Başbakan Yardımcısı Atalay: Erken Seçim Gündemde Değil - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Atalay: Erken Seçim Gündemde Değil

Başbakan Yardımcısı Atalay: Erken Seçim Gündemde Değil

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, erken seçim tartışmalarını noktayı koyarken "Erken seçim gündemde değil." dedi.

01.04.2014 16:14  Güncelleme: 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, erken seçim tartışmalarını noktayı koyarken, "Erken seçim gündemde değil. En kesin söyleyeceğimiz odur. Gündemimizde erken seçim yok. Hiçbir zaman erken seçim düşünen bir parti değiliz" dedi. Atalay yerel seçimlerin sonuçlarının cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda yollarının açık olduğunu ve burada kolay mesafe alınacağını gösterdiğini dile getirdi.

Atalay, Habertürk TV'de soruları yanıtladı. Seçimi beklentilerinin üzerinde oy oranıyla geride bıraktıklarını kaydeden Atalay, cumhurbaşkanlığı seçimine daha zaman olduğunu ancak oy oranlarına bakıldığında yollarının açık olduğunu söyledi. 3 dönem kuralının değiştirilmesinin şu an gündemlerinde olmadığını belirten Atalay, seçim gecesi Başbakan Erdoğan'ın, ailesiyle birlikte balkonda verdiği fotoğrafı da "Aile olarak mutluluk paylaştılar. Ön plana çıkarılacak bir şey değil" sözleriyle değerlendirdi.

-"TÜRKİYE'NİN İYİ GİDİŞİ VAR BİRİLERİ BUNU DURDURMAK İSTİYOR"-

AK Parti olarak aldıkları oy oranı hakkında konuşan Atalay, şunları kaydetti:

"Genel seçim olsa yüzde 49,6 gibi bir rakam olur. Bizim oyumuzda düşme yok. Yerel seçimde de 45'in üzerinde aldık. Bizim başarımız çok yüksek. Biz yerel seçim şartlarında 43-44 tahmin ediyorduk. Ama araştırmalarda yüzde 45'in üzerinde olacağız dedik. Ağırlıklı tahminimiz yüzde 47'di. Bunları iyi analiz ediyoruz. "Cemaat faktörü oyu düşürdü' gibi söylemlerin etkisi olmadı. Vatandaş kasetleri, tapeleri inandırıcı bulmadı. Yanlışlık varsa AK Parti bunu kendisi hesabını sorar, yargıya götürür inancı var. Vatandaş şöyle algıladı; Türkiye'nin iyi gidişi var birileri bunu durdurmak istiyor. Başbakan Erdoğan sonuçlardan memnun.

Paralele bir yapılanma var biz daima hukuk içinde olduk. Kurumlarda bu konu ile çalışma var, iddiaların üzerine gidilecek. Bir hakim bu kadar dinleme kararını hiç bir gerekçe göstermeden karar veriyorsa burada sorun vardır. Görevini doğru yapan, hile hurda yapmayanlar, paralel yapı planlarına girmeyenler için bir şey söz konusu değildir. Hükümet ve kurumsal yapılarda her görüşten insan vardır. Türkiye'de çok yaygın bir dinlenme, dinleme endişesi vardı. Bir düzenleme yaptık, yasa çıkardık. Dinleme kararları için üç ortak nokta olacak. Hukuk usulü açısından pek de normal bir şey değil ama neticede toplumu dinlenme kaygısından kurtarmak için çok ileri bir düzenleme yaptık. Yeni düzenleme ile dinleme kararı eskisi kadar kolay alınmayacak. Dinlemeye karşı affedilmez bir kamuoyu sıkıntısı var. Kamu tedbirini alacak, almalıdır."

-"BENİ EN ÇOK ÜZEN VAN"-

Atalay çözüm süreci hakkında bir soruya şu yanıtı verdi:

"Bu seçim ortamında, çözüm süreci, Kürt vatandaşlarımız ve BDP'in tutumu... Bu seçim kampanyasında en çok bizi üzen Van'dır. Van'a çok emek verdik. Şırnak'ta bile yüzde 30 oy aldık. Oylarımız arttı. Bölgede bir AK Parti var, bir de BDP var. Demokrasinin tadını çıkarmak yerine şiddet dilini bırakmadılar. Bugün Ahlat ve Viranşehir'de şiddet var. İtiraz edebilirsiniz ama sokaklarda militanlar, gençler tahrip ediyorlar.

Bölge insanı bize de çok büyük destek verdi. Diyarbakır bize de çok destek verdi, o mitingleri Başbakanımızla yaşadık. BDP'nin demokratik özerklik sözleri seçim atmosferinin romantik söylemleridir, hiç bir karşılığı yoktur. Çözüm süreci şu anda gizlilik içinde yürüyen bir şey değil. Saydam ilerliyor, herkes biliyor. Mektup getiriyor, okuyorlar, adaya gidiyorlar geliyorlar. Şeffaf bir şey çözüm süreci, gizli bir şey yürüttüğümüz bir şey değil. Onların bir yasa teklifi de var. Bizim o konuda bir kararımız yok. Bu görüşmeler resmileşsin diye. Hükümet olarak bir kararımız yok, henüz görüşmedik bir şey diyemem."

-"YEREL SEÇİMLER YOLUMUZUN AÇIKLIĞINI GÖSTERDİ"-

Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olup olmayacağı konusunda karar verilmediğini aktaran Atalay, "En geç Temmuz'un başında kampanyanın başlaması lazım. Kararların verilmesi lazım. Bu seçim sonucu cumhurbaşkanlığı konusunda yolumuzun açık olduğunu ve burada kolay mesafe alınacağını göstermiştir. Her türlü aday alternatifi için bunu söylüyorum. Bizi rahatlatmıştır. Zaten hep bunun sadece bir yerel seçim değil, kendisinden sonrasını da belirleyeceğini söyledik" ifadelerini kullandı.

Atalay erken seçim tartışmalarını da değerlendirdi. Atalay, "Erken seçim gündemde değil. En kesin söyleyeceğimiz odur. Gündemimizde erken seçim yok. Hiçbir zaman erken seçim düşünen bir parti değiliz. Bir tek 2007'de cumhurbaşkanlığı krizinden dolayı erken seçim kararı almıştık" diye konuştu.

Seçimlere yönelik itirazlar hakkında da Başbakan Yardımcısı, "İtirazlar yürüyor, itiraz ediyorlar. Anormal itirazlar da yapmamak lazım. İstanbul'da o kadar çok fark var. Bunun için bütün İstanbul'un oyu sayılsın itirazı soyut itirazdır. Her seçimde bu itirazlar olur. Bundan sonra ufak tefek değişiklikler olabilir. İtirazlar birkaç gün içinde netleşir" şeklinde konuştu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Atalay: Erken Seçim Gündemde Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement