Belçika'da Öldü, Vasiyeti Üzerine Cudi Dağı Eteklerinde Toprağa Verildi - Son Dakika
Güncel

Belçika'da Öldü, Vasiyeti Üzerine Cudi Dağı Eteklerinde Toprağa Verildi

Belçika\'da Öldü, Vasiyeti Üzerine Cudi Dağı Eteklerinde Toprağa Verildi

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nin Kösreli Köyü'nden terör olayları nedeniyle 21 yıl önce göç ettiği Belçika'de ölen Asuri Hıristiyan 79 yaşındaki Azize Salman, vasiyeti üzerine Cudi Dağı eteklerindeki köy mezarlığında, eşinin yanına törenle defnedildi.

18.09.2014 18:33

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nin Kösreli Köyü'nden terör olayları nedeniyle 21 yıl önce göç ettiği Belçika'de ölen Asuri Hıristiyan 79 yaşındaki Azize Salman, vasiyeti üzerine Cudi Dağı eteklerindeki köy mezarlığında, eşinin yanına törenle defnedildi.

Silopi'nin Kösreli Köyü'nü terör olayları nedeniyle terk ederek Belçika'ya yerleşen Azize Salman, öldüğünde kendisinin köyünde toprağa verilmesini vasiyet etti. Belçika'da ölen Salman'ın cenazesi, yakınları tarafından vasiyeti üzerine Cudi Dağı eteklerindeki köyülene getirildi. Salman için, Hıristiyen geleneklerine göre düzenlenen cenaze törenine Süryani asıllı HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Silopi Belediye Başkan Yardımcısı Seyfettin Aydemir ile yakınları katıldı. Salman'ın cenazesi Hıristiyan din görevlilerinin yaptıkları ayinle mezarlığa kadar götürüldü. Salman, burada yapılan dini merasimin ardından eşinin yanında toprağa verildi.

HDP Mardin Milletvekilli Erol Dora, ASalman'nın kendi vasiyeti üzerine doğduğu köye gömüldüğünü belirterek, Bunun manevi anlamı çok büyüktür. Her ne kadar halkımız burada azalmış olsa da, ölülerimizin burada defnedilmesi bizim için tarihi öneme sahip bir olgudur. Kendisine Allah'tan rahmet diliyoruz. İstiyoruz ki ebediyen rahatça bu topraklarda yatsın. Zaten eşinin de mezarı buradaydı. Yan yana gömüldüler, dolayısı ile birbirlerine kavuştular. Bildiğiniz gibi Kösreliler, köyü yeniden inşa etmeye başladı. Buda bizim için tarihi bir adımdır. Biz tekrar ortak anavatanımızda, hep birlikte Kürt kardeşlerimizle, bu coğrafyada yaşayan Ezidi kardeşlerimizle, Araplarla, Türklerle bütün halklarla, özgürlük içerisinde yaşamayı arzuluyoruz. Biz Halkların Demokratik Partisi olarak bu mücadeleyi veren bir partiyiz. Türkiye'de artık hiç kimse inancından, renginden, anadilinden ve kimliğinden dolayı dışlanamayacağı, ve bütün halkların özgürce, demokratik oluş paradigması doğrultusunda, özgürce yaşayabileceği yeni bir Cumhuriyet için mücadele veren bir partiyiz. Bugün buraya gelip bu acımızı da paylaşmanız, mücadelemizin ne kadar doğru bir temelde ilerlediğinin de bir göstergesidir. Bizim bir hayalimiz var. Tekrar buralarda Asuri ve Keldani çocukları, Kürt çocukları ile Ezidi kardeşlerimzle, Araplarla, Türklerle kim bu coğrafyada yaşıyorsa, hepsinin birlikte oynayabilecekleri, birlikte gelişebilecekleri bu coğrafyada, bütün güzellikleri ve renkleri görmek istiyoruz. İnanmak istiyoruz ki ve inanıyoruz, bu da onun bir adımıdır. Bu temelde yine bütün buraya gelen herkese teşekkür ediyorum. Bütün Kösreli Köyü ve halkımızın başı sağolsun dedi.

Cenaze merasimine Aksu Köyü'nden katılan Keldani Pitrus Karatay ise, Cenazenin Avrupa'dan getirilmesine çok memnun oldum. Zeytini 2 bin metrelik bir dağa ekersen çıkmaz. Bizim insanlarımız nereye giderse gitsin, burada doğup büyüyenler, buraya bir özlem ve bağlılık gösteriyorlar. Bu da bizim için son derece önemlidir. İnşallah bu gelen cenaze başka cenazelere de örnek olur. İyi bir duygu yaşıyorum. Gerçekten bir memnuniyet duygusu var. Özellikle toplumun, çevre insnalarının Müslüman kardeşlerimiz, dikkatimizi çekiyor. Bundan da son derece memnunuz şeklinde konuştu.

Cenazede bulunan Kösreli Köyü'ndeki Salman ailesinin taziyesine katıldı. Yıllar sonra köylerine gelen Asuriler, doğdukları toprakları gezdi, ikram edilen yemekleri yedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Belçika'da Öldü, Vasiyeti Üzerine Cudi Dağı Eteklerinde Toprağa Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement