Askerin Başbakan'dan 2 Talebi - Son Dakika
Güncel

Askerin Başbakan'dan 2 Talebi

Genelkurmay Başkanı dün Başbakan'a verdiği brifingde; bedelli askerliğin çıkmamasını ve terörle mücadele konusunda yasal güvence istedi.

06.11.2014 08:16  Güncelleme: 08:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genelkurmay Başkanlığı yaşanan olayların ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bazı bakanlara bir brifing verdi. Habertürk'ün haberine göre, Genelkurmay Karargâhı'nda Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulan brifingin ayrıntıları ortaya çıktı.

Brifingde gündeme gelen konular şöyle sıralandı:

BEDELLİ ASKERLİK

Genelkurmay, askerlik sürelerinin kısaltılmasının ardından, özellikle 6 ay kısa dönem askerlik yükümlülerinin iç güvenliğe katkısının çok sınırlı olduğunu belirtti. Bedelli askerlik uygulamalarının mali imkânları yetersiz kesimlerde yarattığı rahatsızlığa ve bölgesel gelişmelerin ortaya çıkardığı güvenlik risklerine işaret edildi. Karargâhın olumsuz bakışı karşısında, bedelli askerlik uygulaması düşüncesinin kesinlikle rafa kaldırıldığı ifade edildi.

YASAL GÜVENCE

Genelkurmay, terörle mücadele operasyonlarında görev alan personelin yasal güvenceye kavuşturulması beklentisini 2 yıl önce hükümete bildirmişti.

Bu beklenti yinelendi. Askeri personelin sivil mahkemede yargılanmaması, eğer yargılanacaksa da, orgeneraller için Başbakan, jandarma personeli için İçişleri Bakanı, diğer askeri personel için Milli Savunma Bakanı izninin şart koşulması talep edildi.

SINIRLARA RADAR

Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanlığı, 2033 yılına kadar uygulamaya geçecek 27 modernizasyon projesi hakkında bilgi verdi. Öncelikli proje olarak sınır güvenliği üzerinde duruldu. Birinci adım olarak Suriye ve Irak, ardından İran sınırı kalekol, sabit radar, gözetleme ve acil alarm sistemleriyle donatılacak.

SİBER SAVUNMA:

TSK, gelişen teknoloji nedeniyle yeniden yapılanmaya giderek Siber Savunma Komutanlığı oluşturmuştu. Bu konuda da hükümete kapsamlı bilgi verildi. Komutanlığın teknolojik sızmalara karşı güçlendirilmesi, bilgi hırsızlığı, dinleme, casusluk faaliyetlerine karşı geliştirilen projeleri ve talepleri sunuldu.

JANDARMANIN SİVİLLEŞTİRİLMESİ:

Hükümetin, Jandarma Genel Komutanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na atama ve disiplin işlemleri dahil bütünüyle bağlanmasına yönelik projesine ilişkin çekinceler aktarıldı. Özellikle disiplin ve atamalar konusunda jandarma komutanlarının yetkilendirilmesinin ya da İçişleri Bakanlığı ile entegre çalışmasının önemi anlatıldı.

Brifingin sonunda Başbakan Davutoğlu, bir ilke imza atarak Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, bu konunun gündemde olduğunu, "Genelkurmay Başkanımızın öncülük ettiği birçok reform çalışması oldu. Jandarma Genel Komutanlığı, şu anda da yasal olarak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir kuruluştur. Maalesef yasal çerçeveler istenilen ölçüde hayata geçirilemedi. Bunlar daha açık şekilde bağlı olma niteliği tanımlanıyor, bunlar içinde atılacak adımlar çerçevesinde de bakanlığımızda çalışmalar devam ediyor. Jandarma komutanlığımız kıyafetiyle, toplumsal olaylara müdahale kapasitesiyle, tutumuyla etkinliğiyle İçişleri Bakanlığımıza entegre bir yapıda çalışmaları yürütecek" sözleriyle aktardı.

(Kaynak: Habertürk)

Askerin Başbakan\'dan 2 Talebi
Kaynak: Haberler.Com

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • serdar: öcalanla masa görüsmelerini yapıp ortalıgı katan bir devletsiniz önce çoçuklarınızı gönderin askere tabi torpil yapmadan bilal oğlan da gitsin ama bir dediginiz br dediginizi tutmuyor yanar döner bir devlet sistemi var suan 21 2 Yanıtla
  • Misafir: Keşke uzman çavuşların YAŞ problemlerine de bir çözüm isteseydiniz paşam... 7 7 Yanıtla

Advertisement