Barzani: "Erdoğan'ın Kürt Sorununu Birçok Kişiye Göre Daha İyi Anladığını Gördüm" - Son Dakika
Dünya

Barzani: "Erdoğan'ın Kürt Sorununu Birçok Kişiye Göre Daha İyi Anladığını Gördüm"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Al Monitor internet sitesine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Erbil’e geldiğini ve burada Kürtleri inkar etme döneminin son bulduğunu söylediğini kaydederek, “Erdoğan’ın Kürt sorununu birçok kişiye göre daha iyi anladığını gördüm. Erdoğan’dan duyduklarımı kimseden duymadım” dedi.

24.03.2016 15:53

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Al Monitor internet sitesine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Erbil'e geldiğini ve burada Kürtleri inkar etme döneminin son bulduğunu söylediğini kaydederek, "Erdoğan'ın Kürt sorununu birçok kişiye göre daha iyi anladığını gördüm. Erdoğan'dan duyduklarımı kimseden duymadım" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Al Monitor internet sitesine verdiği röportajında önemli açıklamalarda bulundu. Eylemlerine bakıldığında PYD'nin samimi olmadığını vurgulayan Barzani, "PYD'ye verilen herhangi bir destek PKK'ya veriliyor demektir. Kesinlikle PYD ve PKK aynı şeydir" dedi. Barzani, ABD'nin bu durumun farkında olup olmadıklarına yönelik soruya ise "Onlar da çok iyi biliyor. Fakat, çok iyi bildiklerini dile getirmek istemiyorlar. Bilindiği gibi, bizim de ABD'nin de önceliği DAEŞ ile mücadele etmek. Belki de bu durumu bu nedenle görmezden geliyorlar" yanıtını verdi.

PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgelerde tek taraflı ilan ettiği federasyona da değinen Barzani, "Federalizm konseptinin Suriye'deki duruma uygun olduğuna inanıyorum. Ancak, Suriyelilerin bu konuda fikir birliğine varması gerekiyor. Kürdistan bölgesinde (Ekim 1992) federasyon ilan ettiğimizde bunu tek taraflı olarak yapmamıştık" dedi.

IKBY'nin bağımsızlığı ve referandum konusuna değinen Barzani, vatandaşlara tek soru sorulacağını ancak bu soruya henüz arar verilmediğini ifade ederek, referandumun Ekim ayından önce yapılmasını planladıklarını ifade etti.

"ABD, BİZİM İÇ İŞLERİMİZE KARIŞMIYOR"

IKBY Başkanı Mesut Barzani, oğlunun Masrur Barzani'nin 'PKK Sincar'dan çekilmeli' açıklamalarına dair soruya, "Kesinlikle PKK, Sincar'dan çekilmeli. Onlardan bunu zorla kullanarak değil, barış içinde gerçekleştirmelerini istiyoruz" yanıtını verdi. ABD'nin bu konudaki varlığına değinen Barzani, "ABD, bizim iç işlerimize karışmıyor. Ancak ABD, PKK'nın Sincar'daki varlığının da bir değeri olmadığının farkında" ifadelerini kullandı.

"AK PARTİ İLE KOALİSYON KURULMAMASININ TARİHİ BİR HATA OLACAĞINI BELİRTTİK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Erbil'e geldiğini kaydeden Barzani, Erdoğan'ın buradaki ziyareti sırasında Kürtlerin inkar etme döneminin son bulduğunu söylediğini dile getirerek, "Bu önemli bir gelişmeydi. Çok defa Erdoğan ile bir araya geldim ve Erdoğan'ın Kürt sorununu birçok kişiye göre daha iyi anladığını gördüm. Erdoğan'dan duyduklarımı kimseden duymadım" dedi.

Barış sürecinin durmamasını arzu ettiğini ifade eden Mesut Barzani, "Sürecin devam etmesi için elimizden geleni yaptık. HDP'nin mecliste 80 sandalye sayısına ulaştığı 7 Haziran'daki seçimlerin ardından AK Parti ile koalisyon kurulmamasının tarihi bir hata olacağını belirttik. Biz AK Parti'nin HDP ile koalisyon hükümeti kurmak istemediğini düşündük. Ancak, daha sonra HDP'li bazı isimlerden koalisyonun bir parçası olmak istemeyen tarafın HDP olduğunu öğrendik. Bence bu büyük bir hataydı" açıklamasını yaptı. - ERBİL

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Barzani: 'Erdoğan'ın Kürt Sorununu Birçok Kişiye Göre Daha İyi Anladığını Gördüm' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement