Bosna Heyetinden ATSO Ziyareti - Son Dakika
Yerel

Bosna Heyetinden ATSO Ziyareti

Bosna Heyetinden ATSO Ziyareti

Bosna Hersek Federasyon Parlamentosu Başkanı Edin Mušic, Bosna Hersek Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberovic Antalya Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti.

10.11.2015 09:45  Güncelleme: 09:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna Hersek Federasyon Parlamentosu Başkanı Edin Mušic, Bosna Hersek Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberovic Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nı (ATSO) ziyaret etti.

Bosna Hersek Federasyon Parlamentosu Başkanı Edin Mušic, Bosna Hersek Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberovic, Dzemal Bijedic Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sead Pašic, Bosna Hersek Yeşilay'ı Başkanı Prof. Dr. Redzo Cauševic ve Bosna Hersek Yeşilay'ı Genel Sekreteri Remzija Islamagic, ATSO'yu ziyaret etti. Heyeti ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa İssi ve Yönetim Kurulu Üyesi Erol Erkan ağırladı. Ziyarette heyete ATSO'yu tanıtan Başkan Yardımcısı Mustafa İssi, ATSO'nun Türkiye'nin en köklü Ticaret ve Sanayi Odalarından birisi olduğunu söyledi. ATSO'nun 133 yıllık bir geçmişe sahip olduğunun altını çizen İssi, "Hali hazırda 40 bine yakın üyemiz bulunmaktadır. 49 meslek komitemizde 303 meslek komitesi üyemiz ve 127 meclis üyemiz, sektör mensupları ve Antalya ekonomisi için çalışmalar yapıyorlar. Bununla birlikte ATSO'ya kayıtlı 2 bin 890 yabancı sermayeli firmamız bulunuyor. Bu firmalardan 3'ü de Bosna-Hersek ortaklı firmalar. Kısacası Antalya turizmde olduğu kadar ekonomik açıdan da çok uluslu bir yapıya sahip" dedi.

OTEL SAYIMIZ ÜLKELERLE YARIŞIYOR

Heyete Antalya ekonomisiyle ilgili de bilgiler veren İssi, turizm ve tarım alanlarında Türkiye'nin en önemli şehri olduğunu ifade etti. Antalya'nın 550 bin yatak kapasitesiyle sadece Türkiye'nin değil dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olduğunu da ifade eden İssi, "Antalya'da 351 tane 5 yıldızlı otel bulunuyor. Bu rakam Akdeniz çanağındaki İspanya, Mısır ve Yunanistan'da bulunan toplam 5 yıldızlı otel sayısından daha fazladır."

TARIMDA DA TÜRKİYE'NİN ÜRETİM BAŞKENTİ

Antalya'da tarım sektörünün de çok büyük öneme sahip olduğunun altını çizen İssi, "Tarım sektörü, turizmden sonra Antalya'nın en güçlü sektörüdür. Antalya'nın yüzölçümünün yüzde 17,5'lik bölümü tarım alanıdır. Türkiye'de bulunan cam seraların yüzde 83'ü ve plastik seraların yüzde 52'si de Antalya'da bulunmaktadır. Türkiye'de toplu ekilebilir ve dikilebilir alanların yüzde 1,5'ine sahip olmasına rağmen, uygun ekolojik koşulları ve zengin tarımsal potansiyeli sayesinde 6,3 milyon ton bitkisel üretim gerçekleştiren Antalya'nın ülke ekonomisine katkısı miktar bakımından yüzde 4,3 düzeyindedir" diye konuştu. Antalya'nın kesme çiçek ve örtü altı tarımsal üretimde de Türkiye'de lider konumda olduğunu belirten İssi, "Türkiye'de tarımın başkenti Antalya'da, yılda 5 milyon tona yakın meyve, sebze ve bitkisel ürün, 2,3 milyon tondan fazla domates ile 500 milyon adet kesme çiçek yetişmektedir. Türkiye kesme çiçek ihracatının yüzde 90'ı Antalya'dan yapılmaktadır. Antalya örtüaltı domates üretiminde yüzde 63,02'lik, patlıcan üretiminde yüzde 50,51'lik, biberde ise yüzde 57'lik paya sahiptir" dedi.

G20 VE B20 ZİRVELERİ VE EXPO

Antalya'nın önümüzdeki günlerde dünyanın gözünün çevrildiği şehir olacağını da dile getiren İssi, "Antalya gerçekleştireceği organizasyonlarla dünyanın ilgi odağı olacak. G20 liderler ve B20 iş adamları zirveleri önümüzdeki hafta Antalya'da gerçekleştirilecek. Bu dünya çapında 2 organizasyon Antalya'nın tanıtımı açısından da oldukça büyük önem teşkil ediyor. Antalya dünya liderlerini ve dünyanın en önemli iş adamlarını Antalya'da en iyi şekilde ağırlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Antalya'nın 2016 yılında 'Çiçek ve Çocuk' temalı Botanik EXPO'ya da ev sahipliğini yapacağını ifade eden İssi, Türkiye'nin ilk EXPO'su Antalya'da gerçekleşecek. EXPO 2016 Antalya, 23 Nisan tarihinde başlayıp Ekim ayına kadar sürecek. Umarız Bosna Hersek'te bu organizasyonun içerisinde yer alacaktır. Bosna Hersek bizim ortak geçmişe sahip olduğumuz bir kardeş ülkemiz. Bu sebepten EXPO'da yer alması bizler için çok önemli" şeklinde konuştu.

ANTALYALI YATIRIMCILARI BEKLİYORUZ

Türkiye'nin Bosna Hersek için bir dosttan öte bir kardeş ülke olduğunu ifade eden Bosna Hersek Federasyon Parlamentosu Başkanı Edin Mušic, ortak tarihe sahip iki ülke olduklarını ifade etti. Türkiye'nin yatırımlar açısından da kendileri için örnek olduğunu ifade eden Mušic, "Özellikle Antalya turizm yatırımları açısından geldiği nokta çok önemli. Antalya'daki turizm yatırımcılarını Bosna Hersek'te görmek isteriz" dedi. Bosna'nın genç bir ülke olmasından dolayı yatırım fırsatlarının ve gelişmekte olan ekonomisinin Antalyalı yatırımcılar için önemli bir bölge olabileceğini de ifade eden Mušic, "Umarım en kısa süre içerisinde ATSO'nun üyeleriyle bir toplantı daha gerçekleştirir ve yatırım fırsatlarımızı aktararak Antalyalı yatırımcıları ülkemize çekebiliriz" dedi.

Görüşmenin sonunda Başkan Yardımcısı Mustafa İssi, heyet başkanı Bosna Hersek Federasyon Parlamentosu Başkanı Edin Mušic'e ATSO Güzel Sanatları Lisesi öğrencileri tarafından yapılan suluboya Kaleiçi resmini hediye etti. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bosna Heyetinden ATSO Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement