AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Güncel

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu: (3) "27 Mayıs benzeri uygulamaların bir daha bu ülkede başbakanlar üzerine, siyasi otorite, irade üzerine demoklesin kılıcı gibi durmasını bekleyenler varsa buna kesinlikle izin vermeyeceğiz" "Hiç heves etmesinler bu AK Parti kadrosu öyle bir kadro ki kendi içinde hiçbir nefis hesabı, ego hesabı yapmaz, mağfiyet içinde omuz omuza durur her şartta" "Biz yaptığımız her çalışmayı planlı yaparız. Planımız da 8 aylık değildir.

01.09.2014 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "27 Mayıs benzeri uygulamaların bir daha bu ülkede başbakanlar üzerine, siyasi otorite, irade üzerine demoklesin kılıcı gibi durmasını bekleyenler varsa buna kesinlikle izin vermeyeceğiz" dedi.

Davutoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son olarak MYK'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen değerlendirmelerle kendisine bu makamın layık görüldüğünü belirterek, "Buradan bir kez daha teyiden bütün bu istişare sürecinde zatıma gösterilen güven dolayısıyla teşekkürlerimi, minnetlerimi ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Duyulan güvenin sadece bir makamla güç sahibi olmak için ikram edilmiş bir güç ve kudret makamı olmadığını, aynı zamanda olağanüstü büyük bir sorumluluk olduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"O günden bugüne gece ve gündüz bu sorumluluğu hakkıyla yerine getirmek için Rabbime dua ediyorum. Sizden tek bir talebim var, bu sorumluluğu birlikte omuz omuza taşıyalım. Hiçbir fani böylesine büyük bir tarihi sorumluluğu tek başına taşıyamaz, tek başına bu tarihi sorumluluğun yükünü omuzlarında hissedemez. Ancak ve ancak kolektif bir akıl, kolektif bir vicdan, kolektif bir ortak irade bu sorumluluğu taşıyabilir. Ben sadece bu grupta tecelli ve tecessüm etmiş bu kolektif iradenin, vicdanın, aklın temsilcisi ve sözcüsü olacağım. Bunu yaptığım ölçüde de hepinizin yanımda durmanızı istiyorum. Eğer bunda bir sapma olursa eğer burada olaki sizce herhangi bir şekilde yanlış gördüğünüz bir husus olursa gelip konuşmanız gereken bendenizim.

Bu topluluk içine hiçbir şekilde kulis, lobi, fitne, fraksiyon sokmayacağız. Başka partilerde görüldüğü şekilde şucular, bucular ya da şu kanaate, bu kanaate sahip olanlar şeklinde bir ayrımı bu kadroların içine sirayet ettirmeyeceğiz. Bizim gücümüz ve kudretimiz birliğimizden gelir. Öyle ki CHP de galiba birlik ve kardeşlik kurultayı demiş. Herhalde bizim milli birlik ve kardeşlik projesinden esinlenmiş olacaklar. Ama orada, o çatı altında o yaklaşımlarla bunu sağlamaları gerçekten zor görünüyor."

"Ahlak timsali tablolar yaşandı" -

Görevi devraldığında Cumhurbaşkanı ile istişarede varılan temel kararın "her süreç en kısa sürede tamamlanacak ve hiçbir tartışmaya mahal bırakmadan 5 gün içinde yeni hükümet, yeni MYK, yeni parti grubu yönetimi tespit edilecek ve hükümet programımız çıkacak" olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Çünkü bizim beklemeye tahammülümüz yok. Biz iktidar partisiyiz. Bizim için dakikalar dahi önemli. Konuşmaya, tartışmaya, müzakere etmeye ileride her zaman vaktimiz olur. Ama iç tartışmalarla enerji tüketmeye vaktimiz olmadı, olmayacak. Öz eleştiri olur ama hiçbir iç tartışmanın enerjimizi tüketmemize izin vermemesi lazım. Bu anlamda hükümetimizde yapılan değişiklikler esnasında ben arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Gerek hükümette gerek MYK'de yaptığımız değişikliklerde çok duygulandırıcı, ahlak timsali tablolar yaşandı. Hükümetimizde görev devir teslimi esnasında Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Emrullah İşler, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı ki her birine tekrar teşekkür ediyorum. Gerçek bir ahlaki olgunlukla, dava şuuru ve bilinciyle görevlerini teslim ettiler. Yeni arkadaşlar da o bayrağı devraldılar. Kimse bu görev değişiklikleri dolayısıyla bu arkadaşlarımızın hakkında herhangi bir şekilde şu veya bu spekülasyonu yapmamalıdır. Bu görev devir teslimi aynen olağanüstü kongreye gidişimiz gibi doğal istişare neticesinde ortaya çıkmıştır. Bizim tevdi edilen görev gereği kullandığımız bir iradedir. Hiçbir arkadaşımız bu anlamda görevinde ne ihmal yapmıştır ne de herhangi bir şekilde bir tereddüt üzerinden bu görev değişimi olmamıştır. Bütün bu arkadaşlarımızı da bundan sonra ki dönemde de bütün faaliyetlerimizde aktif olarak yanımızda görmek istiyoruz.

Çok başarılı bir şekilde yıllardır MYK Sözcülüğümüzü yapmış Hüseyin Çelik, Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz görevlerini yeni arkadaşlarına devrettiler. Tam bir olgunluk içinde. Her biriyle görev değişimi öncesinde konuştum. Her birinden çok güzel sözler, diğer arkadaşlarla ilgili de güzel ifadeler duydum. Kendilerine de teşekkür ediyorum. Parti içinde hiçbir şekilde bu görev değişiminde de herhangi bir spekülasyon yapılmasını gerektirecek bir durum olmadığı gibi son derece doğal bir değişim sürecidir. Hüseyin Çelik Genel Başkan Danışmanı olarak görevine devam edecek. Salih Kapusuz da arkadaşımız, dostumuz, dava arkadaşımız, yıllarca bu davaya büyük emek vermiş bir kardeşimiz partinin her kademesinde görev yapmaya hazır olduğunu ifade ettiler. Onun tecrübelerinden istifade etmeye devam edeceğiz."

"Engelleri birlikte aşacağız" -

Bugün hükümet programının okunacağını belirten Davutoğlu, müzakerelerin 4 Eylül'de, güven oyunun ise 6 Eylül'de olacağını, daha sonra 7, 8, 9 Eylül tarihlerinde de yasama çalışmalarına devam edileceğini söyledi.

Bütün bu süre içinde grubun tam bir birlik ve beraberlik içinde bu çalışmalara katılmasını beklediğini belirten Davutoğlu, gruba, "Bu yaz hiç tatil yapma şansı bulmadınız ama benim Dışişleri Bakanlığı görevini aldığımda diplomatlara yönelik bir talimatım vardı. Bu dava arkadaşlarım için de geçerlidir. Bana mazeretle gelmeyeceksiniz. 24 saat yetmiyorsa 25. saati bulacaksınız. 6 gün yetmiyorsa 7. günü bulacaksınız. Çünkü biz zamanın da Rabbim'in lütfuyla bereketlendiğine inanan bir inançtan geliyoruz. Şimdi önümüzde çok daha katedecek mesafeler var. 2015 seçimleri, 2019 seçimleri ve 2023'e girecek yolda inşallah bütün bu engelleri birlikte aşacağız" dedi.

"AK Parti içinde ve hükümette bir türbülans gerçekleştirilmek istendi" -

Geçen bir yılın tahayyül edilmesini isteyen Davutoğlu, "Gezi" olaylarından itibaren Türkiye'de her an kaosa girmiş hatta kamu otoritesi sarsılmış, her an büyük bir kalkışma varmış gibi bir atmosfer oluşturulduğuna, arkasından 17, 25 Aralık operasyonlarıyla AK Parti içinde, hükümette bir büyük türbülans gerçekleştirmek istenildiğine dikkati çekti.

Yargıya da değinen Davutoğlu, "Çok konuşulacak şeyler var yargıyla ilgili. Yargıtay Başkanımız ile geçen görüşmemizde kendisine zikrettim, eğer bir savcı hazırladığı metinde, iddianamede 'dönemin başbakanı' diyorsa yargının da kendisini ciddi şekilde bir özeleştiriden geçirme dönemi gelmiş demektir. 27 Mayıs benzeri uygulamaların bir daha bu ülkede başbakanlar üzerine, siyasi otorite, irade üzerine demoklesin kılıcı gibi durmasını bekleyenler varsa buna kesinlikle izin vermeyeceğiz. Hiçbir şekilde" diye konuştu.

"Bütün bunlar niçin yapıldı?" diye soran Davutoğlu, şöyle konuştu:

"AK Parti kadrolarının, hükümetlerinin, grubumuzun 13 yıl içinde elde ettiği birikimi durdurmak ve Türkiye'yi eski Türkiye'ye döndürmek için yaptılar. Beklediler ve ümit ettiler ki AK Parti içinde bir türbülans yaşanır. 30 Mart  seçimleri sonucunda bir yeni koalisyon hükümetleri kurulur. Şimdi Cumhurbaşkanımız, başbakanımız dönemin başbakanı olarak anılır. Milletimiz buna izin vermedi, AK Parti kadroları buna izin vermedi. AK Parti teşkilatı buna izin vermedi ve  vermeyecek. Sonra beklediler ki 30 Mart'ta buna izin verilmeyince Cumhurbaşkanı seçimleri öncesinde AK Parti içinde birtakım hareketlenmeler, birtakım görüş ayrılıkları yaşansın. Oda olmadı. Hergün karabasan gibi haberler yayınladılar. Ama Cumhurbaşkanlığı seçimi destansı bir zaferle tamamlandı ve milli iradenin, milli irade dışındaki hiçbir güce yol vermeyeceği bir kez daha teyit edildi.

Şimdi hesaplar 2015 seçimleriyle ilgili. AK Parti içinde 3 dönemi bitiren arkadaşlarımız ile diğerleri arasında görüş ayrılıkları olur mu? Hükümet geçici bir hüviyet taşır mı? 8 aylık hükümet içinde acaba tartışmalar olur mu? Hiç heves etmesinler bu AK Parti kadrosu öyle bir kadro ki kendi içinde hiçbir nefis hesabı, ego hesabı yapmaz mağfiyet içinde omuz omuza durur, her şartta. Herhalde son 5 gün içinde yaşadıklarımız da onlara gösterdi ki biz yaptığımız her çalışmayı planlı yaparız. Planımızda 8 aylık değildir. 2023'e kadar nakış nakış işlenmiş, örgü örgü dizilmiş bir plan üzerinde yürüyoruz. Bunu da kimse geçici bir hesabın içine koymasın."

"Türk siyasi hayatının gördüğü en büyük kadro" -

AK Parti kadrosunun Türk siyasi hayatının gördüğü en büyük kadro ve en büyük kadro hareketi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, AK Parti'nin 3 vasfını dile getirdi. Davutoğlu, bunlara ilişkin şunları ifade etti:

"AK Parti Grubu'nun en büyük gücü ahlaki tavrıdır. Çok büyük sınavlardan, testlerden geçtik. Ama geçmiş dönemlerde başka iktidar kadrolarında, Meclis gruplarında olduğu şekilde AK Parti içinde hiçbir parçalanma yaşanmadı. Ne 60'ların içinden Adalet Partisi'nin Demokratik Parti'nin çıkması ne 80'lerden sonra 90'larda ANAP içinde değişik dalgalanmalarla yeni partilerin çıkmasına benzer bir süreç yaşanmadı. Bunun yaşanmamasının sebebi AK Parti'nin ahlaki özüdür. Siyaset nihai kertede bir erdem hareketidir. Biz AK Parti grubu olarak bu erdem hareketinin bugün tarihte yürüyen öncüleri olduğunu ispat ettik ve bu ispat bundan sonra da devam edecek.

İkinci özelliğimiz kapsayıcılığımızdır. Bugün bu grup salonu içinde Türkiye'nin her köşesinden milletvekili var. Türkiye'nin her etnik ve mezhebi grubundan milletvekili var, Türkiye'nin her renginden her dalından, her ırmağının kenarından kardeşlerimiz, dostlarımız var. Başka hiçbir parti böyle bir vasfı kazanmadı. Başka hiçbir parti 10 yılı aşkın bir süre bu vasfını koruyamadı. Başka partiler grup toplantılarını yaptıklarında tek renk görürsünüz, belli bölgeler görürsünüz, belli vasıflar görürsünüz ama AK Parti 77 milyonunun her birinin rengini barındıran bir partidir. Bu niteliğimizi ne olursa olsun koruyacağız. 81 vilayette de varlığımız en etkin şekilde sürecek ve bu varlığımızla Türkiye'nin geleceğini garanti altına alacağız.

Üçüncüsü sürekliliğimizdir. İlk kurulduğumuz gün 14 Ağusos 2001'den bu yana birliğimizi, beraberliğimizi nasıl korumuşsak, mirası değişik şekillerde gelecek yönetimlere nasıl devretmişsek bundan sonra da devrederiz. Sürekliliğimizi hiçbir şekilde bozmayacağız. Onun için kongre konuşmasında vurguladığım gibi AK Parti konjonktürel şartlarda çıkmış, konjonktürel, dönemsel bir parti değildir. 12 Eylül sonrasının şartlarında çıkan özel partiler vardı, 27 Mayıs sonrasında çıkan. Hayır AK Parti tarihten aldığı mirasla, o güçlü mirasla derinliğine geriye doğru gider çizdiği vizyonla da ebediyete kadar sürecek olar bir siyasi yürüyüşün bugünkü adıdır. Bu yürüyüş hiçbir şekilde durmayacak."

Davutoğlu, şu anda 9 milyon 279 bin üyeleri olduğunu anımsatarak, bu rakamın Türkiye'deki seçmen sayısının yüzde 17.5'i olduğunu ifade ederek, "Sadece üyelerimizle Türkiye'nin en büyük partilerinden biriyiz. 21 milyon seçmenle Türkiye'de en geniş aileyi oluşturan parti biziz. Biz bir aileyiz. Diğerlerinden farkımız bu" şeklinde konuştu.

- TBMM

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement