27. Arap Birliği Zirvesi - Son Dakika
Güncel

27. Arap Birliği Zirvesi

Libya Başbakanı Faiz es-Sirac, ülkesinin egemenliğini ihlal edecek her türlü yabancı müdahaleye karşı olduklarını belirtti.

25.07.2016 21:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Libya Başbakanı Faiz es-Sirac, ülkesinin egemenliğini ihlal edecek her türlü yabancı müdahaleye karşı olduklarını belirtti.

Sirac, Moritanya'nın başkenti Novakşot'ta düzenlenen 27. Arap Birliği Zirvesi'nde konuşan Sirac, Sirte kentini terör örgütü DAEŞ'ten geri almak için başlatılan operasyonlara dikkati çekerek, imkanların kısıtlılığına rağmen Libya güçlerinin büyük ilerleme kaydettiğini söyledi.

"Ülkenin egemenliğini ihlal edecek her türlü yabancı müdahaleye karşıyız." diyen Sirac, Libya'da uzlaşıyı sağlamak için "Ortak Arap Gücü" aracılığıyla yapılacak yardımları memnuniyetle karşılayacaklarını ifade etti.

Sirac ayrıca, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasını esas alan kapsamlı bir barış sağlanana ve Filistinli mülteciler ülkesine dönene kadar Filistin meselesinin Arap dünyasının öncelikli meselesi olmaya devam edeceğini kaydetti.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki de İngiltere'nin Filistin'de Yahudiler için vatan vaat ettiği 1917 Balfour Deklarasyonu'na karşı bir dava açılması konusunda destek talep ederek, 1920 ile 1948 yılları arasındaki İngiliz Manda Yönetimi'nin son bulmasının ardından İsrail'in işlediği suçlara ilişkin bir dosya hazırlayacaklarını ifade etti.

"İşgalciler topraklarımızdan ve kutsal değerlerimizden el çekene kadar direnişimizi sürdüreceğiz." diyen Maliki, Yahudi yerleşim birimleri faaliyetleri başta olmak üzere İsrail'in Filistin'e ve halkına yönelik ihlallerini kınadı.

Filistin topraklarında işgal son bulmadan önce İsrail'le ilişkilerin normalleştirilmemesi konusunda uyarıda bulunan Maliki, Fransa'nın İsrail ile Filistin arasında barış konferansı düzenlenmesi girişimine de destek verdiklerini yineledi.

Yemen'de meşruiyete sahip çıkan Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin çabalarını takdir ettiğini kaydeden Maliki, ülkesinin, terörle mücadele eden ve istikrar için çabalayan Irak'ı da desteklediğini söyledi.

Cibuti Devlet Başkanı İsmail Ömer Guelleh de iki devletli çözüm ve Arap Barış Girişimi temeline dayalı yaşanabilir egemen Filistin devletinin kurulması konusunda tutumlarının sabit olduğunu vurguladı.

Suriye krizine de değinen Guelleh, "Krizin sürmesi, Suriye'nin birliğini hedef alıyor, Suriye halkının sıkıntılarını artırıyor. Ülkenin gelecek yönetiminde tüm tarafların katılımını garanti edecek ve halkın taleplerini kapsayacak siyasi bir çözüm yolu bulunmalı." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 27. Arap Birliği Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement