Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bu siyasi hareketin bir mensubu olarak bütün arkadaşlarımıza tavsiyem ve beklentim şudur, hiç kimsenin maksadını aşan sözlerle konuşmaması. Bu süreç içerisinde yanlış anlaşılmalara mahal teşkil edecek kişisel kanaatlerin ifade edilmemesinin en doğru olduğu kanaatindeyim" dedi.

25.03.2015 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bu siyasi hareketin bir mensubu olarak bütün arkadaşlarımıza tavsiyem ve beklentim şudur, hiç kimsenin maksadını aşan sözlerle konuşmaması. Bu süreç içerisinde yanlış anlaşılmalara mahal teşkil edecek kişisel kanaatlerin ifade edilmemesinin en doğru olduğu kanaatindeyim" dedi.

Kurtulmuş, Hindistan'dan gelen gazeteci ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini kabulünün ardından, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"İzleme Heyeti'ne ilişkin bir gelişme var mı?" sorusu üzerine Kurtulmuş, "Çözüm süreci dediğimiz irade ve bu anlamda şimdiye kadar alınan mesafe, Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde ortaya konulan kesin bir siyasi iradeyle başlamış olan süreçtir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, her türlü siyasi riski alarak, zaman zaman karşılaşılan provokasyonlara rağmen "Biz bu işin altına elimizi, ruhumuzu, bütün bedenimizi koyduk" dediğini anımsatan Kurtulmuş, geçen dönemde de bu konuda fevkalade olumlu mesafeler alındığını söyledi.

Kurtulmuş, "Bu anlamda silah bırakanların da silahları bırakma iradesinin büyük oranda devam ettiği Türkiye'de, barışa, özgürlüklere dayalı yeni bir dönemin başlaması noktasında, nevruzdaki açıklamanın da aynı iradeye sahip bulunduğunu göstermesi bakımından önemli olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

Milletin kahir ekseriyetinin de Çözüm Süreci'nin tamamlanması konusunda önemli bir fikir birliği içinde bulunduğuna işaret eden Kurtulmuş, büyük çoğunluğu biten, geriye az bir kısmı kalan Çözüm Süreci'nin en kısa sürede tamamlanmasının herkesin ümidi, temennisi olduğunu belirtti.

Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin, Çözüm Süreci noktasına gelirken, yaklaşık 30 yıl süren silahlı mücadele sonucu 50 bine yakın insanını kaybettiğine, 1,2 trilyon dolarlık maddi kayıpla karşı karşıya kaldığına dikkati çekerek, bir daha bu eski döneme dönmenin asla temenni edilemeyeceğini bildirdi.

Türkiye'nin, eski döneme dönmeyi istemediğini dile getiren Kurtulmuş, "Kaldı ki Çözüm Süreci'nin başarıyla sonuçlanması sadece Türkiye'nin bir başarısı olmayacak, aynı zamanda giderek daha fazla siyasi istikrarsızlık içerisinde büyük bir türbülans yakalanmış olan bölge ülkeleri, bölge halkları için, hatta ve hatta bütün dünya için barışın sağlanabileceğini göstermesi bakımından fevkalade önemli bir umut, fevkalade önemli bir örnek teşkil edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Sürecin devam ettiğini ve asla akamete uğramayacağını vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"İzleme Heyeti'nin fonksiyonları nasıl olur, ne şekilde olur, bundan sonra bu heyetin vazifeleri ne olacaktır, bütün bunlar kamuoyuyla da paylaşılacak. Tabii bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın tecrübesine, tavsiyelerine, yol göstericiliğine de her zaman ihtiyacımız var. Bu çerçevede önümüzdeki günlerde zaten İzleme Heyeti konusunda bir karar noktasında, yani kimler olacak, nasıl olacak noktasında henüz de bir karar verilmediği için önümüzdeki günlerde bu konu netleşecektir ve süreç devam edecektir diye düşünüyorum. Çünkü Türkiye'ye, halka mal olmuş bir süreçtir. Bu sürecin bir şeklide kesintiye uğraması asla düşünülemez."

"Bundan mahcup olurlar, elleri boş kalır"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Arınç ve Gökçek tartışmasına" ilişkin soruyu yanıtlarken de 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görevini Erdoğan'a bırakması, Erdoğan'ın halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olarak göreve başlaması ve bu süreçte AK Parti Genel Başkanlığı ile Başbakanlığı Ahmet Davutoğlu'na devretmesinin, Türkiye siyasi tarihine örnek teşkil edecek, fevkalade büyük olgunluk içinde gerçekleştiğini söyledi.

"O süreçlerde ve sonrasında bir takım çevrelerin önce Sayın Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız arasında bir takım ayrılıkların olacağı noktasındaki, biraz da 'Bu ayrılıklar ortaya çıksın' şeklinde temenniden oluşan bazı fitne senaryoları içinde olduğunu hepimiz biliyoruz ve şahit olduk" şeklinde konuşan Kurtulmuş, bu tartışmalardan, AK Parti siyasi hareketinin bundan sonraki yürüyüşü konusunda asla bir fitne, ayrılık, ayrışma çıkmayacağını bildirdi.

Kurtulmuş, kimsenin kriz ve kaos beklentisi içinde olmaması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bundan mahcup olurlar, elleri boş kalır, birincisi budur. İkincisi, zaten seçim ortamları, seçimlere gidilen süreçler doğal olarak siyasetin doğası gereği lafın çok olduğu, söylenen lafların da çoğaltılıp başka noktalara çekildiği dönemlerdir. Yine seçim dönemlerinde bir takım anlaşmazlıkların ve fitnelerin ortaya çıkmasından medet umacak olan bir takım çevreler de her zaman olur, her seçim döneminde olur. Burada benim bu siyasi hareketin bir mensubu olarak bütün arkadaşlarımıza tavsiyem ve beklentim şudur, hiç kimsenin maksadını aşan sözlerle konuşmaması. Bu süreç içerisinde yanlış anlaşılmalara mahal teşkil edecek kişisel kanaatlerin ifade edilmemesinin en doğru olduğu kanaatindeyim."

"Herkesi sözünün sahibi olmaya davet ediyorum"

AK Parti'nin, Türkiye'nin 150 yıllık demokrasi mücadelesinin en önemli siyasi hareketlerinden birisi olduğunu anlatan Kurtulmuş, "AK Parti'nin başarısı sadece Türkiye'de milletimizin başarısı olmayacak. Dünyanın dört bir tarafındaki Müslümanlar ve mazlumların da gerçekten hassasiyetle gözünün içine baktığı ülkedir Türkiye" diye konuştu.

Kurtulmuş, Türkiye'nin lokomotif gücü olarak AK Parti siyasi hareketinin de bütün dünya Müslümanları ve mazlumlarının dualarında andığı, dualarında sürekli başarısı için ismini zikrettiği önemli bir siyasi hareket olduğunu vurguladı.

"Bu siyasi hareketin büyük bir olgunlukla, büyük ferasetle ileriye doğru yürütülmesi hepimizin vazifesidir" diyen Kurtulmuş, "Bunun için bu hareketin mensubu olan hiç kimsenin şahsi mütalaalarla hiçbir şekilde bu siyasi hareketi rencide edecek, bu siyasi harekete gerçekten dualarıyla katkı sunan dünya Müslümanlarını ve dünya mazlumlarını zor durumda bırakacak vesileleri oluşturmaması gerektiği kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

"Söz gümüşse sükut altındır" sözünü anımsatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Söz, en kolay harcadığımız bir şeydir ama ağzımızdan çıkan sözlerin bir daha geri döndürülmesi mümkün değildir. Herkesin sadece kendisini, kendi siyasi partisini değil, hatta sadece Türkiye'yi değil, bütün dünya mazlumlarını düşünerek hareket etmesi lazım, birlik bütünlük içerisinde. Aramızda bir takım fikri farklılıklar olabilir ama bütün bunların hepsini de kendi aramızda konuşarak, bütünlük içerisinde hareket etme mecburiyetimiz var. Ben bu süreçlerin özellikle seçim döneminde, AK Parti siyasi kadrolarına bunu bir kere daha hatırlattığını görüyorum. Bizden milletin beklentisi budur, bizden mazlumların beklentisi budur, bütün dünya Müslümanlarının beklentisi budur."

Kurtulmuş, AK Parti'nin başlattığı siyasi, hukuki, ekonomik reformlar sürecinin 7 Haziran seçimlerinde milletin verdiği büyük destekle devam edeceğini belirterek, "Bu demokratikleşme, reformlar sürecini de inşallah tamamlayacağız. Ben herkesi bu anlamda sözünün sahibi olmaya davet ediyorum" görüşünü bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement