Bakan Işık, Karadeniz Ekonomi İşbirliği Bilim ve Teknoloji Bakanları Toplantısı'na Katıldı - Son Dakika
Dünya

Bakan Işık, Karadeniz Ekonomi İşbirliği Bilim ve Teknoloji Bakanları Toplantısı'na Katıldı

Bakan Işık, Karadeniz Ekonomi İşbirliği Bilim ve Teknoloji Bakanları Toplantısı\'na Katıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Bakü’de Karadeniz Ekonomi İşbirliği (KEİ) Bilim ve Teknoloji Bakanları Toplantısı’na katıldı.

03.12.2014 11:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Bakü'de Karadeniz Ekonomi İşbirliği (KEİ) Bilim ve Teknoloji Bakanları Toplantısı'na katıldı. Bakan Işık, Azerbaycan'ı uzaya gönderdiği ikinci uydu için tebrik ederek, "Şimdi arzumuz ortak pek yapmak. Türkiye ve Azerbaycan'ın ortak pek yapmasını isteriz. Burada bir araştırma geliştirme Ar-Ge projesi olarak pek birlikte yapalım diye arzumuz var" dedi.

Azerbaycan Bilimin Gelişimi Vakfı ile İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakanlığı tarafından Bakü'de KEİ Bilim ve Teknoloji Bakanları Toplantısı düzenlendi. Azerbaycan İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakanı Ali Abbasov'un başkanlık ettiği toplantıya KEİ'e üye olan Azerbaycan, Bulgaristan, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Türkiye, Ukrayna ve Yunanistan'dan üst düzey heyetler katıldı. Toplantıda önümüzdeki dönem için bilim ve teknoloji işbirliği alanında 4 yıllık Eylem Planı, beyanname ve KEİ Bilim ve Teknoloji Alanında İşbirliği Çalışma Grubu tarafından Bakü'de 1-2 Aralık 2014 tarihlerinde yapılan toplantıda uzmanlar tarafından hazırlanan belge ele alınarak onaylandı. Oturumda Azerbaycan adına Bilimin Gelişimi Vakfı'nın sunduğu 2 yıllık faaliyet planı da müzakere edilerek onaylandı.

Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 21. yüzyıldaki değişimin ülkeleri hemen hemen her alanda etkisi altına alarak yeni bir düzen kurulmasına neden olduğunu belirtti. Bakan Işık, şunları söyledi:

"Gümrük duvarlarını yıkan, ekonomik ve siyasi sınırların anlamını değiştiren bu yeni düzen, durağan ve rijit yapıları zorlamış, ülkeleri dinamik politikalar üretmeye yönlendirmiş, farklı ülkeleri ortak bir kader paydasında buluşturmaya başlamıştır. Ülkeler, ulusal ekonomilerini dünyaya açmaya, pazar çeşitliliğini artırmaya ve uluslararası rekabet yarışında öne geçmeye öncelik vermektedirler. Günümüzde rekabet gücünü tek başına artırmak mümkün olmadığından, ekonomik işbirliği süreçleri ve bölgesel ekonomik birleşmeler de giderek önem kazanmaya başlamıştır. Bugün dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan bir gelişme, bütün dünya ülkelerini az veya çok etkisi altına almaktadır. Bu durum, ortak bir coğrafyayı, ortak bir tarihi, yakın sosyal ve kültürel özellikleri paylaşan ülkeler için çok daha büyük bir önem taşıyor"

"TÜRKİYE OLARAK BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ PROJELERİNE AĞIRLIK VERİYORUZ"

Türkiye olarak tüm komşu ve çevre ülkelerle işbirliğini arttırmaya önem verdiklerini ve bu konuda yoğun bir çaba harcandığını ifade eden Bakan Işık, "Bu bağlamda bölgesel işbirliği projelerine de ağırlık veriyoruz. En büyük önem verdiğimiz bölgelerin başında ise dünyanın en hızlı büyüyen ekonomi havzalarından biri olan Karadeniz Havzası geliyor. Bu toplantıyı bu açıdan çok önemsiyor, toplantının hükümet ve iş çevreleri arasındaki mevcut iletişimi güçlendireceğine, sorunları azaltacağına ve yeni işbirlikleri oluşturacağına inanıyorum. Karadeniz Ekonomik Bölgesi, sahip olduğu konum itibariyle ticaret, ulaştırma ve Avrasya enerji yolları açısından stratejik bir öneme sahiptir. Geniş bir coğrafyaya yayılan ülkelerimiz, insan kaynakları ve doğal kaynaklar açısından da oldukça çok zengindir. Ekonomik büyümenin sağlanmasında bölge ülkeleri arasında ilişki ve etkileşimin önemi inkar edilemez" dedi.

Bakan Işık, bölgedeki kaynak ve enerji koridorları ile ilgili gelişmelerin birçok ülkeyi yakından ilgilendirdiğini belirterek, "Bölgemizdeki doğal kaynaklar ve enerji koridorları ile ilgili gelişmeler hepimizi yakından ilgilendirmektedir. Ülkelerimiz arasındaki karşılıklı yatırım, sınır ötesi finans ve ticarette önemli bir artış kaydedilmiş olmasına rağmen birçok parametrede diğer bölgesel oluşumların gerisinde kalınmıştır. Bu nedenle bu coğrafyanın ekonomik gücünü artırması, bölgenin siyasi etkinliğini artırması ve küresel sistemin istikrar kazanması açısından da son derece önemlidir. Burada sağlanacak işbirliği atmosferinin ülkelerimiz arasındaki ekonomik bağları da güçlendireceğine inanıyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan ve ekonomileri geçiş sürecinde olan ülkelerin ekonomik kalkınma ve gelişmelerine büyük önem verdiğini dile getiren Işık, "Zira çevremizde güçlü ve istikrarlı ekonomilerin bulunmasının, bizim ekonomimize de olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Bu nedenle Karadeniz Ekonomik Bölgesi'nde gerçekleşecek ekonomik işbirliklerine her zaman olumlu yaklaştık ve ortak projelerin içinde bulunmak için özel çaba sarf ettik. Türkiye'nin de kurucu üyesi Karadeniz Ekonomik İşbirliği, bugün bölgemizdeki en kapsamlı ve kurumsal oluşumdur. Bu çatı altında gerçekleşen tüm çalışmalara aktif katılım ve katkı sağlıyor, bölge ülkelerinin girişimlerini destekliyor, bu teşkilatı bölgedeki ekonomik işbirliğinin gelişmesi için en uygun platform olarak görüyoruz. Bu kapsamda özellikle bilim, teknoloji, enerji, ticaret, sağlık, çevre ve ulaştırma gibi alanlarda işbirliğini geliştirmemiz, bu alanda yapılacak girişimleri desteklememiz ve ortak projeler oluşturmamız gerektiğine inanıyorum. Bölge ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkileri sadece ülkelerin birbirleriyle yapmış oldukları ticari ilişkilerle sınırlamayı doğru bulmuyoruz. Ülkelerimiz arasında yapılacak karşılıklı yatırımları ve yine iş insanlarımızın ortaklıklar kurarak diğer ülkelere yapacakları yatırımları da artırmak istiyoruz" dedi.

"TÜRKİYE VE AZERBAYCAN'IN ORTAK PEK YAPMASINI İSTERİZ"

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında Bakan Işık, yapılan toplantının ardından önemli bir deklarasyon yayınlanacağını belirterek, "İnsan sermayesine yapılacak yatırım, araştırma altyapılarına yapılacak yatırım, araştırmacıların ülkeler arasındaki işbirliğini daha fazla arttırmak, araştırmacı değişimi, öğrenci değişimi, üniversitelerin kendi aralarında işbirliği, ülkelerin kendi aralarında işbirliğini arttırarak çok önemli bir deklarasyonu imzalayacağız" dedi.

Azerbaycan'ın ikinci uydusunu göndermesiyle ilgili Bakan Işık, "Bizde eskiden pek denirdi, şimdi uydu diyoruz. Pek de güzel bir kelime. Şimdi arzumuz ortak pek yapmak. Türkiye ve Azerbaycan'ın ortak pek yapmasını isteriz. Burada bir araştırma geliştirme Ar-Ge projesi olarak pek birlikte yapalım diye arzumuz var. İnşallah bundan sonrakini de beraber yaparız" ifadelerini kullandı. - BAKÜ

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Bakan Işık, Karadeniz Ekonomi İşbirliği Bilim ve Teknoloji Bakanları Toplantısı'na Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement