Açık arttırma usulüyle güvercin satıyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Açık arttırma usulüyle güvercin satıyorlar

Açık arttırma usulüyle güvercin satıyorlar

ÖZKAN BEYER - Aksaray'da güvercin besleyicilerinin buluştuğu alım ve satım mezadında, 40 yıldır açık arttırma usulüyle güvercin satılıyor.

26.11.2013 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZKAN BEYER - Aksaray'da güvercin besleyicilerinin buluştuğu alım ve satım mezadında, 40 yıldır açık arttırma usulüyle güvercin satılıyor.

Kent merkezinde, Aksaray Kuşları Koruma Derneği tarafından her salı aksamı kurulan mezatta güvercin besleyici ve alıcıları bir araya geliyor. Ankara, İstanbul, Adana, Konya, Kayseri, Niğde, Nevşehir, Kırşehir ve Karaman başta olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinden mezada gelen güvercin meraklıları, burada hem güvercinlerini satıyor hem de kuşlar hakkında bilgi ediniyor.

Güvercinler mezatta hünerlerini sergilerken, kuşlara hareketleri ve görünümlerine göre paha biçiliyor. Mezatta güvercinler 25 liradan 7 bin 500 liraya kadar alıcı buluyor.

Açık arttırmada en fazla ilgiyi, Aksaray yöresine ait "silik", "bulut" ve diğer yörelere ait "miski" ile "şebap" türleri görüyor. Mezadın sonunda ise görevli tarafından isimleri çekilen günün şanslı kişilerine güvercin hediye ediliyor.

Mezadı yöneten Aksaray Kuşları Koruma Derneği Başkanı Hasan Ilgın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvercin meraklılarının her salı aksamı mezat yerine geldiklerini söyledi.

Her türden güvercinin mezatta satışa çıkarıldığını aktaran Ilgın, "Özellikle dışarıdan gelen arkadaşlara teşekkür ediyorum. Daha çok Ankara, Konya, Nevşehir, Kırşehir, Karaman, Niğde ve Aksaray'ın çeşitli ilçelerinden geliyorlar. Normalde zamanı olanlar kuşlarını pazara çıkarırlar. Müsait olanlar ihaleye gelirler. İhale saat 19.00'da başlar, gece 24.00'e kadar sürer" diye konuştu.

Ilgın, açık arttırmada genellikle oyuncu güvercinlerin 250-300 liraya, süs kuşlarının ise bin 500-2 bin liraya satıldığını anlattı.

- "Bu, insanın içinden gelen bir tutkudur"

Güvercin besleyicisi Muammer Tıpırdamaz ise kuş beslemenin kendileri için bir tutku olduğunu ifade etti.

Her insanın güvercin besleyemeyeceğini vurgulayan Tıpırdamaz, "Kişi, bu tutku içinde olduğu sürece yatak odasında, yatağının altında, apartmanda, çok güzel bağlık ve bahçelik yeri olan yerde de güvercin besler. Bu, insanın içinden gelen bir tutkudur" dedi.

Güvercin beslemenin uzun soluklu bir merak olduğuna işaret eden Tıpırdamaz, kuş besleyicileri arasında başlatılan mezadın 40 yıldır bir etkinlik olarak devam ettirildiğini dile getirdi. Tıpırdamaz, şunları kaydetti:

"İhalede 300-500 liraya giden kuşlarımız da oldu. Bunun yanında 3 bin 500 liraya kadar giden kuşlarımız da var. İhalesi 3 bin 500 liraya çıkıp, 7 bin 500 liraya kadar verilmeyen kuşlarımız var. Varlıklı kişilerin, kuş sahibinden bu kuşları alabilmek için bir araba fiyatı olan 25 bin-35 bin lira verdiklerini duyuyoruz. Bugün de arkadaşımız 7 bin 500 lira istedi. Buradaki kişilerin o kadar parayı verebilecek durumlarının olmamasına rağmen 3 bin 500 liraya kadar yükseldiğini gördük."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Açık arttırma usulüyle güvercin satıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement