CHP'li Vekiller 'Mit Tır'ı Davasına Alınmadı - Son Dakika
Güncel

CHP'li Vekiller 'Mit Tır'ı Davasına Alınmadı

CHP\'li Vekiller \'Mit Tır\'ı Davasına Alınmadı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘MİT TIR’ları ile ilgili davayı takip etmeleri için talimat verdiği CHP Hatay milletvekilleri Mevlüt Dudu ve Refik Eryılmaz, ‘gizlilik kararı’ nedeniyle duruşmaya alınmadı.

26.06.2014 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'MİT TIR'ları ile ilgili davayı takip etmeleri için talimat verdiği CHP Hatay milletvekilleri Mevlüt Dudu ve Refik Eryılmaz, 'gizlilik kararı' nedeniyle duruşmaya alınmadı.

Adana Adliyesi'ne gelerek Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erol Tekmen ile görüşen CHP'li vekiller Eryılmaz ve Dudu, dava ile ilgili 'gizlilik kararı' olduğu gerekçesiyle duruşmaya alınmadı.

Bunun üzerine adliye dışına çıkan vekiller basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. "İçeride hukuk adına bir tiyatro sahneye koyuluyor" diyen Milletvekili Mevlüt Dudu, CMK 182/2 gereğince kamu düzeninin kesin olarak zorunlu kıldığı hallerde duruşmanın kapalı yapılabileceği konusunda karar verilebileceği hüküm altına alındığını, ancak aynı maddenin 3. fıkrasında bu kararın ilk duruşmada ve gerekçesi açıklanmak suretiyle verileceğinin yine hüküm altına alındığına dikkat çekti. Mahkemenin ilk duruşmayı beklemeksizin duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdiğini kaydeden Dudu, "Biraz önce de sanık vekillerinin avukat arkadaşlarımızın duruşmanın kapalı yapılması kararının kaldırılması yönündeki talepleri de mahkeme heyetince değerlendirilerek reddine karar verildi ve şu anda duruşma kapalı devam ediyor. Tabi duruşmanın kapalı yapılmasının gerekçesi kamu düzeninin kesin olarak zorunlu kıldığı durumun gerekçesi olarak da devlet sırrı öne sürülüyor. Ancak ben buradan sormak istiyorum; bu devlet sırrı hangi devlet sırrıdır? Bugün AKP hükümetinin Suriye'de ve Irak'ta rejime karşı savaşan terörist örgütlere silah yardımı yaptığı artık bütün dünyanın bildiği bir gerçektir. Bunu herkesin böyle bilmesi gerekir. Bu artık devlet sırrı olmaktan çıkmıştır. Bunu bütün dünya biliyor. Bu nedenle Türkiye Ortadoğu'da yalnızlaşmaktadır. Artık uluslararası çok ciddi, çok saygın kuruluşları, uluslararası örgütleri çok kapsamlı raporlarında bile Türkiye'nin Ortadoğu'daki terörizme destek verdiği açık bir dille ifade edilmektedir. Bu nedenle, gerçeklerin bu derece kamuoyundan saklanmasını anlamak gerçekten mümkün değildir. Burada görevini yapan kolluk gücü mensupları içeride vatan hainliği ile yargılanmaktadır. Bunu anlamak mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

"2 KLASÖR DELİL SANIK AVUKATLARINDAN SAKLANIYOR"

Dudu, 2 klasör delilin 'devlet sırrı' olduğu gerekçesiyle sanık vekillerinden saklandığını ileri sürerek, "Yine bir sanık vekilinin TIR'lardaki silah ve mühimmatın fotoğraflandığına ilişkin bir ifadesi üzerine bu ifade mahkeme başkanınca duruşma tutanağına TIR'larda bulunan malzeme olarak geçirilmeye çalışılmıştır ısrarla. Avukat arkadaşımızın 'ben malzeme' demiyorum, 'silah ve mühimmat' diyorum ısrarları sonucunda zoraki olarak ifade düzeltilmiştir. Bugünkü basında çıkan haberlere göre de mahkeme başkanının durumu malumdur. Kendisi sorgu hakimine, ki sorgu hakiminin beyanına göre konuşuyorum; mahkeme başkanının sanıkları tutuklaması yönünde çok ciddi baskı uyguladığını kamuoyu ile paylaşmıştır sorgu hakimi. Bu kişi bu mahkemeye başkanlık etmektedir. Asla kabul edilebilir bir durum değildir. Sanık vekilleri sanıyorum hakimin reddi yönünde bir talepte bulunacaklar" diye konuştu.

"BU DAVA İLE İLGİLİ RAPOR HAZIRLAYACAĞIZ"

Refik Eryılmaz ise "Adana 7. Ağır Ceza duruşma salonunda bir hukuk skandalı yaşanıyor. Ergenekon ve Balyoz davalarını anımsatan bir hukuki süreçle karşı karşıyayız" dedi.

Mahkeme kararını yerine getirmeye çalışan ve içinde silah olduğu tespit edilen TIR'ları durdurup aramak isteyen devlet yetkililerini vatana ihanetten yargılamak isteyenlerin bu davada yargılanması ve sanık olması gerektiğini savunan Eryılmaz, "MİT, MİT'leştiğinde Birleşmiş Milletler'in, Amerika'nın terör listesine almış olduğu silahlı terör gruplarını, devletin, MİT'in kanalıyla silah gönderildiği bir dava süreci ile karşı karşıyayız. Bunun üstü örtülmeye çalışılıyor" şeklinde konuştu.

CHP'li Eryılmaz, duruşma salonuna alınmamaları ile ilgili olarak tepkisini şöyle dile getirdi:

"Biz milletvekili arkadaşımızla beraber duruşma salonuna gelip, davayı izlemek istediğimizi, kamuoyunun, Türkiye'nin, dünyanın bu davayı yakından takip ettiğini ifade ettik. Ancak mahkeme başkanı bizim bu talebimizi kabul etmedi. Dava ile ilgili olarak gizlilik kararı olduğunu, bu nedenle bu davayı izlememizin mümkün olmadığını ifade etti. Neyi gizliyorsunuz? İddianame açıldıktan sonra davanın aleni yapılması gerekiyor. Mahkeme esas suçluların suçunu örtmenin telaşı ile yargılama yapmaya çalışmaktadır. Bizler bu davayı yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bu dava ile ilgili milletvekili arkadaşımla birlikte bir rapor hazırlayacağız en kısa sürede. Bunu hem mecliste, hem de Türkiye'de basına ve kamuoyuna paylaşacağız" - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel CHP'li Vekiller 'Mit Tır'ı Davasına Alınmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement