Anamur Rusya'ya Narenciye İhracatının Durması Muz Üreticisini de Vurdu - Son Dakika
Güncel

Anamur Rusya'ya Narenciye İhracatının Durması Muz Üreticisini de Vurdu

Anamur Rusya\'ya Narenciye İhracatının Durması Muz Üreticisini de Vurdu

Rusya'ya narenciye ihracatının durması muz üreticisini de vurdu Türkiye ve Rusya arasında devam eden uçak krizi, Mersin'in Anamur İlçesi'ndeki muz üreticilerini de mağdur etti.

17.12.2015 19:51

Rusya'ya narenciye ihracatının durması muz üreticisini de vurdu

Türkiye ve Rusya arasında devam eden uçak krizi, Mersin'in Anamur İlçesi'ndeki muz üreticilerini de mağdur etti. Anamur Muz Üreticileri Başkanı Mehmet Güzel, Rusya'ya ihracatının durmasıyla mandalinanın 3 kilosunun 1 TL'ye satılmaya başladığını belirterek, "Tüketici 5 parmak muza 5 TL vermek yerine 3 kilo mandalina alıyor. Yani yerli muz şimdi artık kendi ürünlerimizle, mandalina- portakal ile rakip haline geldi" dedi.

15'nci Muhtarlar Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Türkiye'ye kaçak yollardan gelen ithal muzların önüne geçileceği sözünü aldıklarını ve bu durumun büyük ölçüde çözüldüğünü belirten Mehmet Güzel, sebze ve meyvede ihracatın durması nedeniyle iç piyasada ciddi bir fiyat düşüşünün yaşandığını, bu nedenle de üreticinin zor durumda kaldığını söyledi.

Bu düşüşün yerli muza da ağır bir darbe vurduğunu kaydeden Güzel, şöyle konuştu:

"Anamur'da muz, çilek, karadut yetişiyor. Ama diğer ilçelerde biliyorsunuz mandalina, portakal, kivi gibi değişik ürünler yetişiyor. Bunlar da depolanarak Rusya ve Irak'a gidiyordu. Maalesef ihracatın durması ile bizim iç piyasada kalan muzumuz da etkilendi. Nedeni, bundan iki ay önce mandalinanın kilosu 3- 4 TL idi. Ama şu anda 3 kilosu aynı fiyatlara geriledi. Hatta 3 kilosu 1 TL'ye kadar düştü. Zaten vatandaşımızın alım gücü düşük. 5 parmak muza 5 TL vermek yerine 3 kilo mandalina alıyor. Yani yerli muz şimdi artık kendi ürünlerimizle, mandalina portakal ile rakip haline geldi."

Güzel muzun kilosunun üreticiye maliyetinin 1.5 TL olduğunu ancak 1.7 TL'ye alıcı bulduğunu ifade ederek, üreticilerin kredi borçlarının ertelenmesini istedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Anamur Rusya'ya Narenciye İhracatının Durması Muz Üreticisini de Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement