Başbakan Davutoğlu: (4) - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu: (4)

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yine bu paralelci çerçeve onların ajansı, o zaman bu imkanlara sahip olduğu için Ankara'da seçimin sonucunu erken ilan ettiler.

06.06.2015 03:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yine bu paralelci çerçeve onların ajansı, o zaman bu imkanlara sahip olduğu için Ankara'da seçimin sonucunu erken ilan ettiler. Sanki şaibe varmış gibi bir tablo doğdu. Pazar akşamı da bu konuda herkesin duyarlı olmasını beklerim. Kimse erken bir seçimle 'şu oldu bu oldu' diye erken bir netice ilanına itibar etmemeli" dedi.

Davutoğlu, NTV ve Star Tv ortak yayınında "Liderler konuşuyor" programında soruları yanıtladı, seçime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tüm vatandaşları sandığa gitmeye çağıran ve sandığa gitmenin her şeyden daha önemli olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, "Bence netice kadar önemli olan usuldur, usul kadar önemli olan esastır. Burada da esas olan milli iradedir. Usul de sandığa gitmektir. Netice, her halükarda o neticeyi de herkes yaşayacak, kimse o neticeden kaçamaz. Sandığa katılım ne kadar çok yüksek olursa meşruiyet o kadar kuvvetli olur. Tartışma o kadar az olur. İnşallah ben iyi bir netice hasıl olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Sandık sonucunun güvenilirliği konusunda anamuhalefet partisinden "sandığa sahip çıkın" yönümde çağrılar olduğuna ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu:

"47 seçimlerinde ne yaptıklarını bildikleri için herkesi kendileri gibi zannediyorlar. 47 seçimlerinden bu yana Türkiye'de sandık sonuçlarıyla ilgili hiçbir şüphe olmamıştır. Ben onun için bu Yeni Türkiye Sözleşmesinde bir ile ve bir gruba atıfta bulundum. Mersin ve Arslan köylü kadınlar biliyorsunuz muhtarlık seçimlerinde kapanırlar sandığa ve 'sandık namusumuzdur' deyip, sandığı götürerek, başka bir muhtarı tayin etmek isteyen jandarmaya direnirler. O zamandan beri sandık teminat altındadır. Şimdiden neticeyi tahmin ettikleri için şaibe oluşturmaya dönük yapılan çalışma, faaliyetler ve manipülasyonlar en büyük ihanettir. Bunun altını çiziyorum. Neden? Bir kere şüphe oluşturursanız ondan sonra bir daha her sandık neticesi şüpheli hale gelir."

Davutoğlu, mahalli seçimlerde bunun yapıldığını anımsatarak, "Yine bu paralelci çerçeve onların ajansı, o zaman bu imkanlara sahip olduğu için Ankara'da seçimin sonucunu erken ilan ettiler. Sanki şaibe varmış gibi bir tablo doğdu. Pazar akşamı da bu konuda herkesin duyarlı olmasını beklerim. Kimse erken bir seçimle 'şu oldu bu oldu' diye erken bir netice ilanına itibar etmemeli" diye konuştu.

Sandığın iktidarın elinde olmadığını, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) sandığı denetleyerek, seçim sonuçlarını açıkladığını vurgulayan Davutoğlu, her sandıkta partilerin müşahitlerinin bulunduğunu hatırlattı.

"Ne yapacak AK Parti gidip, müşahitlerin önünden sandığı mı alacak" diyen Başbakan Davutoğlu, müşahitleri de YSK'nın denetlediğini, sonuçların tutanaklara aktarıldığını bildirdi.

Davutoğlu, sandık konusunda iki de emniyet önlemi bulunduğuna dikkati çekerek, "Eskiden doğudan erken gelirdi, bir hava oluşurdu, bir adım sonrasında sanki manipülasyon var. Şimdi aynı anda bitecek seçimler ve böyle bir şey olmayacak. Sandıklar aynı anda açılmaya başlayacak. Bir de yasayla yeni bir şey getirildi. Yüksek Seçim Kurulu'na belgeler gittiğinde her parti bunu takip edebilecek. Aynı anda dijital bir ortamda o bilgiler, o partilere de gitmiş olacak. Allah aşkına burada nerede gedik var. Şurada nerede gedik açacaklar?" ifadelerini kullandı.

Tunceli'de miting yapmak istediklerinde miting meydanının neresi olacağı konusunda ilçe seçim kuruluna başvurduklarını, olumsuz yanıt aldıklarını ve YSK nereyi söylediyse mitingi orada yaptığını anımsatan Davutoğlu, YSK'ya bir şey dikte edilemeyeceğini belirtti.

Davutoğlu, AK Parti döneminde 3 genel seçim, 3 mahalli seçim, 2 referandum, bir cumhurbaşkanlığı seçimi yaptıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Allah aşkına AK Parti nerede YSK'ya bir şey dikte etti. Bu seçim kritik, ama 2007 seçimi de kritikti, e-muhtırayı vermişler, biz de cevaplarını vermişiz, ortalık gergin, bizim partiden ayrılanlar olmuş, cumhurbaşkanlığı seçimine gidiliyor, dolayısıyla sistemik güçler rahatsız 'AK Parti'den cumhurbaşkanı olmasın' diye. 2007 seçimi şaibeli mi oldu? 2011 seçimleri şaibeli mi oldu? Geçen sene mahalli seçimler şaibeli mi oldu? Böyle bir şeyi yapmak, böyle bir iddiada bulunmak dahi AK Parti'ye değil, Türk demokrasisine, seçmene, YSK'ya, hukuk devleti düzenine ve en önemlisi de kendi partilerine hakaret çünkü kendi partileri bu sürecin dışında değildir."

"Baskılara gerekli tedbirleri aldık"-

Başbakan Davutoğlu, "Güneydoğuda ciddi baskılar ve tehditler olduğu ve kırsal kesimlerde sandıklarda güvenlik kalmadığına" ilişkin bir soru üzerine, güneydoğudaki her mitinginde en çok bu konu üzerinde durduklarını söyledi.

Bölgede psikolojik bir baskının aşikar bir şekilde gözüktüğünü aktaran Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tür halk üzerine yönelen baskılara gerekli tedbirleri aldık. Bazıları üzerinde hukuki işlem de başlatıldı, almaya da devam edeceğiz. Buradaki mesajım şu olacak; hiçbir vatandaşımızın hiçbir şeyden kaygı duymamasıdır. Bu gelecek, onların geleceği, kimseye bu anlamda 'seçim neticesi öyle veya böyle oldu' diye baskı yapılamaz. Üzerine gideriz ve her türlü kararlı mücadeleyi veririz. Kimsenin tereddüt etmemesi lazım. Şimdi tereddüt eden kendi geleceğini riske atar. Çocuklarının, torunlarının geleceğini riske atar çünkü o tereddüt hali bir müddet sonra belli bölgelerde tam bir şiddete ve baskıya dönüşür. Özgür bir ülkedeyiz. Herkes oyunu kullanacak ve en ufak bir şikayet geldiğinde İçişleri Bakanımızla geçen gün yine konuştum, talimat verdim. Bir tek kişinin tehdit edildiğini biliyorsanız, tehdit edeni tespit etmişseniz, hiçbir tereddüt göstermeyeceksiniz. 'Şu olur, bu olur değil, kim olursa olsun alınacak ve hukuki işlem yapılacak'. Seçim sonrası için de bu aynı şey geçerli."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu: (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement