Bayburt'un düşman işgalinden kurtuluşu - Son Dakika
Güncel

Bayburt'un düşman işgalinden kurtuluşu

Bayburt\'un düşman işgalinden kurtuluşu

Bayburt'un düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıldönümü, kentte günler öncesinden düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

19.02.2014 19:34

Bayburt'un düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıldönümü, kentte günler öncesinden düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

Kentte, 21 Şubat'ta düzenlenecek kurtuluş günü etkinlikleri öncesinde ilk olarak tarihi Taşhan'da "Geçmişten Günümüze Bayburt" konulu fotoğraf sergisi açıldı.

Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat tarafından gerçekleştirilen açılışa Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya, AK Parti İl Başkan Vekili Serhat Kılıç, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Açılışın ardından Polat ve beraberindeki Bayburt, Erzurum, Erzincan ve Kars'ta o dönemlerde yaşanan Ermeni mezalimini yansıtan 200 fotoğrafı inceledi.

Kurtuluş günü etkinlikleri için daha sonra Kop Dağı'ndaki Kop Şehitliği Anıtı'na yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüşe Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüler, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Garnizon Komutanı Piyade Kurmay Albay Mehmet Nail Yiğit, Bayburt Üniversite Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, öteki ilgililer, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kop Dağı dinlenme tesislerinde bir araya gelen protokol üyeleri ile vatandaşlar, buradan 2409 rakımlı Kop Dağı zirvesinde bulunan Kop Şehitliği Anıtı'na kadar yürüdü.

Burada saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve kuran okunmasının ardından yapılan duadan sonra Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Kop Dağları'nda 98 yıl önce çok çetin mücadeleler yaşandığını söyledi.

Polat, 1. Dünya savaşı'ndan sonra çıkan olaylarla 1915'te Çanakkale'yi geçemeyen itilaf devletlerinin 1916'da bu bölgeden hareket etmek suretiyle payitahtı, Osmanlının merkezini ele geçirmeyi hedeflediğini belirterek, "Özellikle Erzurum'u ve Trabzon'u işgal ettikten sonra bu iki ana merkez arasındaki yol güvenliğini korumak adına Kop Dağları'nı kontrol altına almak hevesiyle Kop'a saldırı gerçekleştirdiler. Kendilerinin top, tüfek her şeyleri vardı ama hesap edemedikleri bir şey vardı. Müslüman Türk insanının imanını, askeri ile birlikte beraberlik içerisinde vermeye hazırlandığı mücadeleyi unuttular. Ecdadımız bu mücadeleyi tüm soğukkanlılığı ve vatanperverliği ile verdi" dedi.

Geçmişi saygıyla minnet ve hayırla yad ettiklerini ifade eden, Polat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Onlara diyoruz ki yattığınız yerlerde rahat uyuyun. Biz 98 sene sonra bugün bu topraklara sahip olmak adına askeriyle polisiyle valisiyle belediyesiyle bütün siyasi partileriyle öğrencileriyle kadınıyla kızıyla bu topraklarda ezan sesi dinmesin diye bayrak gönderde sürekli kalsın diye namusumuz payimal olmasın diye birlik ve beraberlik olsun diye bu toprakları korumaya, bu toprakların başında beklemeye azmettik. Şehitlerimiz rahat uyusun. Rabbim onlara cennetin en güzel köşklerini nasip etsin. Hepsi vatan için, namus için öldüler. Mukaddes bildikleri toprak için öldüler."

-kurtuluş günü

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bayburt'un düşman işgalinden kurtuluşu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement