Bakan Faruk Çelik'in Açıklamasında Menfaati Varsa 5 Yıl Hapis Yatabilir - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Faruk Çelik'in Açıklamasında Menfaati Varsa 5 Yıl Hapis Yatabilir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik'in, borsa ve kurları hareketlendiren "güzel haber" açıklaması yasada "piyasa dolandırıcılığı" maddesine giriyor.

19.08.2015 09:12  Güncelleme: 09:13

Koalisyon arayışları kapsamında AK Parti ve MHP arasında gerçekleştirilen toplantıya Çalışma Bakanı Faruk Çelik de katılmıştı. Yasaya göre yalan, yanlış ya da yanıltıcı bilgi vermenin, söylenti çıkarmanın cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis. Ancak cezanın uygulanabilmesi için suçu işleyenin bu işten menfaat elde etmiş olma şartı aranıyor.

BİR AYLIK MAAŞA DENK

Bakan Çelik, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin koalisyon görüşmesini kamuoyuna, "Başbakanımız az sonra çok güzel açıklamalar yapacak" sözleriyle duyurdu. Ancak açıklama, tam tersi yönde oldu. İyimser havayla önce 2.84'e inen dolar, gerçeğin anlaşılmasıyla 2.8690'a fırladı. Borsa endeksi de 76.573'ten 3 dakika içinde 77.542'ye çıktı. Borsada yüzde 1.26, dolar kurunda yüzde 1 hareketlilik oldu.

BAKANIN AÇIKLAMASI DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Bakan'ın açıklamasıyla 2,84 liradan örneğin 100 bin liralık dolar alanlar kurun 2.87'ye çıkması ile bin lira kazandı. Bu kazanç, asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk geliyor. Yalan ve yanlış bilgiyle piyasayı etkilemek, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 'Piyasa dolandırıcılığı' başlığını taşıyan 107'nci maddesi kapsamına giriyor.

Bu madde, sermaye piyasası araçlarının değerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yayan ve bu suretle menfaat sağlayanların iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmalarını emrediyor. Yasa, pişman olup kazandığı paranın iki katını Hazine'ye iade edenlere ise hapis cezasını kaldırıyor.

BAKANI 'TORBA' KURTARDI

Söz konusu düzenleme, son çıkan torba yasayla kanuna sonradan eklendi. Maddede yer alan "menfaat sağlayanlar" cümlesi Meclis'te uzun tartışmalara neden olmuş, ispatı çok zor olan bu ifadesinin madde metninden çıkarılması istenmiş, ancak, hükümet, eleştirilere rağmen geri adım atmamıştı. (Kaynak:Sözcü)


Bakan Faruk Çelik\'in Açıklamasında Menfaati Varsa 5 Yıl Hapis Yatabilir

Son Dakika Ekonomi Bakan Faruk Çelik'in Açıklamasında Menfaati Varsa 5 Yıl Hapis Yatabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (45)

  • vatandaş: .suruktan nem kapmış piyasalar bakan ne yapsın ? güzel haber akp nin hiçbir parti ile koalisyon yapmayarak inşaallah tek başına iktidar olacığır aynen katılıyorum bakana 19 45 Yanıtla
    kgkvh: Saman yemeye devam et 5 2
  • Ogretmen: Ülke bakan ın umrunda da mı ki 38 7 Yanıtla
    kgkvh: Senin gibi öğretmeni hay ben!yazmasını bilmiyorsun daha!? 8 2
  • MÜSLÜMAN MILLETIZ ÇOK ŞÜKÜR.: cuma namazı çıkışında elinde Kuranla poz verir ve aklanır.Alıştık artık. 34 6 Yanıtla
  • Can: Adamlar dünyayı götürdü, hiçbir ceza almadı..Bundan dolayımı alacak..Güldürmeyin adamı..Laf olsun torna dolsun diye haber yapılıyor.. 30 2 Yanıtla
  • aziz kardeşlerim: Küçük bir sürede olsa insanlara ümit ve moral vermek istemiştir herhalde. 2 15 Yanıtla
  • Erhan: Faruk celik(kıdem tazminati)hayatları yalan dolan... 14 3 Yanıtla
  • yucel: Bunlarin hangisi dolandirici degilki akp bütün kalpazanlari toplamis 14 2 Yanıtla
  • uyumaya devam: bir daha dünyaya gelirsem din piyasasında iş bulmak isterim en çok para orda var. ve de çok kolay.. karının kafasını ört, hayırlı cumalar de, sonra da allaha emanet ol.. ya allah bismillah gerisi kendiliğinden gelir.. 8 5 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement