Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Açıklaması - Son Dakika
Politika

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İç Güvenlik Yasası Paketinin iyi okunması gerektiğini belirterek, paketin Avrupa Birliğine üye ülkelerin hukukları ile mukayese edilmesinde fayda olacağını söyledi.

11.02.2015 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İç Güvenlik Yasası Paketinin iyi okunması gerektiğini belirterek, paketin Avrupa Birliğine üye ülkelerin hukukları ile mukayese edilmesinde fayda olacağını söyledi.

Bir dizi gezi ve ziyaretlerde bulunmak için Yozgat'a gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat Adliye Sarayında Cumhuriyet Başsavcılığını ve Yozgat Barosu'nu ziyaret etti. Baro ziyaretinde basın mensuplarının İç Güvenlik Yasası Paketi ile ilgili sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bozdağ, İç Güvenlik Yasası Paketi'nin Avrupa Birliğine üye ülkelerin uygulamaları da gözeterek hazırlanmış bir paket olduğunu söyledi. Bozdağ, "Paketin iyi okunması lazım. Paketin Avrupa Birliğine üye ülkelerin hukukları ile mukayese edilmesinde fayda var. Fransa'da, Almanya'da, İngiltere'de, Amerika'da, Hollanda'da, Avusturya'da bu işler kimler tarafından nasıl yapılıyor onun incelenmesinde fayda var. Bütün bu ülkelerde baktığınızda başka ülkelere baktığınızda göz altı ile ilgili konularda ve diğer bu paketin içerisinde yer aldığın konulardaki uygulamalar ne ise Türkiye'de şu anda bu pakette öngörülen uygulamalarda onunla uyumludur. Onların yapmadığını Türkiye yapmıyor. Almanya yapıyor orada hukuka uygun, demokrasiye uygun insan haklarına uygun oluyor polis göz altı kararı verdiğinde, Türkiye'de polis göz altı kararı vermiyor bu kanunu düzenlemeye göre yetkili bir kişi bu kararı verecek herkes değil sanki kamuoyunda her polis sanki böyle bir karar verecekmiş gibi bir algı oluşturulmasa çalışılıyor. Bu doğru değil sadece her yerde bir kişi, bu kararı verebilecek. Bu kişide yetkilendirilmiş olacak. Buna ilişkin denetim imkanı zaten var. Ama baktığınız zaman Fransa'da başka batı ülkelerinde her polisin bu noktada karar alma ve uygulama yetkisi var. Türkiye'nin yaptığı şeyi eleştirenlere ben aynı şekilde soruyorum. Fransa'da polis göz altına alırken hukuka uygun, demokrasiye uygun, insan haklarına uygun oluyor. Türkiye uygulaması onlardan daha iyi olduğu halde Türkiye'nin yaptığının yanlış olduğunu söylemek fevkalade tutarsız bir yaklaşımdır. Bu paket vatandaşımızın huzuru güvenliği ve barış içinde yaşaması için hazırlanmış bir pakettir. Türkiye'nin Kobani hadisleri yaşandı olanları gördük pek çok hadiseleri görüyoruz. Mala, cana zarar verme pek çok olay oldu. Tabi bu olaylara karşı hukuk içerisinde yapılması gerekenleri yapmak devletin birinci görevidir. Kolluk güçleri elbette hem olaylarına önlenmesi hem de çıktıktan sonra olaylara hukuk içinde sağlıklı bir şekilde müdahale etmesi için yapılan düzenlemelerdir" dedi.

"HALKI SOKAĞA ÇAĞIRMAK ŞİDDETE DAVET ETMEK DEMOKRATİK MUHALEFET OLMAZ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yasayı çarpıttığını, konuyu doğru okuyup doğru analiz edip değerlendirme yapsa daha faydalı olacağını ifade eden Adalet Bakanı Bozdağ, "Yasaların herkes tarafından kabul edilmesi parlamentoda beklenemez. Muhalefet partileri var. Milletvekillerinin kendi görüşleri var. Tabi herkes bu görüşlere mutlaka dile getirecektir. Muhalefet bu dile getirmeyi komisyonda grupta, genel kurulda ve değişik platformlarda öngörür. Ama siz görüşlerinizi dile getirmeyi bırakıp kalkıp halkı sokağa çekerseniz, sokağa çağırırsanız, şiddete davet ederseniz bu demokratik bir muhalefet olmaz. Demokrasiyi anlamamak olur. Kılıçdaroğlu'nun bu konuda itirazı varsa bunu komisyonlarda genel kurullarda söyleyecek. Yasa çıktığı zaman yolu var. Anayasa Mahkemesine götüme imkanı var. Anayasa Mahkemesine götürecek. Yok vatandaş bu yasaya karşı ben bu karşıtlığım vatandaşta da karşılık bulur diye düşünüyorsa zaten 7 Haziran'da seçim var . Meydanlara çıkar derki bu yasa sizin aleyhinize şöyle sonuçlar doğuruyor. Biz hükümet olunca bu yasayı değiştireceğiz. Bize yetki verin der vatandaştan yetki ister. Ama dikkat ederseniz vatandaştan yetki istemiyor. Yasayı vatandaşa da şikayet etmiyor. Vatandaşın sağduyusuna da hitap etmiyor. Doğrudan doğruya vatandaşı sokağa davet eden, direnişe davet eden bence çok talihsiz bir açıklama yapmıştır. Keşke onun yerine demokrasinin verdiği imkanları kullanma yolunu tercih etmiş olsaydı daha iyi olurdu" diye konuştu.

Yasanın parlamentodan çıkacağını vurgulayan Adalet Bakanı Bozdağ, "Daha zamanı var. 7 Nisan'da Milletvekilliği listeleri YSK'ya veriliyor. Meclis ne zaman seçim nedeni ile ara verir, o meclisin kendi alacağı kararla ilgilidir. O yüzden bu yasanın çıkması için gerekli süre var. Bence yasa, seçim için bir ara vermeden parlamentodan çıkacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı. - YOZGAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement