CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (1) - Son Dakika
Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (1)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP'li bazı milletvekilleriyle ilgili iddialara ilişkin, "TBMM üyesi olacaksınız, askere polise kurşun sıkan birinin taziyesine gideceksiniz bu doğru değil. Hele hele bir milletvekilinin aracında silah var, terör örgütü üyelerine silah götürüyor, bu asla doğru değil. Böyle bir kişinin parlamentoda olması doğru da değildir.

25.05.2016 11:11

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP'li bazı milletvekilleriyle ilgili iddialara ilişkin, "TBMM üyesi olacaksınız, askere polise kurşun sıkan birinin taziyesine gideceksiniz bu doğru değil. Hele hele bir milletvekilinin aracında silah var, terör örgütü üyelerine silah götürüyor, bu asla doğru değil. Böyle bir kişinin parlamentoda olması doğru da değildir." dedi.

Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinin TBMM'de kabul edilmesini değerlendiren Kılıçdaroğlu, referanduma gidilmesini doğru bulmadığını anlattı. Kılıçdaroğlu, "Referandum Türkiye'yi ayrıştırırdı." değerlendirmesini yaptı.

MHP'nin CHP'yi "ikircikli davranmakla" suçladığının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, oylamanın gizli olduğunu ve milletvekillerinin iradesine müdahale edilemeyeceğini aktardı.

Kılıçdaroğlu, "Bizim yaptıklarımız hukuka uygun olduğu için bazı çevreler tarafından yadırganıyor. Biz bunları doğru bulmuyoruz, demokrasiyi, kuralları savunacaksak sonuna kadar savunacağız." diye konuştu.

"Bireysel başvurunun kabul edilmesi daha kolay"

Dokunulmazlıkların Anayasa Mahkemesine götürülebilmesi için 110 milletvekilinin imzasının gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Bunlar farklı partilerden olabilir. HDP, 'CHP'den imza bekliyoruz' dedi. Biz Anayasa Mahkemesine gitmeyi siyaseten doğru bulmuyoruz. Bizim milletvekilimiz arzu ederse kendisi bir hafta içinde bireysel başvurusunu yapar. Bu kadar hızlı bir yol varken, neden öbür yola başvuruyorsunuz? 110 milletvekiliyle yapılacak başvurunun reddedilmesi olasılığı çok yüksek. Bireysel başvuruda kabul edilmesi daha kolay." ifadelerini kullandı.

Bundan sonra sürecin nasıl izleyeceğine yönelik bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, milletvekillerinin tutuklanıp hapse atılmasının doğru bir olay olmadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Halkın seçtiği milletvekillerinin parlamentoda olması lazım. Bazı suçları varsa ve tutuklanmayı gerektiriyorsa ona yargı karar verecek. Burada üzerinde durmamız gereken konu, yargının bağımsızlığı. Yargı uluslararası kurallara göre işleyecekse sorun yok. Yargı siyasi otoriterin tavrına göre hareket ederse bu, yargıya gölge düşürür." açıklamasını yaptı.

HDP'liler hakkındaki iddialar

HDP milletvekilleri hakkındaki iddiaların hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"TBMM üyesi olacaksınız, askere polise kurşun sıkan birinin taziyesine gideceksiniz bu doğru değil. Hele hele bir milletvekilinin aracında silah var, terör örgütü üyelerine silah götürüyor, bu asla doğru değil. Böyle bir kişinin parlamentoda olması doğru da değildir. Siz parlamentoya niye gelirsiniz? Sorunu çözmek için gelirsiniz. Sorun yaratmak için değil. Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak için gelirsiniz. Bunu sağlamayıp da terör örgütüne silah taşıyacaksınız falan bunları asla kabul etmeyiz. Bizim tek istediğimiz şu, ne yapılacaksa hukuk içinde yapılsın. Soruşturulsun, araştırılsın, eğrisi doğrusu nedir bakılsın, hakim de otursun kararını versin. Bir AKP milletvekili o da taziye ziyareti gitti, neden onunla ilgili fezleke gelmedi? Hukukta çifte standart yoktur. AKP'den de gitti, onun için de savcının fezleke göndermesi gerekir."

Hakkında en fazla fezleke olanlardan biri olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıklarla ilgili kendisinin bireysel olarak Anayasa Mahkemesine başvurmayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, 30'a yakın dosyası bulunduğunu ancak çoğunun içeriğini kendisinin de bilmediğini kaydetti.

İktidara terör eleştirisi

Terörle mücadelede iktidar partisini eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu kadar uzun süredir Türkiye'nin gündemini dokunulmazlıklar meşgul etti, neden?" sorusunu gündeme getirdi.

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Çünkü her gün şehit cenazesi geliyordu ve bir sorumlu bulmak gerekiyordu. Sorumlu neydi? Anayasa ve dokunulmazlıklar. 'Bunlar var, dolayısıyla biz terörle mücadele edemiyoruz, elimiz kolumuz bağlı.' Dokunulmazlıklar kalktı. Şimdi gelen her şehidin hesabını AKP'ye soracağız. Sen hangi gerekçeyle terörü engelleyemiyorsun? Hangi yasa istediysen çıkardın, ordu emrinde, polis, jandarma, istihbarat emrinde. Peki kardeşim neden sen bu terörü önlemiyorsun? Neden biliyor musunuz? Çünkü terör örgütüne yardım ve yataklık yapan bir yönetici kadrosu tarafından AKP yönetildi. Şehirler silah deposuna döndürüldü. Sesi çıktı mı? Hayır. Asfaltı kaldırıp bomba döşüyorlar, bu Hükümet nerdeydi? Bunları sormayacak mıyız? Bunları sorduğumuz için büyük rahatsızlık duyuyorlar. Bu dokunulmazlıkla kamuoyunun dikkatini başka tarafa çekip, terörü bir anlamda gölgelemek istediler. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, izledikleri yanlış politikalar nedeniyle bunlar terörü bu anlayışla, bu mantıkla asla durduramazlar."

"Terörün bu noktaya gelmesinin sorumlusu kim? Biz miyiz?" diye soran Kılıçdaroğlu, kendilerinin yönetimde olmadığını belirterek, sorumlunun ülkeyi yönetenler olduğunu savundu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, iktidarın terörü bitirmek gibi bir derdi olmadığını, tek derdinin başkanlık sistemi olduğunu ileri sürdü.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement