19 Eylül Gaziler Günü - Son Dakika
Güncel

19 Eylül Gaziler Günü

Antalya ve ilçelerinde, 19 Eylül Gaziler Günü kapsamında törenler düzenlendi.

19.09.2016 16:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya ve ilçelerinde, 19 Eylül Gaziler Günü kapsamında törenler düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanındaki törene, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, 3. Piyade Eğitim Tugayı ve Garnizon Komutanı Piyade Albay Tahir Savran, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, askerler, polisler ve gaziler katıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Muharip Gaziler Derneği Antalya Şubesi Başkanı Zeynel Abidin Sezer, Gaziler Günü'nün ulus bilincinin ve vatan sevgisinin sembolü olduğunu söyledi.

Varlık, bağımsızlık ve kimliğin devam ettirilmesi için bugünün öneminin çok iyi algılanması ve genç nesillere anlatılması gerektiğini ifade eden Sezer, şunları kaydetti:

"İnsan sevgisi ile yüklü din, dil, ırk ayrımı yapmayan ve doğaya, Allah'ın yarattığı varlıklara saygılı fazilet örneği bir yaşam, hem gaziler hem de Türk milletinin en yüksek değeridir. Bu değerle yaşayan ve bunu tüm dünyaya ispat eden Türk milletinin vatan toprakları asla işgal edilemez. Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti milletinin özü, Mehmetçiği ve gazisi ile sonsuza kadar yaşatılacaktır."

- Serik

Serik'te Cumhuriyet Meydanı Atatürk anıtında düzenlenen tören Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.

Jandarma Astsubay Başçavuş Bünyamin Yaman, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada muharebenin en büyük rütbesinin şehitli olduğunu vurguladı.

Vatan ve vazife uğruna seve seve ölüme giden ancak şehadet şerbetini içmeyen milletin evlatlarının hak ettikleri gazilik unvanını büyük bir gururla taşıdığını dile getiren Yaman, "Şehit nurlanmış gazi ise onurlanmış askerdir. Gazilik Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşayan destanı, Gazi ise bu destanı yazan kahramanın adıdır." diye konuştu.

Törene Antalya Vali Yardımcısı ve Serik Kaymakamı Mehmet Yavuz, Garnizon ve İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Mehmet Ece, Belediye Başkanı Ramazan Çalık, Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan, gaziler ile vatandaşlar katıldı.

- Akseki

Gaziler Günü dolayısıyla Akseki ilçesinde Emine-Ahmet Büküşoğlu Ortaokulu'nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Akseki İlçe Jandarma Komutanlığında görevli Jandarma Uzman Çavuş Raşit Güngör, törende yaptığı konuşmada, 19 Eylül 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından devletin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e "Mareşallik ve Gazilik" unvanı verildiğini hatırlatarak, bu anlamlı tarihi günün "Gaziler Günü" olarak kutlandığını söyledi.

Güngör, Birinci Dünya Savaşı'nda, Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda, Kore'de, Kıbrıs'ta kahramanlık destanı yazdıran muharip gazileri, şehitleri ve kahraman ordu mensuplarını minnet ve şükranla andıklarını ifade etti.

Törene, Akseki Kaymakamı Murat Beşikci, Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal, Garnizon Komutan vekili Jandarma Üsteğmen Mustafa Dilek, siyasi parti temsilcileri, gaziler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

- Kumluca

19 Eylül Gaziler günü dolayısıyla Kumluca Cumhuriyet Meydanındaki törene Kaymakam Polat Kara, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Gürcan Yıldırım, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, daire amirleri, siyasi parti ilçe başkanları, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Atatürk anıtına çelenklerinin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Kore Gazisi Ali Taşkın, kendisinin 16 ay Kore'de kaldığını vurgulayarak, yaptığı hizmetle gurur duyduğunu söyledi. Kıbrıs Gazisi Ömer Özer de, 1974 Kıbrıs Barış Harekatına katılarak gazilik unvanı aldığını, bugün yine aynı şekilde bir harekat olsa vatan ve millet için seve seve katılacağını söyledi.

Tören, öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunması ve Kumluca Belediyesi tarafından törene katılanlara verilen ikramla sona erdi.

- Kaş

Gaziler Günü dolayısıyla Kaş ilçesinde Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Garnizon Komutanı Vekili Üsteğmen Şafak Seven, törende yaptığı konuşmada, 19 Eylül'ün, bu aziz vatana canını adayan gazilerin günü olduğunu belirtti.

Dün Çanakkale'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da, Kore'de, Kıbrıs'ta vatan ve dünya barışı için canını feda eden ve gazi olarak dönen kahraman atalarımızın, bugün de Türkiye'nin birlik beraberliği ve vatanın bölünmez bütünlüğü uğruna gözünü kırpmadan kutsal görevini yerine getirdiğini ifade eden Seven, "Türk halkının azmi ve kararlılığı her türlü zorluğu yenmeye muktedirdir. Türk'ü Anadolu'dan koparmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diler, kahraman gazilerimize saygılar sunarım." ifadesini kullandı.

Törende, Kaş Merkez İlköğretim okulu öğrencilerince şiirler okundu.

Törene, Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar, Belediye Başkanı Halil Kocaer, Emniyet Müdürü vekili Halil Baydemir, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 19 Eylül Gaziler Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement