CHP'li Oran Babacan'a Fed'in Ziraat Bankasına Uyarısını Sordu - Son Dakika
Güncel

CHP'li Oran Babacan'a Fed'in Ziraat Bankasına Uyarısını Sordu

CHP\'li Oran Babacan\'a Fed\'in Ziraat Bankasına Uyarısını Sordu

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a ABD Merkez Bankası'nın (FED) Ziraat Bankası New York şubesine "kara para" uyarısını sordu.

08.07.2014 15:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a ABD Merkez Bankası'nın (FED) Ziraat Bankası New York şubesine "kara para" uyarısını sordu.

Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. FED'in Ziraat Bankası'nı New York şubesiyle ilgili kara para aklanmasının önlenmesine dair bir plan isteyip istemediğini soran Oran, şöyle devam etti:

"FED'in internet sitesinde yer alan 25 Haziran 2014 tarihli anlaşma metninde, "Banka yönetim kurulu ve şube yönetimi anlaşmadan itibaren 60 gün içinde düzenleyici kurumlara şubenin banka gizlilik kanunu ve kara paranın aklanmasının önlenmesi gereksinimlerine uyumunun banka tarafından gözetimini güçlendirecek yazılı bir plan sunacaklardır' denilmesinin gerekçesi nedir?

Anlaşma kapsamında Ziraat Bankası New York şubesinde 1 Temmuz 2012 ile 31 Aralık 2012 arasında gerçekleştirilen dolar takas işlemlerinin bağımsız bir danışman tarafından "yüksek riskli müşteriler veya işlemlere dair şüpheli aktivitelerin usulüne göre tanımlandığını ve raporlandığını belirlemek üzere' incelenmesi neden talep edildi?

FED, benzeri biçimde ABD'de şubesi bulunan başka hangi Türk bankaları için girişimde bulundu? Bunların yıllara ve şubesi bulunan bankaların isimlerine göre dağılımı nedir?

FED'in bu girişimi Türk bankacılığının uluslar arası kredibilitesini, güvenilirliğini sarsacak bir unsur değil midir, buna karşı hangi önlemleri aldınız?

ABD Hazinesi ve merkezi finans kurumlarının, Türkiye Halk Bankası ve Vakıflar Bankası ile ilgili olarak bakanlığınıza ve bağlı birimlerinize herhangi bir başvurusu var mıdır? Varsa bu başvuruların akıbeti ve verdiğiniz yanıtlar ne olmuştur?"

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Oran Babacan'a Fed'in Ziraat Bankasına Uyarısını Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement