29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika
Güncel

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: "Cumhuriyet, Mustafa Kemal'in askeri olmak demektir.

29.10.2014 22:50

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet, Mustafa Kemal'in askeri olmak demektir. Sizlere inanıyorum, sizlere güveniyorum. Cumhuriyet aynı zamanda umut demektir, Cumhuriyet gelecek demektir. Çocuklarımızın geleceği için kenetleneceğiz, çocuklarımızın geleceği için daha fazla mücadele edeceğiz, hiçbir baskıya boyun eğmeyeceğiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, Kadıköy Belediyesi tarafından Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde Bağdat Caddesi'nde düzenlenen fener alayı ve halk yürüyüşüne katıldı.

Burada halka seslenen Kılıçdaroğlu, bütün dünya ve Türkiye'nin duymasını istediğini belirterek, Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacaklarını söyledi.

Bunun sözünü verdiklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Ülkemizi seviyoruz. Mustafa Kemal'in askerleriyiz çünkü biz 'önce özgürlük ve bağımsızlık' diyen gençleriz. Biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz çünkü biz 'özgürlük benim karakterim' diyenleriz. 'Savaş meydanlarında kazanılan zaferler, ekonomik zaferlerle taçlandırılmadıkça  bağımsızlığımız güvence altına alınmaz' diyen Mustafa Kemal'in askerleriyiz. Biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz, çünkü biz 'yurtta barış dünyada barış' diyenleriz" diye konuştu.

"Önce özgürlük, önce bağımsızlık" dediklerini, kadın erkek eşitliğine inandıklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "akıl, bilim önceliğimdir" diyen insanlar olduklarını, gençliğe güvendiklerini dile getirdi.

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz çünkü düşmanların bile saygı duyduğu bir liderin askeri olmaktan her zaman onur ve gurur duyarız. Biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz çünkü onun bütün mazlum uluslara önder olduğunu biliyoruz. Biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz çünkü çağdaş uygarlığı hedef gösteren bir lidere sahibiz. Biz ülkemizi seviyoruz, insanımızı seviyoruz, barış içinde, huzur içinde yaşamak istiyoruz. Biz Mustafa Kemal'in Gençliğe Hitabesini asla unutmadık, biz Mustafa Kemal'in Bursa Nutkunu asla unutmadık. Biz doğunun ve batının kardeşliğine inanan bir ulusuz, biz beraberiz, biriz, ayrılmayacağız. İnadına beraber olacağız."

Türkiye'yi çağdaş uygarlığa çıkarmak ve onu aşmak üzere Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği hedefi yakalamak için mücadele edeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, bu mücadelenin bayrak, vatan ve cumhuriyet mücadelesi olduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bütün büyük devrimlerin altında Mustafa Kemal Atatürk'ün ve onun kurduğu parti olan CHP'nin imzası bulunduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacak olan partinin de CHP olduğunu dile getirdi.

"Biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz. Neden? Çünkü ruhumuzda Kuvayi Milliye var. Biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz çünkü biz çağdaş uygarlığı yakalamak için mücadele etmeye ant içmiş olan bir partiyiz, bir kitleyiz. Biz Türkiye'nin omurgasıyız. Biz emeği, alınterini kutsayan bir partiyiz. Biz kendi ülkemizde çağdaş uygarlığı yaşama geçirmek için çaba harcayan bir partiyiz" diyen Kılıçdaroğlu, tek güvencelerinin ise halk olduğunu belirtti.

"Cumhuriyet baskıya direnmektir, Cumhuriyet zulme direnmektir"

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Biz Cumhuriyeti savaş meydanlarında kurduk. Biz kaçak saraylarda Cumhuriyeti asla kutlamayacağız. Biz mütevazi olmasını biliriz, biz halka saygı gösteririz, kimsenin yoksul olmasını istemeyiz, hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesini isteriz. Biz herkesin aşı, herkesin işi olsun isteriz. Biz hukukun üstünlüğünü savunuruz, üstünlerin hukukunu değil. Biz halkın çıkarlarını savunuruz, birilerinin çıkarlarını değil. O nedenle söylüyorum; hep beraber Mustafa Kemal'in askerleriyiz ve bundan onur ve gurur duyuyoruz."

Cumhuriyetin bayrak, özgürlük, demokrasi, çağdaş uygarlık, alınteri, kadın erkek eşitliği, hukukun üstünlüğü ve halk anlamına geldiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet, Mustafa Kemal'in askeri olmak demektir. Sizlere inanıyorum, sizlere güveniyorum. Cumhuriyet aynı zamanda umut demektir, cumhuriyet gelecek demektir. Çocuklarımızın geleceği için kenetleneceğiz, çocuklarımızın geleceği için daha fazla mücadele edeceğiz, hiçbir baskıya boyun eğmeyeceğiz. Cumhuriyet baskıya direnmektir, cumhuriyet zulme direnmektir" dedi.

Zalimin karşısında diz çökmeyeceklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Birilerinin paraları olabilir, birileri yolsuzluk yapabilir, birileri halkı soyabilir, birileri halkı küçümseyebilir ama en karanlık dönemde Mustafa Kemal bir avuç kişiyle yola çıktı, hedefini koydu 'Cumhuriyettir' dedi, hedefini koydu 'çağdaş uygarlıktır' dedi, hedefini koydu 'kadın erkek eşitliğidir' dedi ve sonunda aslanlar gibi yürüdü ve Cumhuriyeti kurdu, kadın erkek eşitliğini sağladı. Aynı şekilde her birimiz birer Mustafa Kemal gibi bilinçli ve yürekli olmak zorundayız, her birimiz birer Mustafa Kemal gibi kadın erkek eşitliğini savunup yolumuza devam etmeliyiz" diye konuştu.

Türkiye'yi çağdaş uygarlığa ulaştırmak için. 91 yıldır mücadelenin devam ettiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü biz hukukun üstünlüğüne inanırız, insanımıza inanıp güveniriz, çünkü biz doğru yoldan asla sapmayacağız, çünkü biz zalimlerin önünde diz çökmeyeceğiz, çünkü biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz. Biz ülkemize sahip çıkacağız çünkü biz kentimize, çünkü biz doğamıza sahip çıkacağız. Biz bizimle beraber yaşayan tüm canlılara sahip çıkacağız. Biz ülkemize sahip çıkacağız çünkü biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz."

Artık bu ülkenin kulları değil, özgür bireyleri olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, çünkü bu ülkenin 91 yıldır yaşayan Cumhuriyeti bulunduğunu söyledi.

Vatanı bölmek isteyenlerin olabileceğini ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasını Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin okunmasını isteyerek bitirdi.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da Karaman'da yaşanan maden faciası nedeniyle Cumhuriyetin 91. yılını buruk ve kaygılı kutladıklarını belirterek, "18 maden işçisinin evlerine sağ salim dönmesi için dua ediyoruz" dedi.

Bağdat Caddesi'nin Suadiye Işıklar kısmında başlayan yürüyüşe  CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP Genel Başkan Yardımcıları Enis Berberoğlu ve Ercan Karakaş, CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamza Çebi, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, gazeteci yazar Tuncay Özkan ile çok sayıda partili katıldı.

Katılımcılar çalınan şarkı ve marşlara eşlik etti. Bazı vatandaşlar Kılıçdaroğlu'na evlerinden sevgi gösterisinde bulundu.

Vatandaşlar ellerinde Türk bayrağı ve üzerinde Atatürk'ün çeşitli fotoğraflarının bulunduğu dövizlerle yürüyüşte, "Mustafa Kemal'in askeriyiz", "Yaşasın Cumhuriyet" şeklinde slogan attı.

Konuşmaların ardından bir süre daha araç üstünde vatandaşları selamlayan Kılıçdaroğlu'nun Ankara'ya döndüğü öğrenildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement