Bdt'ye Üye Hükümet Başkanları Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Bdt'ye Üye Hükümet Başkanları Toplantısı

Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) üye ülkelerin hükümet başkanları, Kazakistan'ın Akmola bölgesinde bir araya geldi.

29.05.2015 11:09

Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) üye ülkelerin hükümet başkanları, Kazakistan'ın Akmola bölgesinde bir araya geldi.

Burabay Gölü yakınlarında bir otelde gerçekleştirilen toplantıda BDT ülkeleri başbakanları, ekonomi alanındaki sorunları gidermek için ortak eylem planını görüştü.

Toplantıda, ekonomik ve mali alanda iş birliğini artırma ana başlığının yanı sıra BDT topraklarında sınır ve ulaşım güvenliği, vatansız insanların kayıt altına alınması ile ormancılık ve ahşap endüstrisinde iş birliği gibi konu başlıkları da görüşüldü, taraflar 20 ayrı belgeyi gözden geçirdi.

Toplantıda ilgili başlıklarda 2015-2016 dönemine ilişkin strateji belgeleri onaylanırken, BDT üyesi ülkelerin 2020'ye kadar inovasyonda iş birliği programı uygulamasına ilişkin belge de imzalandı.

Toplantı sonrası Rusya, Ermenistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova ve Tacikistan başbakanları, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev tarafından kabul edildi.

BDT'ye üye ülkelerin hükümet başkanlarına hitaben bir konuşma gerçekleştiren Nazarbayev, küresel bir krizden geçildiğini belirterek, Avrasya Ekonomik Birliği etrafında entegrasyon çağırısında bulundu. Nazarbayev, birliğin hayata geçmesiyle bazı sıkıntılar yaşandığını, riskler oluştuğunu belirterek tüm bunlara karşın Avrasya ittifakının geleceğinden emin olduğunu ifade etti.

Kazakistan ile Rusya arasındaki uluslararası karayolu bağlantılarının iyileştirilmesinin Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan'ın ekonomik kalkınmasına yardımcı olacağını vurgulayan da Nazarbayev, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev'e bu düşüncesini bizzat iletti.

Kazakistan Başbakanı Karim Masimov ile BDT Genel Sekreteri Sergey Lebedev de toplantı kapsamında basın mensuplarına açıklamada bulundu. Lebedev,  BDT ülkeleri arasında ekonomik ve mali iş birliği daha da derinleştirecek belgeleri gözden geçirdiklerini söyledi.

Kazakistan Başbakanı Masimov ise toplantıda inovasyon ve teknoloji başlıkları yanında insani ve askeri alanlarda iş birliğinin hatlarını belirleyen 20 belgeyi ele aldıklarını belirterek, bütünleşme yolunda atılan adımların BDT üyesi ülkelerinin halklarının refahını yükselteceğini anlattı.

Bir sonraki toplantı 30 Ekim'de Tacikistan'ın başkenti Duşambe'de yapılacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bdt'ye Üye Hükümet Başkanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement