İzmir'deki Çiftler, Birbirlerinin Eşlerine Böbrek Verdiler - Son Dakika
Güncel

İzmir'deki Çiftler, Birbirlerinin Eşlerine Böbrek Verdiler

İzmir\'deki Çiftler, Birbirlerinin Eşlerine Böbrek Verdiler

Diyalize mahkum eşlerine kan uyuşmazlığı nedeniyle verici bulamayan çiftler, "Çapraz böbrek bağışı" eşlerini makineye bağlı olmaktan kurtardı.

21.03.2014 12:33  Güncelleme: 17:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de diyalize mahkum eşlerine kan uyuşmazlığından uygun verici olamayan Mülayim Yücel ile Mehmet Akınsu, 'çapraz böbrek bağışı' ile Salise Yücel ve Zeynep Akınsu'yu makinaya bağımlı olmaktan kurtardı. Çapraz naklin bir araya getirdiği Yücel ve Akunsu aileleri, 'Biz artık kardeş olduk, büyük, geniş bir aile olduk. Çok mutluyuz." dedi.

MAKİNELİ YAŞAMA MAHKUM OLDU

İzmir'in Menderes İlçesi'ne bağlı Tekeli Köyü'nde oturan marangoz Mehmet Akınsu (52) ile evli Zeynep Akınsu (48), 11 yıl önce böbrek yetmezliğine yakalandı. Yıllarca ilaç tedavileri ve diyetle idare eden Zeynep Akınsu, bir yıl önce makineli yaşama mahkum oldu. Haftada üç gün Gaziemir'e diyaliz için gidip gelmeye başlayan ve sağlık durumu da gün geçtikçe kötüleşen Zeynep Akınsu, böbrek nakli olup, normal yaşama dönmek istedi.

EŞİYLE KANI UYUŞMADI

Çift, nakil için çeşitli hastanelere gitti, bir hastanede iki kez nakil için hazırlık yapıldı, gerçekleşmedi. Zeynep Akınsu, 4 ay önce İzmir Kent Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkiklerde gönüllü canlı verici olmak isteyen eşi Mehmet Akınsu'yla kan gruplarının uymadığı, donör olamayacağı belirlenen Zeynep Akınsu'nun adı, kadavra bekleme listesine yazıldı.

KADERLERİ AYNIYDI

Akınsu çifti gibi kan uyuşmazlığı nedeniyle verici çaresizliğine düşen bir başka çift de Balıkesir'in Bigadiç İlçesi'nde yaşayan böbrek hastası Salise Yücel (43) ile eşi oto elektrikçisi Mülayim Yücel (48) oldu. 16 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konulan iki çocuk, iki torun sahibi Salise Yücel, iki yıldan bu yana periton diyalizle yaşamını sürdürüyordu. Günde dört kez evde karın diyalizi yapmak zorunda kalan Salise Yücel iki yıl önce yazıldığı kadavra bekleme listesinden de umudunu kesince, İzmir Kent Hastanesi'ne başvurdu. Sağlığı giderek kötüleşen Salise Yücel'e ilk gönüllü, eşi Mülayim Yücel oldu. Kızı Seher ile oğlu Mehmet de Salise Yücel'e böbrek vermek için sıraya girerken, çift birer küçük çocukları olan evlatlarının donörlüğünü kabul etmedi. Baba Yücel'in de kan uyuşmazlığı yüzünden verici olamayacağı ortaya çıktı. Çift kaderlerine boyun eğdi.

DEĞİŞ TOKUŞLA HAYATLARI DEĞİŞTİ

Yücel çifti Bigadiç'e döndükten bir hafta sonra İzmir Kent Hastanesi'nden arandı. Kendileri gibi kan uyuşmazlığı nedeniyle canlı vericiden nakil gerçekleştirilemeyen bir çift olduğu, 'değiş-tokuş' ile çapraz nakil yapılabileceği bildirildi. Akınsu ve Yücel aileleri birbirleriyle tanışmadan yapılan tetkikler sonucunda Mehmet Akınsu'nun Salise Yücel'e, Mülayim Yücel'in de Zeynep Akınsu'ya böbrek vermeye uygun oldukları belirlendi. Bu durumun bildirildiği iki aile hastanede buluşup tanıştı ve çapraz nakil olmaya karar verdi. Nakil, Opr. Dr. Işık Özgü ve Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu başkanlığındaki ekipler tarafından geçen 14 Mart'ta yan yana ameliyathanelerde gerçekleştirildi.

YOLLARI HASTANEDE KESİŞTİ

Umutlarının tükendiği anda yolları hastanede kesişen Akınsu ve Yücel çifti, 'Biz artık kardeş olduk, büyük, geniş bir aile olduk. İki hayat kurtuldu, iki aile kurtuldu, çok mutluyuz." sözleriyle duygularını dile getirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir'deki Çiftler, Birbirlerinin Eşlerine Böbrek Verdiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement