Bulgaristan'daki Cumhurbaşkanlığı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'daki Cumhurbaşkanlığı Seçimi

Bulgaristan\'daki Cumhurbaşkanlığı Seçimi

Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanma işlemi sona erdi.

06.11.2016 20:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanma işlemi sona erdi.

Bulgaristan vatandaşları, Edirne, Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesi ile Büyükkarıştıran Beldesi, Tekirdağ'ın Kapaklı, Ergene ve Çorlu ilçelerindeki 9 sandıkta, sabah saatlerinden itibaren oy kullandı.

Bulgaristan'ın yeni cumhurbaşkanının seçileceği oy kullanma işlemi 20.00 itibarıyla sona erdi.

Adaylardan herhangi birinin kullanılan oyların yüzde 50'sini alamaması halinde, ilerleyen günlerde 2. tur oy verme işlemi yapılacak.

"Aday sayısı bir rekor"

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Kader Özlem de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hem partilerin alacağı oy oranını ortaya koyması hem de erken seçim olup olmayacağı yönünde sinyal vermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Aday sayısı bakımından cumhurbaşkanlığı seçiminin Bulgaristan için rekor düzeyde olduğuna dikkati çeken Özlem, "Aday sayısının fazlalığı, ülkedeki siyasi atmosferin istikrarsızlığını ve kaygan zeminini göstermektedir. Parlamentonun parçalı yapısına ilaveten, koalisyonu oluşturan partilerin dahi kendi cumhurbaşkanı adaylarını çıkarması, belirtilen tabloyu ve uzlaşı yetersizliğini doğrulamaktadır. Bu durum seçilecek adayın oldukça zor bir konjonktürde görev yapacağı anlamına gelmektedir." diye konuştu.

Seçimin 2. tura gitmesinin yüksek bir olasılık olduğunu anlatan Özlem, 2. turun adaylardan Tsetka Tsaçeva ile Rumen Radev arasında geçmesini öngördüğünü ifade etti.

"Sandık sayısındaki kısıtlamayı kınıyoruz"

Bu arada, Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının örgütlendiği dernek ve federasyonlar, seçimde kurulan sandık sayılarının düşürülmesine tepki gösterdi.

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sandık sayısıyla ilgili Bulgaristan'da faaliyet gösteren aşırı milliyetçi partilerin parlamentoya sunduğu öneriyi iktidar partisinin onayladığını söyledi.

Bulgaristan dışındaki seçmenlerin oy kullanmasına yönelik sandık sayısıyla ilgili bir yasa çıkarıldığını belirten Hacıoğlu, şöyle devam etti:

"Sandık sayısındaki kısıtlamanın, doğrudan doğruya Türkiye'ye yönelik yapıldığını düşünüyoruz. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde, böyle bir sınırlama yok. 60 Bulgaristan vatandaşı sandık açılması için dilekçe verdiğinde, sandık açılabiliyor ama Türkiye'de bu böyle değil. Buna şöyle bir kılıf uydurdular, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkeler için sandık sınırlaması getirildi ama bunun doğrudan doğruya Türkiye için yapıldığını düşünüyoruz. İngiltere'de 58 sandık kuruldu. Türkiye'de kurulan 35 sandıktan çıkan oyla, diğer ülkelerden çıkan oyu saysınlar, farkı görecekler."

Sandık sayısındaki kısıtlamayı kınayan Hacıoğlu, "Bir önceki parlamento seçimlerinde 136 sandık vardı, alınan kararla bu 35 sandığa düşürüldü. İnsanlar bunu duyduktan sonra psikolojik olarak sandığa gitmedi. Öte yandan, Bulgaristan Kırcaali bölgesi katılımı en yüksek yerdi. Kesin olmayan oranlara göre bir önceki seçime oranla katılımın düşük olduğunu gösteriyor. Bunu sandıklar açıldıktan sonra daha net göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Hacıoğlu, Bulgaristan parlamentosunun iki kez sandığa gitmeyen seçmenlerin seçim listesinden çıkarılacağı kararının da sandığa olumsuz yansıdığını dile getirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'daki Cumhurbaşkanlığı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement