Bingöl Valiliği Afet ve Acil Durumlar İçin Kolları Sıvadı - Son Dakika
Güncel

Bingöl Valiliği Afet ve Acil Durumlar İçin Kolları Sıvadı

Bingöl Valiliği Afet ve Acil Durumlar İçin Kolları Sıvadı

Bingöl Valiliği, İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısını bugün yaptı.

21.01.2016 16:31

Afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerine ait rolleri ve sorumlulukları tanımlamak, afet öncesi, sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini belirlemek için Bingöl Valiliği, İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısını yaptı.

Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger başkanlığında yapılan toplantıya, 49. Komando Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Vali Yardımcısı Cevat Gün, ilçe kaymakamları ve ilgili kamu kurum ve kuruluş müdürleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Köşger: "Türkiye Afet Müdahale Plan çalışmalarını yapmak üzere toplandık. Çeşitli açılardan afete uygun zemini olan coğrafi kuşakta yer alıyoruz. Doğal afetlere maruz kalan bir ülkedeyiz. Geçmişte bu afetlerle ilgili hem afet öncesi hazırlıklarla ilgili, hem de afet anında ve afet sonrasında ülkemizin yaşadığı sıkıntılar vardı. Gölcük'te meydana gelen son Marmara depreminde ülkemizin düştüğü durum, yaşadığımız sıkıntılar ülkemize ders oldu ve kapsamlı çalışmaların yürütülmesi gerektiği anlaşıldı.

Olağan durumlarda herkes iyi veya kötü bir şekilde işi yürütüyor, ülkelerin gücü, kabiliyeti ve gelişmişliği; olağandışı durumlarda nasıl koordine olduğu durumlarda ortaya çıkıyor. Son zamanlarda olan afetlerde hem afet anındaki müdahalelerde hem de sonrasındaki orada bulunan insanların ihtiyaçlarının karşılanması konusunda koordine olma noktasında ülkemiz belirli bir mesafe kat etti. Bingöl'de geçtiğimiz günlerde Kiğı depremine maruz kaldık. Orada gece 2 itibari ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerimiz bölgeye ulaşmıştı. Ülkelerdeki yönetim sisteminin ne kadar gelişmiş olduğunu gösteren durum; herkesin ikinci bir emre, talimata, koordinasyona gerek kalmaksızın görevin idraki içinde harekete geçmiş olmasıdır. Bu noktada ben de AFAD İl Müdürlüğü ekiplerimize ve katkı sağlayan herkese bir kere daha teşekkür ediyorum. Oradaki zarar tespit çalışmalarının sonuna geldik, itirazlar olabilir, itirazlara müteakip de gereken yardımlar hak sahiplerine yapılacaktır." dedi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü M. Emin Boğatekin toplantıda yaptığı sunumda şunları dile getirdi: "Her geçen gün dünyada teknolojinin ilerlemesi ve insanların afet konusunda bilinçlenmesine bağlı olarak yeni çalışmalar ve planlar ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de de mevcut mevzuata göre yapılan planların günümüz ihtiyaçlarını tam karşılamadığı görülmüştür.

En kötü senaryo baz alınarak daha detaylı çalışmalar yapılması düşünülmüştür. Bu kapsamda Türkiye Afet Müdahale Planı 2 yıllık bir çalışmansın sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Önceki planlara göre hizmet grubu sayıları arttırılmış ve planların daha detaylı çalışması hedeflenmiştir. Personel, ekipman, kaynak analizi yapılarak mevcut durumumuz bilinecek, güçlü ve zayıf yönlerimiz tespit edilecek; senaryolara göre yapılan analizlere de kapasitemizi geliştirmek için uygulanması gereken yöntemler tespit edilecektir.

Türkiye Afet Müdahale Planı ulusal düzey hizmet grubu planları tamamlanmıştır. İlimizde 30 Nisan 2014 tarihinde yapılan TAMP bilgilendirme toplantısından itibaren çalışmalara başlanmış ve devam etmektedir.

Yerel düzey İl Afet Müdahale Planı ve Hizmet Grupları Operasyon Planları hazırlanması amacıyla Başbakanlık AFAD tarafından ülkemiz genelinde belirlenen 6 pilot il ( İstanbul, Bursa, Gaziantep, Rize, Kütahya, Bingöl) seçilmiş olup, diğer iller klavuz plan dahilinde çalışmalarına başlamışlardır.

İlimizde ana çözüm ortağı olan kurumların hizmet alanı içerisine giren çalışmaları ve hizmet grubu operasyon planını tamamlayamamalarından dolayı ilimizin Afet Müdahale Planı henüz onaylanmamıştır.

Amacımız afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerine ait rolleri ve sorumlulukları tanımlamak, afet öncesi, sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini belirlemektir" dedi.

Haber: Rıdvan ORTAKAYA

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Bingöl Valiliği Afet ve Acil Durumlar İçin Kolları Sıvadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement