Ayhan: Sokağa Çıkma Yasaklarını Sordu - Son Dakika
Güncel

Ayhan: Sokağa Çıkma Yasaklarını Sordu

Ayhan: Sokağa Çıkma Yasaklarını Sordu

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Suruç patlamasıyla başlayan çatışmalı ortamda uygulanan sokağa çıkma yasaklarını meclise taşıdı.

31.08.2015 10:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan son günlerde, Cizre'de, ve Yüksekova'da uygulanan sokağa çıkma yasağını meclise taşıdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Vekil Ayhan, şu ana kadar kaç sokağa çıkma kararının alındığını ve bunların gerekçelerini sordu. Ayhan, "7 Haziran 2015 Genel seçimlerinin akabinde Suruç'ta 32 gencin yaşamını yitirmesine yol açan ve katliam diye nitelendirebileceğimiz bir saldırı gerçekleştirildi. Bu saldırı Türkiye ve özellikle de bölgede 90'lı yılların şiddet ve çatışma sürecinin yeniden başlayacağının kaygısını herkeste oluşturdu.

Son günlerde artarak devam eden çatışmalar ve yaşanmakta olan sivil can kayıpları bu kaygıları doğrular bir hal almıştır. Bölge üzerinde halk kendi öz yönetimlerini oluşturma kararları almaktadır. Demokratik özerklik talebi bugünden alınan bir karar olmayıp, evveliyatı olan demokratik bir taleptir.

Bu iller aynı zamanda yerelde DBP'li belediyelerin olduğu yerlerdir. 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde de HDP yüzde 80'nin üzerinde oy aldığı yerler olarak dikkat çekmektedir. Bu yerlerde halkın iradesinin ve demokratik taleplerinin güvenlik güçlerince orantısız bir güçle bastırmaya çalışması orada yaşayan sivil halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Gelen haberler ve basına yansıyan görüntüler çok sayıda can kaybının yaşandığını, böyle devam etmesi durumunda sivil can kaybının artacağını göstermektedir. En son Yüksekova ve Cizre'de yaşanan sivil kayıplar bu tehlikeli gidişatın yol açacağı vahameti ve katliamı doğrular niteliktedir" ifadelerini kullandı.

ÖNERGESİNİN BAĞLAMINDA VEKİL AYHAN ŞU SORULARI YÖNELTTİ:

1. Suruç saldırısından bu yana bölge illerinde yaşanan çatışmalar gerekçe gösterilerek kaç bölgede sokağa çıkma yasağı kararı valiliklerce alınmıştır?
2. Sokağa çıkma yasağı kararlarının alınmasının gerekçeleri nelerdir? Vatandaşın can ve mal güvenliğinin sağlanması bu gerekçelerden biri midir?
3. Sokağa çıkma yasağının alındığı bölgelerde güvenlik güçlerinin orantısız bir güçle mahallelere girerek önceden belirlenen hedeflere ağır silahlarla saldırması bir tahrik oluşturmuyor mu?
4. Yüksekova ve Cizre'de olduğu gibi sokağa çıkma yasağının vatandaşın can ve mal kaybını tehlikeye attığı sonucunu doğurmuyor mu?
5. Güvenlik güçlerinin saldırıları sonucu şu ana kadar hangi illerde kaç sivil vatandaş yaşamını yitirmiştir? Kaçı yaralanmıştır? Yaşamını yitiren ve yaralananların kaçı çocuktur?
6. Devletin öncellikli görevi vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Bu saldırıları yapanlar ise vatandaşın can ve mal güvenliğini tehlikeye atarak anayasal bir suç işlenmektedir. Bu suçu işleyerek vatandaşın can mal kaybına kasteden güvenlik güçleri hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır?
7. Bölge halkının katliam girişimi diye adlandırdığı bu saldırılarda hükümetinizin elde etmeyi planladığı sonuçlar nelerdir? Bu sonuçlar elde edilinceye kadar sivil can kayıplarının yaşanmasına göz mü yumacaksınız?
8. Çatışmaların başladığı günden bu yana Kandile ve Türkiye sınırları içindeki PKK hedeflerine kaç hava operasyonu düzenlenmiştir? Bu hava operasyonlarında kaç kişi yaşamını yitirmiştir? Bunların kaçı sivil vatandaştır?
9. Yapılan bu hava operasyonlarının maliyeti ne kadardır?
10.Çatışmaların yaşandığı günden bu yana kaç güvenlik mensubu yaşamını yitirmiştir? Kaçı yaralanmıştır?"
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Ayhan: Sokağa Çıkma Yasaklarını Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement