CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak Açıklaması

"Türkiye'nin Irak ve hatta Ortadoğu'da risk altına giren ticaretinin ikame edecek alternatif pazarlara açılması gerekmektedir"

04.07.2014 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak,  Irak'a yapılan ihracatın geçen yıla göre yüzde 21 gerilediğini kaydederek,  " Hükümet'i uyarıyorum. Türkiye'nin Irak ve hatta Ortadoğu'da risk altına giren ticaretinin ikame edecek alternatif pazarlara açılması gerekmektedir" dedi.

Öztrak, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, IŞİD'in alıkoyduğu Türk TIR şoförlerinin, sağ salim ülkelerine dönmesinin en büyük tesellileri olduğunu belirterek, Musul Konsolosluğu'ndaki 49 vatandaşın da bir an önce ülkelerine kavuşmasını istedi.

Getirilen yayın yasağı nedeniyle hiç kimsenin yaşanan durumun olağanüstülüğünden ve ne olup bittiğinden haberdar olmadığını ifade eden Öztrak, kurtulan şoförlerin de basından adeta köşe bucak kaçırıldığını savundu.

Öztrak, "Umarım 49 vatandaşımızın yurda dönüşü önümüzdeki seçim takvimine endekslenmemiştir. Umarım yetkililer kendini bu kadar kaybetmemiştir" dedi.

Irak ve bölgede yaşanan gerginliklerin Türkiye'yi sadece siyasi, sosyal ve güvenlik boyutlarıyla tehdit etmediğini belirten Öztrak, Irak'taki gelişmelerin, Türkiye'nin çok zor elde ettiği "yatırım yapılabilir ülke statüsünü" tehdit eder duruma geldiğini söyledi.

Öztrak, Irak'a yapılan ihracatın geçen yıla göre yüzde 21 gerilediğine işaret ederek, "Hükümet'i uyarıyorum. Türkiye'nin Irak ve hatta Ortadoğu'da risk altına giren ticaretinin ikame edecek alternatif pazarlara açılması gerekmektedir. Ancak son bir kaç aydır TL'de yeniden başlayan değerlenme sürecinin sürmesi bunu zorlaştırmaktadır" dedi.

-"Ekonomideki disiplinden sıkılmış"

AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayının da bu hafta kesinleştiğini anımsatan Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her ne kadar partide şimdi sadece cumhurbaşkanlığı seçimine odaklandık dense de Erdoğan'ın adaylığını açıklarken verdiği üç dönem kuralının işletilmesine yönelik talimat, kavganın başladığını ve bir tarafın tasfiye edileceğini ortaya koymuş durumda.

AKP'de işbaşındaki kerameti kendinden menkul bazı yöneticiler, faizleri indirip kaldırarak büyüme hedefine ulaşacaklarını, kalkınmacı olacaklarını zannetmektedir. Her şeyi, sadece para politikasına ve faizlere yüklemeye çalışan bu fikir sahiplerine vesayet tartışmasını yürütürken sık sık örnek gösterdikleri ABD Merkez Bankası Başkanı'nın son söylediklerine bir bakmalarını tavsiye ederim. Öyle görünüyor ki hem Erdoğan hem de kadrosu ekonomideki disiplinden sıkılmış. Tabii küresel iklim bozuldukça cendere daha da daralıyor. Başkalarının yaptığı refomlara yaslanarak, yabancıların tasarruflarını kullanarak işler iyi gidiyor algısı yaratmanın sonuna geliniyor."

Öztrak, Hükümet içindeki kavganın trajikomik olaylara yol açtığını ileri sürerek, Maliye Bakanı'nın torba yasayla getirilen affa karşı olduğunu söylediğini belirtti. Öztrak, "Eğer Maliye Bakanı'nın istemediği bir yasal düzenleme kendi partisi tarafından Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gündeme alınıyorsa ortada ciddi bir sorun vardır. Bu, AKP içinde koordinasyon kalmadığına delalettir. Bu durumda ya bakan ya da o yasayı komisyonun gündemine aldıran istifa etmelidir" diye konuştu.

Komisyonda memurlara ilişkin dün kabul edilen düzenlemeyi de eleştiren Öztrak, bu tür düzenlemelerin demokrasilerde değil, ara rejimlerde olabileceğini savundu.

Cumhurbaşkanı adaylarından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün YSK'ya bildirdiği mal beyanına ilişkin bir soru üzerine Öztrak, "Mal beyanının doğru olup olmadığının araştırılması yetkililere düşer. Ama ortada belli hayat standardı var, bilinen bazı mal ve mülkler var. Demek ki onlar sayın Başbakan'a ait değilmiş" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement