Batı Karadeniz Gelişim Projesi - Son Dakika
Yerel

Batı Karadeniz Gelişim Projesi

AK Parti Karabük İl Başkanı Timurçin Saylar, Batı Karadeniz Gelişim Projesi (BAKGEP) kapsamında bin 250 adet projenin hayata geçirileceğini bildirdi.

01.06.2015 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Karabük İl Başkanı Timurçin Saylar, Batı Karadeniz Gelişim Projesi (BAKGEP) kapsamında bin 250 adet projenin hayata geçirileceğini bildirdi.

Saylar, parti binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak'ta 2019 yılı sonuna kadar yapılacak olan projelerle 180 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi.

Projeyle 62 adet baraj ve gölet, 27 adet içme suyu temin tesisi, 134 adet hidroelektrik santral tesisi, 78 adet tabiat turizmi etkinlik alanında çalışma yapılması gibi çok sayıda işin planlandığını anlatan Saylar, "Böylece 653 bin 100 dekar münbit arazi sulanacak, 2 milyon kişiye ilave içme suyu temin edilecek. Yılda 5,5 milyar kilovat saat enerji üretilecek, 76 bin dekar arazi taşkınlardan korunacak. Yıllık 913 milyon lira ekonomiye katkı sağlanacaktır" diye konuştu.

Ülkenin çok ve düzensiz yağış alan bölgelerinden biri olan Batı Karadeniz'de taşkın riskinin yüksek olduğunu dile getiren Saylar, şöyle konuştu:

"BAKGEP ile bütün dereler ıslah edilecek, taşkınlar önlenecek. Filyos Vadisi, taşkın riski açısından hassas bir bölgedir. Filyos Havzası Taşkın Projesi ile Filyos Nehri yatağının çevresinde büyük bir lojistik liman ve 4 önemli üretim bölgesi oluşturulacaktır. Taşkın havzası içinde kalan yatırım havzasında 8 adet baraj ve 6 adet sel kapanı planlanmıştır. Bunlardan Akhasan Barajı ile Köprübaşı Barajı ve HES tamamlanmıştır. Filyos Havzası Taşkın Projesi hayati öneme haizdir. Ayrıca Bartın Çayı ıslah edilerek hem taşkın riski azaltılacak hem de turizmin hizmetine sunulacaktır. Bölgede tamamlanan ve planlanan taşkın projeleri ile suyumuz da toprağımız da korunacak."

"Su meselesini 2050 yılına kadar çözecek projeler geliştirdik"

Bölgenin taşkın riskini azaltmak için taşkın erken uyarı sistemleri kuracaklarını ve meteorolojik gözlem ağını geliştireceklerini vurgulayan Saylar, "BAKGEP ile Batı Karadeniz'in bütün yerleşim yerlerinin su meselesini 2050 yılına kadar çözecek projeler geliştirdik. Erfelek Barajı ile Sinop'un içme suyu problemini çözdük. Düzce için Akçakoca Barajını inşa ediyoruz. Ayrıca Bartın'da Kirazlıköprü ve Kozcağız barajları, Bolu'da Tekke Barajı, Kastamonu'da Kırık ve Obrucak barajları gibi önemli projelerin de inşaatları hızla devam etmektedir" ifadesini kullandı.

Saylar, orman köylülerinin kalkındırılması için badem, ceviz, salep ve mantarı gibi gelir getirici türlerde ormanlar tesis edileceğini aktararak şunları kaydetti:

"BAKGEP bölgesi iklim, su ve toprak kaynakları dikkate alındığında zengin bir çeşitliliğe ve potansiyele sahiptir. EI değmemiş ormanlara sahip Küre Dağları ile Ilgaz Dağları, yaylaları, kanyon ve mağaraları ile bölge mağara turizmi, yayla turizmi, dağ turizmi, kuş gözlemciliği gibi aktiviteler için son derece uygundur. Avrupa'nın biyolojik çeşitlilik açısından en değerli alanları arasında yer alan Yenice Ormanları da doğa turizmi açısından, Zonguldak Devrek'teki Dirgine Çayı da rafting için önemli bir potansiyele sahiptir. Bölgenin potansiyelini harekete geçirmek için her ile özel Tabiat Turizmi Master Planlarını hazırladık."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Batı Karadeniz Gelişim Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement