Atatürk'ün 16 Ocak İzmit Basın Toplantısının 88. Yıldönümü Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Atatürk'ün 16 Ocak İzmit Basın Toplantısının 88. Yıldönümü Kutlandı

Atatürk\'ün 16 Ocak İzmit Basın Toplantısının 88. Yıldönümü Kutlandı

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti'nin "Basın Onur Günü" Adı Altında Gerçekleştirilen Etkinlikle Kutlandı.

16.01.2011 20:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk'ün Cumhuriyet'in ilanından önce 16 Ocak 1923 tarihinde İzmit'te dönemin gazeteci ve yazarlarıyla gerçekeştirdiği, "Cumhuryet" ile ilgili düşüncelerini açıklayıp ilk kez paylaştığı tarihi basın toplantısının 88. yıldönümü Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti'nin "Basın Onur Günü" adı altında gerçekleştirilen etkinlikle kutlandı.Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi arşivlerinden kayıtlarını bulup çıkartmasının ardından, Abdülaziz'in Av Köşkü olarak da bilinen İzmit'teki Kasr-ı Hümayun'da yapılan bu basın toplantısının yıldönümü 1989 yılından bu yana çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Cumhuriyet fikrini oluşturduktan sonra bunu 16 Ocak 1923 tarihinde İzmit'te düzeneldiği bu toplantıda dönemin gazeteci ve yazarlarıyla paylaşmak ve onlarden gelecek olumlu veya olumsuz tepkileri almak isteyen Mustafa Kemal, trenle İzmit'e gelirken 14 Ocak'ta Eskişehir'de Garı'nda telfrafla annesi Zübeyde Hanım'ın vefatını öğrenmişti. Cumhuriyetin temellerinin atılması açısından çok önem verdiği İzmit toplantısını ertelemek istemeyen Mustafa Kemal, annesinin ölümüne çok üzülmesine rağmen "Münasip bir törenle defnediniz" şeklinde telgraf çekerek İzmit'e gelmişti.

Ankara Hükümeti'nin İstanbul'daki temsilcisi Dr. Adnan Bey'in (Adıvar) Bey'in ulaşım ve organizasyonunda görevlendirildiği bu toplantıya Tevhid-i Efkâr'ın başyazarı Velit Ebüzziya, Vakit'in başyazarı Ahmet Emin (Yalman), Akşam'ın başyazarı Falih Rıfkı (Atay), İleri'nin başyazarı Suphi Nuri (İleri), İkdam'ın başyazarı Yakup Kadri (Karaosmanoğlu) ve Tanin'in başyazarı İsmail Müştak (Mayakon), Adnan Adıvar başkanlığında, İstanbul'dan toplu olarak İzmit'e geldi. Kafilede Adnan Adıvar'ın eşi Halide Edib Adıvar, Kızılay Başkanı Hamit Bey de yer alırken, bu önemli toplantıya İleri gazetesinin İzmit Muhabiri Hakkı (Kılıçoğlu) Bey de katımıştı.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili İlyas Şeker, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan ile Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile gazetecilerin hazır bulunduğu etkinlikte, bu önemli basın toplantısının önemi ve Atatürk'ün gazeteci ve yazarlara duyduğu güven ve önemi dile getirildi. Kasr-1 Hümayun'da Vali gazeteciler o tarihi toplantının yapıldığı salonda masaya oturarak o günü canlandırırken, 16 Ocak yıldönümü kutlamalarının daha etkin kutlanması için neler yapılması gerektiği tartışıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Atatürk'ün 16 Ocak İzmit Basın Toplantısının 88. Yıldönümü Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement