3. Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

3. Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Konferansı

3. Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Konferansı

Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Konferansı'nın üçüncüsü İstanbul'da düzenlendi.

04.09.2014 13:34  Güncelleme: 14:53

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, günlük dünya petrol üretimi olan 90 milyon varilin yüzde 5'inin Türkiye boğazlarından ve topraklarından geçtiğini belirterek, "Türkiye enerjide doğal transit bir ülkedir" dedi.

İstanbul'da düzenlenen 3. Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Konferansı'nda konuşan Mercan, Türkiye'nin çok kırılgan, karmaşık ve az stabil bir bölge içinde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin böyle bir ortamda petrol ve doğalgaz konusunda transit bir ülke olduğunu ifade eden Mercan, "Akan hiçbir şeyin önüne geçemezsiniz, siyasi koşullar ne olursa olsun, akmaya devam edecektir. Burada politikacıların görevi kendi ülkesini, bölgesini daha stabil ve erişilebilir hale getirmektir. Günlük dünya petrol üretimi yaklaşık 90 milyon varil. Bu 90 milyon varilin yüzde 5'i Türkiye boğazlarından ve topraklarından geçiyor. Türkiye coğrafi olarak enerjide doğal bir transit ülkedir" diye konuştu.

Mercan, Bakü-Tiflis- Ceyhan ve Kerkük- Yumurtalık boru hatlarının başarılı şekilde işlediğine işaret ederek, meydana gelen kısıtların ise başka ülkelerdeki sorunlardan kaynaklandığını söyledi. Mercan, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin (TANAP) başlangıcını oluşturacak Güney Kafkaslar Gaz Koridoru'nun temel atma töreninin 20 Eylül'de Bakü'de gerçekleştirileceğini belirtti.

TANAP ile ilk doğalgazın Türkiye'ye 2018'de ve Avrupa'ya ise 2019'da ulaşacağını aktaran Mercan, TANAP'ın güney koridorunda "omurilik" niteliğinde olacağını kaydetti.

Petrol ve doğalgaz sektörünün siyasi gelişmelerden etkilendiğini ifade eden Mercan, "Fiyatların düşmesi bizim için çok umut verici. Umarım petrol fiyatları bu şekilde devam eder" dedi.

"TÜRKİYE ENERJİ PİYASASINDA KRİTİK ROL OYNAYACAK"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Kuzey Irak ve Doğu Akdeniz kaynaklarının enerji dünyasına kazandırılmasında Türkiye'nin hem coğrafi avantajları hem de dinamik enerji piyasası sebebiyle kritik rol oynayacağını söyledi.

Gelecekteki enerji projelerinin hayata geçirilmesinin liberal piyasayla mümkün olduğunu anlatan Yılmaz, "Biz bunu gerçekleştirdik. Türkiye'de enerji sektöründe bir devrim gerçekleşti" dedi.

Yılmaz, son 12 yılda Türkiye'nin toplam kurulu gücünün yarısından fazlasının EPDK düzenlemeleri çerçevesinde hayata geçirildiğini hatırlatarak, "Yani serbest piyasa oluşturulmasına ilişkin çalınan maya tutmuştur ve serbest piyasa dinamizmi sektöre yerleşmiştir" diye konuştu.

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketinin (EPİAŞ) özel sektöre açılması çalışmalarına değinen Yılmaz, 114 şirketin başvuru yaptığını belirtti.

Türkiye'nin 2'si LNG olmak üzere 3 doğalgaz depolama tesisi olduğunu hatırlatan Yılmaz, depolama konusunda hala tatmin edici bir noktaya gelinemediğini söyledi Yılmaz, 3 depolama tesisi için de lisans verildiğini ifade ederek, bu tesislerle 5.5 milyar metreküplük ek depolama olacağını ve doğalgaz tüketiminin yüzde 10'unu aşan bir miktara ulaşılacağını kaydetti.

Yılmaz, son dönemde gerçekleşen lisans iptallerine de değinerek, "Kanunların verdiği görevler kapsamında, lisans alıp kanuni yükümlülüklerini yerine getirmeyen lisans sahipleri hakkında hiçbir ayrım gözetmeden gerekli işlemler yapılmıştır" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 3. Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement