Bakan Eker: Sokağa Çıkma Yasağını Kaldırdık - Son Dakika
Güncel

Bakan Eker: Sokağa Çıkma Yasağını Kaldırdık

Bakan Eker: Sokağa Çıkma Yasağını Kaldırdık

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'daki sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını açıkladı.

09.10.2014 18:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'daki sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını açıkladı.

Diyarbakır Valiliği'nde basın toplantısı düzenleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kentte yaşanan olayları değerlendirip, tespit edilen hasar ve zarar bilançolarını açıkladı. Diyarbakır merkez ve ilçelerinde üzücü olayların yaşandığını söyleyen Eker, salı günü itibariyle sokağa çıkma yasağı kararı aldıklarını belirtti. Eker, şöyle dedi:

"Biz de Salı günü akşam gelişmeler sebebi ile sokağa çıkma yasağı ilan ettik. Salı gecesi 22.00'da başlayıp önce sabaha kadar arkasından devam etti. Dün aldığımız bir kararla da bugün akşam saat 18.00'dan sabaha kadar uygulanmak sureti ile bir sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Şehrin vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından. Bugün gün içerisinde şu ana kadar tespit ettiğimiz ve gözlediğimiz gelişmelerle sokağına gerek olmadığı yönünde. O nedenle bugün saat daha önce 18.00'dan itibaren uygulanacağı ilan edilen Diyarbakır il ve bazı ilçelerindeki sokağa çıkma yasağı uygulaması son bulacaktır. Yaptığımız değerlendirmede gerek emniyet müdürlüğümüz, jandarma ve ilgili tüm güvenlik birimleriyle sayın valimle yaptığımız değerlendirmede böyle bir karar alındı. Sokağa çıkma yasağı hususunda vatandaşlarımızın gösterdiği hassasiyet sebebiyle kendilerine teşekkür ediyoruz."

"124 BİNA SALDIRIYA UĞRADI"

Çıkan olaylarda Diyarbakır'da 10 vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Eker, "An itibariyle de bunların otopsileri yapıldı, tamamlandı. Sahiplerine cenazeleri teslim edildi. Bir kısmının definleri yapıldı. Bir kez daha bu 10 vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum. An itibariyle 37 yaralının tedavisi sürüyor. 4'ü Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 12 tanesi Devlet Hastanesi'nde ve 21 tanesi de Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavisi devam eden bu olaylarda yaralanan hemşerimiz var. Bu olaylar esnasında Diyarbakır merkez ve ilçelerinde 124 bina saldırıya uğradı. Bunlar özel iş yerleri, marketler, ticarethaneler. 14 tane resmi bina. 15 banka şubesi ve 10'u kullanılamaz hale gelen 34 okul. O nedenle biz bu kullanamaz haldekileri ve çeşitli şekillerde hasar gören sıraları, masaları tahrip edilmiş okullardaki tamirat ve tadilatların bir kısmı pazartesiye kadar inşallah yetiştirilir. Eğitim pazartesi günü devam eder. 8'i Diyarbakır il merkezinde, 26'sı da taşra ilçelerimizde ki bunların çoğu Silvan, Bismil gibi büyük ilçelerimizde meydana geldi" dedi.

"116 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI"

Resmi binalarda, okullarda ve banka şubelerinde yağma olayları yaşandığını kaydeden Eker, "Örneğin Bismil İlçe Tarım Müdürlüğü'nde 8 tane bilgisayar, 4 tane yazıcı ile birlikte yağmalanıp götürülmüş. Güvenlik kameraları tahrip edilmiş. PTT Bank ile ilgili kıymetli evrak, para vs. bu tür alımlarla da götürülmüş. 17 özel araç, 20 resmi araç, 5 parti binası, 36 tane de şehrin güvenliğini sağlamada kullanılan mobese kameraları zarar görmüş. Merkezde 80 toplam taşra ilçelerimizde de 36 olmak üzere 116 kişi gözaltına alındı. Ayrıca 294 kişiye de ilgili mevzuat gereğince de sokağa çıkma yasağını ihlal ettikleri gerekçesiyle de güvenlik birimlerimiz tarafından işlem yapıldı. Şu anda ayrıntılı hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Terörden zarar görenlerle ilgili çıkardığımız bir yasa var. Yasa kapsamında hasar ve zararları tespit edilenlerin müracaatları halinde onlara da ödemeleri yapılacak. Akıl tutulması diyebileceğimiz hiçbir şeyin gerekçe olamayacağı bu tür saldırılarda zarar gören kardeşlerimize de geçmiş olsun dileklerimi sunmak istiyorum" dedi.

Güvenlik kuvvetlerinin olağanüstü gayret gösterdiğini ifade eden Eker, "Olağanüstü bir metanetle bütün kışkırtmalara ve doğrudan hedef alınmalarına rağmen, onları çünkü olayların içerisine çekmek istediler. Onlarla ilgili adeta neredeyse bir ölüm olsun da onun üzerinden daha büyük olaylar olsun, bu kışkırtmalar görüldü. Ona rağmen güvenlik kuvvetlerimiz metanetle, sabırla görevlerini yaptı. Kendilerine bu gösterdikleri gayret ve çaba için teşekkür etmek istiyorum. Bu şekildeki saldırıların, yakıp yıkmaların, tahribatın, ölümle sonuçlanan saldırıların bize göre hiçbir gerekçesi yok. İnsanların bir konuyla ilgili tepkilerini ortaya koyacakları demokratik ve meşru hakları vardır. Bunun uygulanmasını saygıyla karşılarız. Ama bunu bahane gösterip yakıp yıkmak hukuka da vicdana da sığacak bir konu değildir. Dileriz ki bu hasarla kalınır. Şehirde şu an sükunet var sağduyu var. Katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Şehir şu an temizleniyor. O nedenle de sokağa çıkma yasağını devam ettirme gereği olmadığı sebebiyle biz valimizle yaptığımız istişarelerle buna son verilmesi kararını aldık" dedi.

Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eker, HDP lideri Selahattin Demirtaş'ın yaptığı açıklamayı nasıl değerlendirdiği sorsu üzerine, "Sağduyu çağrısı yapan, vatandaşları sükunete çağıran, olayların yatışmasını öneren her sözü, her davranışı olumlu karşılıyorum. Bu bir katkıdır. Katkıyı kim sağlarsa hepsine biz teşekkür ederiz" dedi.

Askerin kentteki görev yerlerinde kalıp kalmayacakları sorusu üzerine ise Eker, "Jandarma bir güvenlik kuvveti olarak zaman zaman ihtiyaç hissediliyor. Onlar görevlerini gerektiğinde yapıyor. Şu anda sokağa çıkma yasağına gerek yok. Dolayısıyla ihtiyaç hissedilirse asker ve polis herkes sonuçta valimiz tarafından göreve çağrılır. Gereği yapılır ama şu anda değerlendirme içerisinde, sokağa çıkma yasağı yok. Ama şehrin güvenliğinin asayişinin sağlanması ile ilgili gerekirse onlar göreve çağrılır" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Eker: Sokağa Çıkma Yasağını Kaldırdık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement