Ayvalık'ta 93 Yıl Sonra Mübadele Anıldı - Son Dakika
Güncel

Ayvalık'ta 93 Yıl Sonra Mübadele Anıldı

Ayvalık\'ta 93 Yıl Sonra Mübadele Anıldı

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'ndeki Giritliler Derneği'nin düzenlediği törende, 93 yıl önce mübadelede yaşamını yitirenler ile umut yolculuğunda can veren göçmenler birlikte anıldı.

30.01.2016 16:14

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'ndeki Giritliler Derneği'nin düzenlediği törende, 93 yıl önce mübadelede yaşamını yitirenler ile umut yolculuğunda can veren göçmenler birlikte anıldı.

1 Mayıs 1923 tarihinde Türkiye'deki Ortodoks Rumların Yunanistan'a, Yunanistan'daki Müslüman Türklerin ise Türkiye'ye zorunlu göç ettirilmesini kapsayan mübadele, Ayvalık İlçesi'nde düzenlenen törende anıldı. Ayvalık Giritliler Derneği Başkanı Coşkun Tunçmen, CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, CHP İlçe Başkanı Ahmet Toker, CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, EMEK Partisi İl yönetim Kurulu üyesi Cemil Tosunoğlu, ADD ve Kent Konseyi Başkanı Ahmet Üzgeç'in katıldığı törende çok sayıda vatandaş da hazır bulundu.

Ayvalık Giritliler Derneğince düzenlenen tören, 93 yıl önce Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesi anlaşmasının imzalandığı tarih olan 30 Ocak Cumartesi günü, mübadillerin ilçeye ilk ulaştığı yer olan Ali Bey (Cunda) Adası'nda gerçekleştirildi. Tören, mübadillerin karantina altında tutuldukları, Eski Çocuk Yuvası olarak bilinen Despot Sarayı önünde başladı.

"İKİ ÜLKE ARASINDAKİ VİZE DUVARI KALDIRILSIN"

Ayvalık Giritliler Derneği Başkanı Coşkun Tunçmen, mübadeleye tabi tutulanların yüzlerce yıldır ekip-biçtikleri topraklarını, işyerlerini, evlerini, ibadet ettikleri kutsal mekanlarını, sevdiklerinin mezarlarını geride bıraktığını hatırlatarak, şimdi bu dramı yaşayanlar için vizelerin kaldırılmasını istedi.

CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de törende yaptığı konuşmada, Batı ülkelerine seslenerek "Bu insanları botla değil, gemilerle yollayalım, gelmek isteyenlere açın kapıları" dedi.

"İNSANLIK SADECE PARİS'TE BOMBA PATLADIĞINDA MI AKLA GELİYOR?"

Emperyalizmin Balkan halklarına büyük acılar çektirdiğini, Türk ve Yunan halkının kendilerine ait olmayan savaşta yıprandığını söyleyen CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ise, "Aydınlık bildirgesine imza atan akademisyenler, katledilen asker, polis ve sivil vatandaşları unutmamalı. Özgürlük diye konuşan, AB'de şatolarda yaşayan beyler ve bayanlara da sesleniyorum; insanlık sadece Paris'te bomba patlamasından mı ibaret? Insanlık New York'a uçaklar çarptığında mı akla geliyor? Bir de diğer İslam ülkelerine sesleniyorum; Allah'ın birliği, varlığını hatırlayan sadece Türkiye'mi? Diğer islam ülkeleri nerede?" diye sordu.

Konuşmaların ardından terör saldırılarında, mübadele sürecinde yaşamını yitirenler ile umut yolculuğunda yaşamlarını yitiren Aylan bebeklerin anısına denize kırmızı karanfiller bırakıldı. - Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ayvalık'ta 93 Yıl Sonra Mübadele Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement