Ağbaba, Malatya'nın Su Sorununu Dile Getirdi - Son Dakika
Yerel

Ağbaba, Malatya'nın Su Sorununu Dile Getirdi

Ağbaba, Malatya\'nın Su Sorununu Dile Getirdi

Malatya genelinde yaşanılan su sorunlarını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na ileterek üreticileri perişan eden soruna bir an önce çözüm bulunmasını istedi.

18.07.2014 12:39  Güncelleme: 14:11

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, başta Battalgazi olmak üzere Malatya genelinde yaşanılan su sorunlarını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na ileterek üreticileri perişan eden soruna bir an önce çözüm bulunmasını istedi. Bakan Eroğlu ise önümüzdeki günlerde genel müdür yardımcısı başkanlığındaki bir heyeti Malatya'ya göndereceğini ve Malatya'nın bütün meselelerini masaya yatıracaklarını kaydetti.

Ağbaba, su sorunu konusunda şu açıklamayı yaptı:

"Malatya'nın Battalgazi ilçesinde yaz döneminde sulama suyunun eksikliğinden dolayı kanalizasyon suyu ile bahçelerin sulanması sorununun çözümü için Malatya Valiliği yeni bir çalışma başlatarak sorunun sulama sezonu öncesinde çözüleceğini kamuoyuna duyurmuştu .

Vali Beyin başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Battalgazi Kaymakamı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İşletme Daire Başkanı, DSİ Genel Müdürlüğü İç Denetim Başkanı, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü, Malatya Belediye Başkan Yardımcısı, Devlet Su İşleri uzmanları ve kamu kurumlarının yöneticileri katıldılar.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İç Denetim Başkanı Mehmet Güllü, Devlet Su İşleri olarak Battalgazi ilçesinde ve çevresinde yaşanan sulama suyu sıkıntısının çözümü için uzun ve kısa vadeli projeler hazırladıklarını söyleyerek, slayt eşliğinde 'Şerefhan Deresi'nin Çat Barajı'na devredilmesi, Kahramanmaraş Bölge Müdürlüğü tarafından planlama raporu çalışmaları 2009 yılı sonunda tamamlanmış olacaktır. 2010 yılı ilk yarısında proje ihalesi yapılıp 2010 yılı sonunda ise inşaat işi ihalesi yapılması planlanmıştır' demişti.

Yine, Derme ve Şahnahan ana kanallarının bakım onarım işleri kapsamında ortaklaşa bir protokol yapılacaktı.

Medik, Şahnahan A, B, C kanallarında kapalı sisteme geçilebilmesi için tüm şebekenin planlama revizyonu hazırlanacak, proje kriterlerine göre gerekli çalışmalar yapılacaktır. Dilek Belediyesinin sisteme dahil edilmesi sağlanacaktır. Medik Barajı'nın dolu savak projeleri 2009 yılı sonunda tamamlanarak, yapım işleri ihalesi 2010 yılı içerisinde yapılarak inşaatına başlanılacaktır. Ayrıca, Şahnahan B kanalının uygun bir noktasında Şahnahan A kanalına pompajla sulama suyu takviyesi, Battalgazi Sulama Birliği ile yapılacak protokolden sonra proje çalışmalarına başlanılacaktır denilmişti."

Bugün sorunların giderilemediğini ve kanalizasyon suyu ile hala sulama yapıldığını kaydeden Ağbaba, "Maalesef, 2010-2011 yılından katlanarak, kanalizasyon ile Malatyalı çiftçiler sulama yapmaktadır çünkü maalesef hala su yetmemektedir. Şimdi, Çat Barajı'na gerekli suyu sağlayacak Şerefhan Deresi Projesi hala ortada yok. Bu sizin Bakanlığınızın da sözüdür. Derme ve Şahnahan ana kanallarının bakım onarım işleri tam olarak tamamlanmamıştır. Medik Şahnahan A, B, C kanalları kapalı sisteme geçememiştir. Medik Barajı Dolusavak Yükseltilmesi Projesi hala tamamlanamamıştır. Bugün itibarıyla Malatya Valiliği tarafından açıklanan çözüm ise arıtma tesisinden Karakaya Baraj Gölü'ne akıtılan suyun sulamaya verilmesi veya Karakaya Baraj Gölü'nden pompajla suyun alınmasıdır. 2009 yılında alınan kararlar 2014 yılında yapılamamıştır, beş yıl sonra, 2019 yılında yapılabilir mi? Bu konuda tereddütlerimiz var" dedi.

Malatya'da sulama suyu sorununun çözümünün herkes için hayati önem taşıdığını ifade eden Ağbaba şöyle devam etti:

"Maalesef, Malatyalı çiftçi kayısısından eriğine, kirazından üzümüne, elmasından birçok ürününü 30 Martta don vurmasından dolayı çok kötü durumdadır. Bir de üzerine bu sulama suyu problemi gelince çok daha büyük bir dram yaşanmaktadır. Malatyalı üretici ürünler tutsa da tutmasa da bu sulamayı yapmak zorunda. Maalesef Malatya için açıkladığınız projelerin hiç bir gerçekleşmedi

Malatya'da yapılan 2 baraj var biliyorsunuz, 1990'lı yıllarda temeli atılıp geçtiğimiz yıl açılan 2 baraj var; birisi Turgut Özal Barajı, birisi de Recai Kutan Barajı. Maalesef, Sayın Bakan, nasıl bir mantıktır anlayamıyorum, baraj yapılıyor, bunların sulama kanalları ortada yok. Sulama kanalları yapılmamış.

Ayrıca, Boztepe yani Recai Kutan Barajı'nda da ciddi bir arıza olduğu söyleniyor, şu anda su boşaltılıyor. Onun da, Yazıhan Ovası'na hiçbir faydası yok.

Tüm bu sorunların üzerine bir de elektrik borçları gelmektedir, tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik borçları. İnsanlar "Affedilmiyor, bari, hiç olmazsa bu yıl ödeyeceğimiz elektrik borçları gelecek yıl faiziyle alınsın" diye talepte bulunmaktadır. Bunu sizin dikkatlerinize sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, "Malatya'da Derme, Çerkez Yazısı sulaması vardı; bunları biz tamamladık daha önce. Biliyorsunuz, bunlar bizim Hükumetimiz döneminde tamamlandı. Hatta Kapıkaya Barajı, şu anda Turgut Özal Barajı adıyla anılan baraj iz bedeliyle bekliyordu. Bunu iz bedelden kurtarmak suretiyle çok kısa zamanda biz tamamladık, şu anda sulama projeleri yapıldı, inşaat da başlıyor, sulama inşaatı.

Ayrıca, Recai Kutan Barajı'yla ilgili, biliyorsunuz, o da bitti. Birtakım enjeksiyon çalışmaları yapılması gereği ortaya çıktı, bunlar da yapılıyor. Yani bunların da sulama projesini ihale ettik. Hatta geçenlerde Sayın Recai Kutan da aramıştı, bunun hızlandırılmasını talep etti.

Yani Malatya'ya geçmişe göre büyük ödenekler ayırıyoruz, ayırmaya devam edeceğiz. Bir de Yoncalı Barajı var, bunun da ihalesini yaptık, şu anda ihale süreci devam ediyor.

Battalgazi'yle bizzat ilgileneceğim. Esasen son olarak şunu söylüyorum: Konuyu biliyoruz, ben geçen gün Bölge Müdürümüzü gönderdim, bir heyet marifetiyle çalışma yapıldı, şimdi ayrıca Genel Müdürlükten genel müdür yardımcısı başkanlığında bir heyet daha gidecek" dedi. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ağbaba, Malatya'nın Su Sorununu Dile Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement