Avrupa Yolunda Tutuklu Gazeteciler Engeli - Son Dakika
Güncel

Avrupa Yolunda Tutuklu Gazeteciler Engeli

Avrupa Yolunda Tutuklu Gazeteciler Engeli

Avrupa için Türkiye'nin de kendi hukuk ihlallerini ortadan kaldırması gerektiğini belirtti.

08.05.2013 15:26  Güncelleme: 15:35

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Vizesiz Avrupa Komisyonu'nda Türkiye'nin lehine çalışmalar yürüten Alman profesör ve Yeşiller Partisi Milletvekili Wolfgang Voegeli, vizesiz Avrupa için Türkiye'nin de kendi hukuk ihlallerini ortadan kaldırması gerektiğini belirterek, yüzlerce gazetecinin hüküm almadan tutuklu olduğu örneğini verdi.

Raporu AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, İİBF'den Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili Prof. Dr. Wolfgang Voegeli ve avukat Mehmet Kılıç birlikte açıkladı.

ALMAN PROFESÖRDEN SİLİVRİ UYARISI

ABAD'ın hazırladığı raporun sonunda Türkiye'nin de kendi hukuk ihlalini ortadan kaldırması talebinin göründüğüne işaret eden Prof. Dr. Wolfgang Voegeli, bunun sadece Türkiye'nin Belçika ve Hollanda'ya uyguladığı vizeyle ilgili olmadığını söyledi.

Avrupa topluluğu içerisinde Türkiye'nin AB projesi konusunda çalışmalarının sekteye uğradığı ve çok iyi çalışmadığı yönünde genel kanı olduğunu belirten Prof. Dr. Voegeli, şöyle konuştu:

"Örneğin yüzlerce gazetecinin henüz hüküm almadan tutuklu olarak hapishanelerde olmaları. Türkiye yeni bir bilinç oluşmak zorunda ki bu yeni bilinçle Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkiler düzelsin.

Ben Almanya'daki kamuoyu yoklamalarını biliyorum, 'Acaba Türkiye AB üyesi olsun mu' şeklindeki kamuoyu yoklamalarının sonuçları çoğunlukla 'hayır'. Bu kamuoyunun içine yerleşmiş bir algı ve bugünden yarına değişmesi kolay olmayan bir algı. Türkiye'nin bunu yok etmek için çalışması gerekiyor."

'ABAD'IN 2 KARARI OLUMLU, 6 KARARINA KARŞIYIZ'

ABAD'ın 11 maddeden oluşan raporundaki iki kararın lehimize, 6 kararın ise aleyhimize ve bilimsellikten uzak olduğunu belirten Prof. Dr. Harun Gümrükçü ise bunlara karşı hazırladıkları 8 maddelik karşı raporu açıkladı.

ABAD kapsamında Leyla Ece Demirkıran adlı Türk kızın açtığı davayla ilgili sürecin devam ettiğine işaret eden Prof. Dr. Muharrem Kılıç ise belli bir aşamaya gelindiğini, ancak kanun sözcüsünün verdiği sonuç raporunun maalesef bizi tatmin etmediğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Avrupa Yolunda Tutuklu Gazeteciler Engeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement