Bakan Çavuşoğlu'ndan 'Hsyk ve İnternet Yasası' Açıklaması - Son Dakika
Politika

Bakan Çavuşoğlu'ndan 'Hsyk ve İnternet Yasası' Açıklaması

Bakan Çavuşoğlu\'ndan \'Hsyk ve İnternet Yasası\' Açıklaması

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, HSYK ve İnternet Yasası’na ilişkin, “Amerika, internetle ilgili diğer konularla ilgili düzenleme ve engellemelerle ilgili herhalde bize en son uyarıda bulunacak ülkelerden bir tanesi de dostumuz, müttefikimiz ABD’dir” dedi.

20.02.2014 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, HSYK ve İnternet Yasası'na ilişkin, "Amerika, internetle ilgili diğer konularla ilgili düzenleme ve engellemelerle ilgili herhalde bize en son uyarıda bulunacak ülkelerden bir tanesi de dostumuz, müttefikimiz ABD'dir" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Dursun Güleryüz ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çavuşoğlu, "HSYK ve internet düzenlemeleriyle ilgili gelişmeler var. AB'den 5. mektubun size geldiği söyleniyor. Öte yandan müzakerelerin durma noktasına geldiği söylentileri var. ABD'den bir açıklama var. Ona yanıtınız ne olur?" sorularına, "AB diyalog sürecinde benden önceki dönemde de sürekli iki tarafta görüşlerini bazen mektup, bazen ikili görüşmelerde düşüncelerini aktarırlar. Bu yeni bir uygulama değildir ama nedense sanki olağanüstü bir olaymış gibi ya da Türkiye'ye ültimatom veriliyormuş gibi mektuplar aracılığıyla yansıtılmaya çalışılıyor. Bu doğru değildir. AB Türkiye'deki her gelişmeyle ilgili düşüncesini telefonla da bazen aktarırlar. Aynı şekilde mektup göndererek de, aynı şekilde yaptığımız toplantılarda da aktarırlar. Bizde keza ihtiyaç duyarsak mektupla, bazen telefonla bunun altını zaten muhataplarımız da çiziyor. Son derece yapıcı diyalog ortamı var. Bu diyalog ortamından kimsenin rahatsız olmaması gerekiyor. Onlar rahatsız değil, bizde rahatsız değiliz. Bunu da çok büyük bir olaymış gibi yansıtmanın da hiçbir anlamı yok. Toplantılarda da her şeyi açık açık konuşuyoruz ve özellikle de İnternet Yasası'yla ilgili şimdi toplumunda hassasiyetini ya da tereddütleri giderecek şekilde yeniden somut yasa içinde sınırlamalar koyarak çerçevesini yeniden belirliyoruz" diye konuştu.

"ŞUANDA HSYK İLE İLGİLİ BİR DÜZENLEME YAPILMAK ZORUNDADIR"

Toplumdan gelen tereddütler varsa bunları gidermenin görevleri olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim her türlü diyaloga açık olduğumuz buradan da belli oluyor. İktidar olarak, AK Parti olarak ve de TBMM olarak yasama organı olarak duyarlıyız. Diğer taratan HSYK ile ilgili biz başından beri Avrupalı dostlarımıza çok açık bir şekilde bir teklifimiz var. Demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü bunlar tüm uluslararası kurumların, Avrupa Konseyi'nin de, AB'nin de adeta savunduğu veya etrafında birleştiği değerlerdir ve bu değerleri de sadece büyük Avrupa dediğimiz 48 ülkelik Avrupa sınırlarında değil, komşu bölgelerinde Kuzey Afrika, Ortadoğu, Orta Asya gibi bölgelerde de en iyi savunan oralarda da bunu güçlendirmeye çalışan siyasetçiyim ben. Dolayısıyla bunun arkasına sığınıp da somut örneklerle bize şu konularda Avrupa kriterlerine ya da Kopenhag siyasi kriterlerine, Kopenhag siyasi kriterleri kimin için geçerlidir. AB ülkeleri ve aday ülkeleri için geçerlidir. HSYK ile ilgili bir yasa ya da uygulama şuanda 28 tane AB üyesi ülke var. Bizim teklifimiz çok açık, nettir. Bu ülkelerdeki örneklerle yasa ve uygulamalarla Türkiye'de şuanda çıkmış HSYK yasasının içeriğine baktığınız zaman bize söylesinler ki, şu ülkeden daha geridesiniz biz düzeltelim. Bunu söyleyemiyorlar. Niye söyleyemiyorlar. Çünkü biliyorlar ki AB ülkelerinin birçoğunda bakanın yetkisi ve gücü Türkiye'deki şuanda son düzenlemedeki bakan yetkisinden çok daha fazladır. Değerlendirmelerinde bu anlamda yapılması lazım. Türkiye'de son yıllarda hukuk anlamında yapılan reformları kimse göz ardı etmesin. 4 tane hukuk reformu vardır. Bir, anayasa paketi vardır. 2010'da referandumda kabul edilen ve şuanda HSYK ile ilgili bir düzenleme yapılmak zorundadır. İyi niyetimizi göstererek, Meclis'te bunu askıya da aldık. Ne muhalefette bu iyi niyeti gördük. Arzumuz yine AB'nin tavsiyesi Venedik Komisyonu'nun tavsiyesi doğrultusunda anayasa değişikliği yapmaktır. Burada esas Avrupa kriterleri veya onların tavsiyeleri üzerinde tartışmalar olmuyor. İktidar ne yaptıysa yanlıştır anlayışıyla yapılıyor. İnternet yasasıyla ilgili bizde merak ederdik acaba wikileaks de hangi belgeler var ama Amerika onu yasakladı biliyorsunuz. Bu konuda Amerika, internetle ilgili diğer konularla ilgili düzenleme ve engellemelerle ilgili herhalde bize en son uyarıda bulunacak ülkelerden bir tanesi de dostumuz müttefikimiz ABD'dir."

"ERKLER AYRILIĞINA SAYGIMIZ VAR"

HSYK düzenlemesiyle ilgili erkler ayrılığı güvencesine ilişkin soruya ise Bakan Çavuşoğlu, "Bizim amacımız oradan bir iki arkadaşın endişesini gidermek değildir. Bizim teklifimiz son derece açıktır. Erkler ayrılığına saygımız var. Erkin içinde özellikle yasamanın ya da yürütmenin bağımsızlığı yargının bağımsızlığı dışında kendi iç bağımsızlığı da sağlanmadan güçler ayrılığından bahsedilmez. Şuanda bir HSYK hegemonyası vardır. O da blok liste seçiminden kaynaklanan. Hegemonya da yargı sistemini yargı içindeki bağımsızlığı da sekteye uğratmaktadır. Bu da yargının bağımsızlığı bakımından da güçler ayrılığı bakımında da kabul edilir bir durum değildir. Öncelikle bunun giderilmesi gerekiyor. AB'den tabii ki HSYK ile ilgili tavsiyeleri oldu ama HSYK ile ilgili bizim kendi Bakanımızın komisyona geldikten sonra tasarı verdiği önergeler var. 34 tane önerge. Burada AB'nin tavsiyeleri ile örtüşen. Bunun örtüşmesi demek AB ile bizim hassasiyetimiz aynı demek. O nedenle verdiğimiz önergelerle o tavsiyelerin birçoğunu karşılamış bulunmaktayız" yanıtını verdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Çavuşoğlu'ndan 'Hsyk ve İnternet Yasası' Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement