2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Politika

2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye'nin uluslararası öğrenciler için bir eğitim merkezi haline gelmesi ve bu öğrencilerin, ülkeleri ile Türkiye arasında köprü olması amacıyla oluşturulan "Türkiye Bursları" kapsamında, 153 ülkeden 15 binden fazla öğrencinin 55 farklı kentteki 105 üniversitede öğrenim gördüğünü söyledi.

28.01.2016 13:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye'nin uluslararası öğrenciler için bir eğitim merkezi haline gelmesi ve bu öğrencilerin, ülkeleri ile Türkiye arasında köprü olması amacıyla oluşturulan "Türkiye Bursları" kapsamında, 153 ülkeden 15 binden fazla öğrencinin 55 farklı kentteki 105 üniversitede öğrenim gördüğünü söyledi.

Akdoğan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Başbakanlığa bağlı TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve AFAD'ın 2016 yılı bütçelerine ilişkin sunum yaptı.

Türkiye'nin medeniyet yürüyüşünde dış politikada en önemli kuruluşlarından biri haline gelen TİKA'nın ofis sayısının 12'den 50'ye çıktığını belirten Akdoğan, Türkiye'nin dünyaya erişim gücünün artmasına bağlı olarak TİKA'nın da çalışma coğrafyasının genişlediğini, bu bağlamda Sahra altı Afrika, Latin Amerika ve Asya-Pasifik ülkeleriyle ilişkilerinin ilerlediğini bildirdi.

TİKA'nın bugün itibariyle 5 kıtada 150'den fazla ülkede faaliyet gösterdiğini vurgulayan Akdoğan, krizler sırasında hızlı hareket etme kabiliyetine sahip TİKA'nın, 2014'te Myanmar, Filistin Irak ve son olarak da Bosna-Hersek'te ortaya çıkan insani krizlere cevap vermek amacıyla bölgeye intikal eden ilk kuruluşlardan biri olduğunu söyledi.

Kurumun 2005'te başlayan "Afrika Açılımı" çerçevesinde bugün Tunus, Sudan, Somali, Etiyopya, Senegal, Nijer, Namibya, Kamerun ve Kenya gibi ülkelerde faaliyetlerini yürüttüğünü anlatan Akdoğan, TİKA'nın 2014'te yaptığı yardımların bölgesel dağılımlarına bakıldığında, 53 milyon dolar ile Güney ve Orta Asya'nın ilk sırada, Afrika'nın da 44 milyon dolar ile ikinci sırada yer aldığını belirtti.

Akdoğan, eğitim alanında ise 2014'te 69 okul inşaatı ve onarımı, 134 okul donanımı ve tefrişatının gerçekleştiğine değindi. Akdoğan, sağlıkta da 2011-2014 yılları arasında inşa edilen hastane-sağlık merkezi sayısının 50'ye, onarımı-donamını yapılan hastane-sağlık merkezi sayısının 110'a ulaştığını, ayrıca 2 bin 993 sağlık personeline eğitim verildiğini ifade etti.

Dünyanın farklı bölgelerinde, özellikle Afrika'da, coğrafi şartlar, uzun süreli kuraklık, altyapıyla ilgili sorunlar, sosyal ve siyasi istikraksızlık nedeniyle insanların temiz ve sağlıklı içme suyuna ulaşmakta zorluk çektiğine dikkati çeken Akdoğan, "Bu kapsamda, 2002-2013 tarihleri arasında açılan su kuyusu sayısı toplam bin 46'ya ulaştı. Geçen yıl ise toplam 130 kuyu açıldı" dedi.

Akdoğan, Balkan ülkeleri başta olmak üzere Afrika'dan Latin Amerika'ya ecdat yadigarı eserleri restore ederek koruma altına alan TİKA'nın, Arnavutluk'ta Preze Kale ve Kruja Murad Bey camilerinin, Macaristan'da Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömülü olduğu türbenin bulunması ve restorasyonunu gerçekleştirdiğine dikkati çekti.

Akdoğan, "Türkiye, yükselen donör nitelemesine uygun olarak, 2014 resmi kalkınma yardım tutarını yüzde 8,6 artırarak 3,6 milyar dolara çıkarmıştır" diye konuştu.

Türkiye Bursları Programı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı hakkında da bilgi veren Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 21. Yüzyıl gereksinimlerini iyi analiz eden Türkiye'nin, kamu diplomasisine ve diaspora çalışmalarına daha fazla önem vermeye başladığını vurguladı.

Akdoğan, yurt dışında yaşayan vatandaşların yabancı düşmanlığından İslamofobiye, gençlik daireleri tarafından ellerinden alınan çocuklardan aile birleşimindeki sıkıntılara, eğitimde eşit katılım gibi sorunlarla karşılaştığını söyledi.

Geçmiş dönemlerde gümrük kapılarında oy kullanamayan yurt dışındaki vatandaşlar için 2011'de başlatılan çalışmalar kapsamında, Türkiye'deki seçimlerde, yaşadıkları ülkelerden oy kullanmalarına olanak sağlandığını dile getiren Akdoğan, bu kapsamda 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçimine katılımı yüzde 18 iken, bu oranının geçen yıl 7 Haziran genel seçimlerinde yüzde 37'ye, 1 Kasım'da ise yüzde 45'e yükseldiğini ifade etti.

Akdoğan, Başkanlığın 2013'te hayata geçirdiği "Yurtdışı Genç Liderler Programı"ndan, bugüne kadar 140 gencin faydalandığını, geçen yıl başlatılan "Çanakkale 100. Yıl Özel Destek Programı" kapsamında ise bin 500 öğrencinin Türkiye'nin tarihi ve kültürel mirasıyla öne çıkan 13 kentini gezdiğini bildirdi. Yalçın Akdoğan, yurt dışındaki vatandaşların maruz kaldığı sorunlardan biri olan Ermeni meselesi ile ilgili olarak, Başkanlık tarafından "Bin Yıllık Komşumuz Ermeniler Bir Asırlık Mesele: Demokratikleşme Sürecinde Yeni Yaklaşımlar 1915-2015" kitabının hazırlandığını hatırlattı.

Yurt dışındaki vatandaşların yaşadığı hukuki ve idari sorunların çözümüne yönelik hazırlanan çalışma kapsamındaki 10 düzenlemeden 6'sının gerçekleştiğine işaret eden Akdoğan, "Bu kapsamda yurt dışındaki vatandaşların pasaport harçları 100 avroya düşürüldü, dövizli askerlik bedeli 6 bin avrodan 1000 avroya düşürüldü" dedi.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin uluslararası öğrenciler için bir eğitim merkezi olması, nitelikli öğrenciler için çekim merkezi haline gelmesi ve bu öğrencilerin, ülkeleri ile Türkiye arasında köprü olmaları amacıyla oluşturulan "Türkiye Bursları" kapsamında, ülkemizde 153 ülkeden 15 binden fazla uluslararası öğrenci, 55 farklı kentteki 105 üniversitede öğrenim görmektedir. Bir önceki yıl 176 ülkeden yaklaşık 82 bin başvuru yapılan burslara, geçen yıl 182 ülkeden 155 bin başvuru yapıldı. 2015-2016 eğitim-öğretim dönemi çin yaklaşık 5 bin öğrenciye burs verildi."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement