Anadolu Mektebi Yazar Okumaları - Son Dakika
Kültür Sanat

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları

"Anadolu Mektebi Yazar Okumaları" projesiyle lise ve üniversite öğrencileri, Türk edebiyatını okumaya teşvik ediliyor.

18.10.2016 17:19

"Anadolu Mektebi Yazar Okumaları" projesiyle lise ve üniversite öğrencileri, Türk edebiyatını okumaya teşvik ediliyor.

AA muhabirine projeyle ilgili bilgi veren eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, siyaseti bıraktıktan sonra Sakarya Üniversitesinde öğretim üyeliğine geri döndüğünü ve gençliğinden beri sürdürdüğü okuma etkinliklerini, üç yıldır gençlerle devam ettirdiğini söyledi. Güçlü, üniversitenin düşünce kulüplerinde okumayı seven gençlerle "Anadolu Mektebi Yazar Okumaları" ismiyle okuma etkinliği yapmaya başladıklarını, zamanla projeye lise öğrencilerinin de katıldığını ve öğrenci sayısının 500'ü bulduğunu söyledi.

Okuma projesindeki 7'nci şair ve yazarın Mehmet Akif Ersoy olduğunu belirten Güçlü, Mustafa Kutlu, Tarık Buğra, Cengiz Aytmatov, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Sezai Karakoç'un eserlerini de okuduklarını söyledi.

Projeyle öğrencilerin Türkiye'nin geçmişini ve klasik yazarların Türkiye ile ilgili görüşlerini ve duygularını tam olarak öğrenmesini amaçladıklarını belirten Güçlü, "Bir yazarın bütün kitaplarını ve onun için yazılan önemli eserleri okuduğunuzda, o yazarı iyi bir şekilde tanırsınız. Yazarın da yazarlık süreci içerisinde gelişimi var. Gençlerimizle okuduğumuz yazarlar Türk tarihine tanıklık etmiş önemli kalemler. Gençler okumalarla tarihimizi de öğrenmiş oluyor." şeklinde konuştu.

Mehmet Akif Ersoy'un önemli bir düşünce adamı olduğunu, bu nedenle ayrı bir okuma etkinliği yaptıklarını, kendisinin yazdığı 3 kitabı ve hakkında yazılan 30 kitabı okuduklarını kaydeden Güçlü şunları söyledi:

"Mehmet Akif Ersoy, Türk tarihinin en zor zamanlarında yaşamış, imparatorluk döneminde doğmuş, Osmanlı'nın küçülmesine şahit olmuş, Birinci Dünya Savaşı Çanakkale'ye şahit olmuştur. Ersoy, Sevr Antlaşmasını, işgalleri görmüş ve buna karşı mücadele başlatmıştır. Bu mücadeleyi şiirleriyle yapmış ama bununla yetinmemiş. Anadolu'da, Kastamonu'da ve Balıkesir'de vaazlar vermiş, isyan bölgelerine ve cephelere gitmiş. Akif bu yüzden önemli bir düşünce adamıdır."

Projeye katılan 300 öğrencinin 25-28 Ekim arasında Burdur'da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde "Akif'i okuma Asım'ı yaşamak" isimli sempozyuma katılacağını söyleyen Güçlü, Milli Eğitim Bakanlığının da projeye destek verdiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Anadolu Mektebi Yazar Okumaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement