Ankara'nın 46. Kardeş Kenti Lübliyana Oldu - Son Dakika
Yerel

Ankara'nın 46. Kardeş Kenti Lübliyana Oldu

Ankara\'nın 46. Kardeş Kenti Lübliyana Oldu

Ankara’nın 46. Kardeş Kenti Slovenya’nın Başkenti Lübliyana oldu.

03.02.2015 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara'nın 46. Kardeş Kenti Slovenya'nın Başkenti Lübliyana oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamı'nda düzenlenen törende "Kardeş Kent Protokolü"nü Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Lübliyana Belediye Başkanı Zoran Jankovic birlikte imzaladı.

İmza töreninde konuşan Konuk Başkan Jankovic, "İlk defa Ankara'ya geliyorum ve 20 yıldır Ankara'da yapılan icraatlardan gerçekten çok etkilendim… Ankaralıların da böyle bir belediye başkanına sahip oldukları için çok memnun olduklarını düşünüyorum" dedi.

Başkent'in yeşilinden de çok etkilendiğini ve Lübliyana'nın de yeşil bir kent olduğunu ifade eden Jankovic, "Avrupa Ödülü alan Ankara'nın, bundan sonra Avrupa'nın en yeşil kenti ödülünü de alacağından eminim" dedi.

ANKARA'YA YENİ KARDEŞ

Lübliyana Belediye Başkanı Zoran Jankovic ve Slovenya'nın Türkiye Büyükelçisi Milan Jazbec'in yer aldığı heyeti makamında konuk eden Başkan Gökçek, Lübliya'nın Avrupa'nın en güzel şehirlerinden birisi olduğunu kaydederek, "Slovenya 1 Mayıs 2004'ten itibaren Avrupa Birliği üyesidir. Özellikle Avrupa Birliği'ne Türkiye'nin üye olması konusundaki desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

Her iki belediyenin de halklarının refahını artırmak ve kentlerin ekonomisini daha geliştirmek için pek çok projeye benzer şekilde imza attıklarını ifade eden Başkan Gökçek, "İmzalayacağımız kardeş kent protokolü ile birbirimizin bilgi ve tecrübesinden yararlanacağımız karşılıklı olarak yapacağımız faaliyetler, iki ülke halkının daha da kaynaşmasına yardımcı olacaktır" diye konuştu.

"Özellikle iki belediye arasındaki kültürel alışverişe başlamak, Lübliyana'da Ankara Günleri ve Ankara'da Lübliyana günleri yapmak güzel olacaktır" diyerek sözlerini sürdüren Başkan Gökçek, "Tüm dünyada pek çok ülke başkentleriyle bunu yapıyoruz. Lübliyana ile de böyle bir kültür alışverişi bize de mutluluk verecektir. Mutlaka birbirimizden alacağımız çok şey var. Bu protokolün ciddi bir başlangıç olacağını ümit ediyorum" dedi.

KONUK BAŞKAN: "SİZİNLE BURADA OLMAK BENİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR ONUR"

Başkan Gökçek'in ardından sözlerine, "Sizinle burada olmak benim için çok büyük bir onur" diyerek başlayan Konuk Başkan Jankovic, "Benim için dünyadaki en önemli şeylerden biri dünyadaki en iyi belediye başkanlarını ve icraatlarını öğrenmek… Özelikle şehrim ve şahsım adına böyle bir protokolü Ankara ile imzalamak gerçekten çok önemli" dedi.

Lübliyana'ya ilişkin de bilgiler veren Zoran Jankovic, havaalanından otele doğru giderken, Ankara'ya ilişkin ilk izlenimlerini, "Geleceğe yönelik kentsel bir değişim ve dönüşüm yaşanan, düzenli, temiz, derli toplu ve yeşil bir şehir" olarak açıklayarak, "Dikmen Vadisi, Dikmen Hanımlar Lokali, Malazgirt ile Ankara Bulvarı'nı gezerken, bu ilk izlenimlerimin gerçek olduğunu gördüm" diye konuştu.

"DİKMEN VADİSİ'NDEKİ DEĞİŞİM MUHTEŞEM"

Gezisi sırasında özellikle Dikmen Vadisi'ni ve bölgede yaşanan değişimden çok etkilendiğini kaydeden Jankovic, "Burası bizim için çok önemli bir tecrübe oldu. İlk üç etaptaki ağaç çeşitliliği çok güzeldi. Ayrıca daha tamamlanmayan 4. ve 5. Etaplar ile buradaki gecekonduları görünce ilk 3 etabın farkını daha iyi anladık" dedi.

"Ankaralılar, böyle bir belediye başkanına sahip oldukları için çok şanslılar. 5 seçim kazandığınıza göre onlar da sizden mutlular" diyerek konuşmasını sürdüren Konuk Başkan Zoran Jankovic, "Dikmen Vadisi kamu sektörünün özel sektörden nasıl daha başarılı olduğunun somut bir göstergesi" diye konuştu.

1071 Malazgirt Bulvarı'nın da muhteşem bir çalışma olduğunu ve 4 ay gibi kısa bir sürede bitirilmesinden çok etkilendiğini anlatan Jankovic, ayrıca Başkan Gökçek'in Lübliyana'ya gelerek, burada da bir parkın yapımına katılmasını ve ilk ağacın birlikte dikilerek, aradaki kardeşliğin sembolü olarak kalması temennisini de iletti.

Türkiye'deki çalışmaları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı çok beğendiğini sözlerine ekleyen Jankovic, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne en kısa sürede girmesini temenni ettiğini belirterek, Mart ayında kentlerini ziyaret edecek olan Başkanlık Komitesi'ne Ankara'nın yeşilini bizzat kendisinin anlatacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Ankara ile Lübliyana arasındaki "Kardeş Kent Protokolü"nü imzalayan iki başkan, birbirlerine hediye takdimlerini yaptılar. Başkan Gökçek'in işlemeli vazo, tabak ve kahve fincanları hediye ettiği konuk Başkan da "dragon heykeli ve Slovenya dilinde yazılan ilk Kuran-ı Kerim'i Başkan Gökçek'e takdim etti.

İmza törenin ardından Başkan Gökçek, konuk heyete Büyükşehir Belediyesi'nin proje alanlarını gezdirdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ankara'nın 46. Kardeş Kenti Lübliyana Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement