Avrupa Yerel Demokrasi Haftası" - Son Dakika
Güncel

Avrupa Yerel Demokrasi Haftası"

Avrupa Yerel Demokrasi Haftası"

Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, "Avrupa dendiğinde insan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve özgürlükler akla geliyordu ancak mülteci krizinden sonra Avrupa'nın ortaya koymuş olduğu tavır maalesef ki bu değerlerin samimiyeti konusunda Avrupa'yı sorgulanır hale getirmiştir.

05.10.2016 16:16

Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, "Avrupa dendiğinde insan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve özgürlükler akla geliyordu ancak mülteci krizinden sonra Avrupa'nın ortaya koymuş olduğu tavır maalesef ki bu değerlerin samimiyeti konusunda Avrupa'yı sorgulanır hale getirmiştir." dedi.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından düzenlenen "Avrupa Yerel Demokrasi Haftası" kapsamında Kazan'da yaşayan sığınmacıların sorunları görüşüldü.

Belediyede yapılan toplantıda, Suriyeli sığınmacılara yönelik hizmetlerinin anlatıldığı sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan bazı sığınmacılar, ulaşım, ikamet nakli, sağlık ve sosyal yardımlar konusunda karşılaştıkları sıkıntıları dile getirdi.

Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Şahin, yaptığı konuşmada, sığınmacıların mutlaka kayıt olmaları gerektiğini, aksi takdirde başta sağlık ve güvenlik olmak üzere Türkiye'nin kendilerine sunduğu imkanlardan yararlanamayacaklarını söyledi.

Toplantıda bir sığınmacı, Türkçe ve Arapça "Başkanım seni seviyoruz" yazılı panoyu Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk'e hediye etti.

"Kazan'da bine yakın sığınmacı yaşıyor"

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, Avrupa Birliği'nin Suriyeliler başta olmak üzere Orta Doğu'dan gelenlere karşı gereken tavrı ortaya koyamadığını vurgulayarak, "Akdeniz bir mülteci mezarlığı haline geldi. Avrupa dendiğinde insan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve özgürlükler akla geliyordu ancak mülteci krizinden sonra Avrupa'nın ortaya koymuş olduğu tavır maalesef ki bu değerlerin samimiyeti konusunda Avrupa'yı sorgulanır hale getirmiştir." dedi.

Şahin, Kazan'da Ortadoğu'dan özellikle Suriye ve Irak'tan gelen bine yakın sığınmacının yaşadığını belirterek, toplantıda onların sorunları dinlediklerini söyledi.

Mültecilerin Türkiye'den memnun olduklarını aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Birkaç küçük meseleleri var, onları dinledik ancak toplantıya katılan bir hanımefendinin dile getirdiği duyguları, yüreğinden çıkan sözler hepimizi duygulandırdı, 'Allah'a dua ediyoruz ki bu toprakları korusun, bu toprakların lideri Recep Tayyip Erdoğan'ı korusun, bu toprakların Kazan'ın Belediye Başkanı'nı korusun, Kazanlıları ve Türk milletini korusun. Bütün bir Arap dünyası bütün bir dünya kapılarını bize kapatırken Türkiye, Kazan kapılarını bize açtı. Dünyanın hiçbir yerinde görmediğimiz ilgiyi burada görüyoruz. Allah'a şükür ediyoruz ki bize buralarda bulunmayı nasip etti.' dedi."

Belediye Başkanı Lokman Ertürk de ilçedeki sığınmacılar için ellerinden geleni yaptıklarını anlattı. Sığınmacıların tüm ihtiyaçlarının giderilmeye çalışıldığını ve onların kendi evlerindeymiş gibi hissetmeleri için çaba harcadıklarını ifade eden Ertürk, sadece tüketen değil üreten olmaları yönünde çalışmalarda bulunduklarını belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa Yerel Demokrasi Haftası' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement