soru işaretleri var:

"Suriyelilerin birçoğu Türkçe konuşamıyor. Ülkede işsizlik zaten yüzde 11'lerde. Bazı Türk işçiler Suriyeli işçilerin fiyat kırmasından şikayetçi."

Haber Türkiye'nin Suriyelilerin oluşturuduğu bu girişimci gücü uzun soluklu kılması gerektiği, çalışma izni ve vatandaşlık alma zorlukları karşısında Suriyeli girişimilerin hala başka ülkelere kayabileceği değerlendirmesiyle son buluyor.

"Geri gönderilen Suriyeliler kamplara kapatıldı"

Guardian

ise Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma gereğince Yunanistan'dan Türkiye'ye gönderilen 12 Suriyelinin durumuna yer veriyor.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından Yunanistan'da sığınma başvurusu kabul edilmeyen ya da sığınma başvurusunu geri çeken göçmenler Türkiye'ye gönderiliyor.

Haberde bahsi geçen 12 Suriyeli, aileleriyle biraraya gelebilmek için Suriye'ye dönmek isteyen ve Yunanistan'da sığınma başvurusundan vazgeçmiş olan göçmenler.

Guardian 27 Nisan'da uçakla Türkiye'ye gönderilen bu 12 kişinin, Osmaniye'deki Düziçi Kampı'nda tutulduğunu, dışarıya çıkmalarına izin verilmediğini, avukatlarla görüştürülmediğini, gerek duydukları özel sağlık hizmetlerini de alamadıklarını yazıyor.

Gazeteye göre Suriyelilerin anlattıkları, Türkiye-AB anlaşmasında garanti edilen yaşam koşullarının sağlanmadığını gösteriyor.

Gazetenin telefonla ulaştığı göçmenlerden biri kampın yaşam koşulları hakkında şunları söylüyor: "Şu an ne kadar kötü bir durumda olduğumuzu tahmin edemezsiniz. Çocuklarımla burada eziyet çekiyoruz. Yemeklerde böcek var, yenebilecek gibi değil. Ama çocuklarıma yemek alabilecek param da yok."

Bir diğer Suriyeli de kendilerine kampta ne kadar süre tutulacaklarını bilmediklerini söylüyor.

Gazetenin ulaştığı bir hükümet yetkilisi, Suriyelilerin gelecek hafta sabıka kayıtlarının incelenmesi tamamlandıktan sonra gitmelerine izin verileceğini belirtiyor.

Haberde görüşüne yer verilen Uluslararası Af Örgütü Avrupa Sorumlusu John Dalhuise, "Türkiye, göçmenleri keyfi olarak kamplara kapatmayacağının garantisini vermeli. Gönüllü olarak Türkiye'ye giden Suriyeliler bile kamplarda tutuluyorsa, kendi isteği dışında Türkiye'ye geri gönderilen göçmenler neyle karşılaşıyordur?" diyor.

Binlerce öğrenci yasa dışı okullara gidiyor

Gazetelerde öne çıkan bir diğer gündem maddesi ise İngiltere'deki yasa dışı okullar.

Eğitim kurumlarını denetleyen resmi Ofsted kurumunun başkanı Michael Wilshaw dün, çoğunlukla İslami okullar olmak üzere ülkede yüzden fazla yasa dışı okulda binlerce öğrencinin eğitim gördüğünü açıkladı.

Times

bu okullarda çocuklarla birlikte çalışma izni olmayan kişilerin çalıştırıldığına, okullardaki sağlık ve güvenlik önlemlerinin de yeterli olmadığına dikkat çekiyor.

Gazete Ofsted'in bu konuyla ilgili olarak eğitim bakanlarını suçladığına ve Ofsted ile bakanlığın arasındaki gerilimin bu nedenle artabileceğine de vurgu yapıyor.

Independent

da konuyla ilgili haberinde bu okullara devam eden çocukların beyin yıkama ve radikalleştirilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu yazıyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Basın Bültenleri 17 Mayıs İngiltere Basın Özeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement