2. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni - Son Dakika
Güncel

2. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni

2. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, "9 bin 758 öğrencimiz mezun oldu.142 farklı ülkeden Türkiye'nin 51 şehrinde, 105 üniversitede 12 bin burslu öğrenci eğitim görüyor" dedi.

27.06.2013 15:38

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, "9 bin 758 öğrencimiz mezun oldu. 142 farklı ülkeden Türkiye'nin 51 şehrinde, 105 üniversitede 12 bin burslu öğrenci eğitim görüyor" dedi.

ATO Congresium'da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni'ne Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, aileler ile çok sayıda öğrenci katıldı. Açılışta konuşan Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, OECD'nin rakamlarında göre dünyada 4,1 milyon uluslararası öğrencinin bulunduğunu, bunların yüzde 22'sinin ise Amerika'da eğitim gördüğünü söyledi. Türkiye'de bu rakamın yüzde 0,7 olduğunu belirten Yurtnaç, "Tüm çalışmalarımız bu oranı artırmak üzerinedir. Çeşitli bölgelerden Türkiye'ye gelen öğrencilerin, Türkiye'nin onların tercihlerinde nerede olduğu açıkça görülüyor. Biz hiçbir alanda sıralamada değiliz ama Orta Asya'da 3. sıradayız. Amacımız kurumlarımızla beraber hem burslu hem de kendi hesabıyla Türkiye'ye gelen öğrencilerin daha fazla buraya gelmelerini sağlamak" diye konuştu.

Öğrenci burslarının 'hükümet burslusu' ve 'devlet burslusu' olarak 1991 yılından bu yana devam ettiğini hatırlatan Yurtnaç, "Bu dağınık ortamı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın kurulmasıyla 2010 yılından itibaren incelemeye başladık ve bir strateji belgesi oluşturduk" dedi. Bu çerçevede kuruldan kararlar alındığını, 70 ülkenin burs sisteminin incelendiğini, üniversitelerden görüşler alındığını dile getiren Yurtnaç, dünyadaki benzer ülkelerin burs programlarının da incelenerek verilen bursların "Türkiye Bursları" adı altında markalaştırılmaya çalışıldığını kaydetti.

16 FARKLI BURS PROGRAMI OLUŞTURULDU

Yurtnaç, 2 yıldan bu yana "Türkiye Bursları"nın ilgili kurumların destek ve katkılarıyla yürütüldüğünü belirterek, "Küresel bir vizyonla uyumlu olmasını istedik, ekonomik, sosyal ve kültürel hedefler koyduk, rekabet edebilir bir sistem oluşturmaya çalıştık ve en önemlisi uluslararası bir eğitimin verilmesi için çalışmalar yaptık, sistemi başarı esaslı kıldık. Yani başarılı öğrencileri Türkiye'ye kabul etmek üzere sistemimizi dizayn ettik. 4 ana kategoride 16 farklı burs programları oluşturuldu. Her bölgeye, ülkeye göre yeni sistemi dizayn ettik" ifadelerini kullandı.

YABANCI ÖĞRENCİLER TÜRKİYE'DE HAFTADA 24 SAAT ÇALIŞABİLECEK

Yabancı öğrencilerin bürokratik hantallık nedeniyle Türkiye'de 16 farklı adrese gittiğinin altını çizen Yurtnaç, "Bu arkadaşlarımız, Türkiye'yi bilmiyor, dil bilmiyor ve 16 farklı kurumun önünde sıra oluyor. Bu sistemi basitleştirdik. Sadece Kredi ve Yurtlar Kurumu'na, okullara ve emniyete gider hale getirdik. Öğrencilerimiz hasta olduklarında sosyal güvenceleri yoktu, bu sene onları sosyal güvence kapsamına aldık. İkamet izinleri basitleştirildi. Daha yeni 1 yıldan sonra öğrencilerimiz haftada 24 saat çalışabilecek. Bu da sistemin içerisinde daha intibak etmesini sağlayacak" açıklamasında bulundu.

Yeni sistemin birçok avantaj getirdiğini anlatan Yurtnaç, Türkiye'ye 2011 yılında 8 bin 720 öğrencinin başvurduğunu ancak Türkiye Bursları adı altında yapılan çalışmalarla 2012'de 45 bine, 2013 yılında da 55 bine çıktığını açıkladı. Türkiye'de okuyan 9 bin 758 öğrencinin mezun olduğunu vurgulayan Yurtnaç, şu anda 142 farklı ülkeden Türkiye'nin 51 şehrinde 105 üniversitede 12 bin burslu öğrencinin eğitim gördüğünü dile getirdi.

Yurtnaç, öğrencilerin Türkiye'yi daha iyi tanımaları için rehberlik çalışmalarına özel önem verdiklerini söyleyerek, öğrencilerin yoğun olduğu 5 ilde koordinasyon ofisleri açtıklarını, İstanbul, Edirne, Bursa ve Eskişehir'de ofis açılacağını bildirdi. Yurtnaç, öğrencilere bu kapsamda mesleki eğitim ve rehberlik dersleri verildiğini anlattı. Mezun olan öğrencilere başarılar dileyen Yurtnaç, "Türkiye sizi seviyor, sizlerin her zaman yanında" dedi.

KOSOVALI ÖĞRENCİ CENNET İGCİ'DEN TÜRKİYE PORTRESİ

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu Kosovalı öğrenci Cennet İgci ise, "Bütün bu yaşadıklarımızın ve öğrendiklerimizin bize kattıkları, bizdeki manevi değeri daima güzel anılarla hatırlayacağımız bir Türkiye yaratmıştır kalbimizde" dedi.

"Yolun sonuna geldiğimi söylemek kolay tabi" diyen İgci, "5 yıl önce daha yolun başındayken 'aileden uzakta yapabilecek miyim, gideceğim yere ayak uydurabilecek miyim, mezun olabilecek miyim' sorularıyla sürekli karşı karşıya kaldım. Ancak Türkiye öyle bir güzellik ki ister insanıyla, ister misafirperverliğiyle, ister öğrencilerine sağladığı bilgi akışıyla bütün tereddütleri yok etti. Öğrencilik hayatım boyunca hiç yabancılık çekmedim. Elbette zorlandığım durumlar oldu. Özellikle derslere adaptasyon ve anlama yeteneğimi geliştirme konusunda. Bu durumu aşmama yardımcı olan arkadaşlarıma, hocalarıma teşekkür ederim. Kendileri gerçekten öğretme gayreti gösterdiler. Eğer kalıplaşmış düşüncelerimi sorgulayabiliyorsam, eleştirebiliyorsam ve toplumsal sorumluluğumun olduğunu sorgulayabiliyorsam bunda hocalarımın rolü büyüktür" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kendilerine çok önemli hizmetler sunduğunu anlatan İgci, şunları söyledi:

"Yeme, içme, barınma, eğitim, saygı, sevgi, ayrıcalık. Her şeyin en iyisiyle tanıştık buralarda. En iyi üniversiteler sunuldu bizlere ve tek yapmamız gereken çalışmak oldu. Her yıl burs miktarı artırıldı, öğrencilere maddi açıdan büyük destek sağlandı. Ülkemde geçim şartları düşük olduğundan bursların ciddi bir katkısı oldu bana. Zenginlikleriyle ve her türlü güzellikleriyle tanınmış böyle bir ülkede okumak çok ciddi katkısı olmuştur bana. Aileden uzak bir yerde bizlere sorumluluğun önemini pekiştirdi."

"TÜRKİYE'DE SAYISIZ AVANTAJIN YANINDA BAZI SIKINTILAR DA YAŞADIK"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Gambiyalı öğrenci Muhammet Jayte de, "Meşakkatli bir süreçten sonra inanarak, istikrarlı ve emin adımlarla yolumuza devam ettik. Öğrenci arkadaşlarımı da tebrik ediyorum" dedi.

Ülkesinde liseyi birincilikle bitirdiğini anlatan Jayte, "Türkiye'ye gelmeden önce beni nelerin beklediği konusunda hiçbir fikrim yoktu. Kaliteli bir eğitim için buraya geldim" diye konuştu.

Türkiye'de geçirdiği 6.5 yılı anlatan Jayte, "Her ne kadar Türkiye'de okumanın getirdiği sayısız avantajlar olsa da şüphesiz karşımıza çıkan bir takım zorluklar vardı. Hepimiz eğitimimiz boyunca belli başlı sorunlarla karşı karşıya geldik. Bunların başında Türkçe eğitim ve ülkelerimize gitme fırsatı olmadan eğitim hayatımıza devam etmek olabilir. Ancak çeşitli eğitimlerle dil öğrenme sorununun üstesinden gelinebilir. Bu noktada bir ricada bulunmak istiyorum. Uzun süre maddi sıkıntılardan dolayı yurt dışında kalıp ailelerimizi göremememiz bizi psikolojik açıdan olumsuz etkileyip, kimi zaman okul performansımıza olumsuz yansımaktadır. Bunun önüne geçmek için 2 yılda bir ülkelerimize tatile gidip dönmemiz için imkan sağlanmasını saygılarımla arz ediyorum" ifadelerini kullandı.

Törende Aşiyan Musiki Derneği'nin "Çok Sesli Dünya Korosu" katılımcılara musiki dinletisi sundu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 2. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement