CHP MYK Toplantısı Haluk Koç ANKARA - Son Dakika
Güncel

CHP MYK Toplantısı Haluk Koç ANKARA

CHP MYK Toplantısı Haluk Koç ANKARA

CHP MYK Toplantısı Haluk Koç ANKARA

19.09.2013 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP MYK Toplantısı - Haluk Koç - ANKARA

CHP MYK Toplantısı

-Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç: -" Türkiye'de kökeni, inancı ne olursa olsun herkes bu ülkenin tümünün milletvekilidir. Hiç kimse bir etnik kimlikle milletvekili olarak anılmak durumunda olmamalıdır." -"BDP'nin yeni anayasa yapımı konusunda CHP'ye yönelik eleştirileriyle ilgili soru üzerine, "Önce silahın, terörün şantajı altında siyaset yapma alışkanlığından vazgeçsinler"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, " Suriye'de değişik noktalarda kullanıldığı iddia edilen kimyasal gazların, silahların Türkiye bağlantılı bir ilişki zinciri içerisinde orada kullanıldığına dönük, inşallah, umarım, Türkiye'ye dönük bir fatura çıkmaz" diye konuştu.

Koç, düzenlediği basın toplantısında dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının gündemi ve güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Koç, toplantıda yerel seçim hazırlıklarının ele alındığını belirterek, Burdur ve Bolu ile Sinop'un Ayancık ilçesinde tüm CHP üyelerinin katılımıyla adaylara ilişkin eğilim yoklaması yapılacağını duyurdu.

AK Parti'nin 11 yıllık iktidarı boyunca 5 milli eğitim bakanı değiştiğini, her bakanın önemli reformlar yaptıklarını söylediğini, ancak sistemin sürekli değiştiğini ifade eden Koç, "Türkiye eğitim alanında çok ciddi bir karanlığa sürüklenir durumda" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın ağır bir sorumluluk altında olduğunu savunan Koç, "Öyle tonton görünüş, babacan tavırlar yetmiyor. Milletin, tarihin önünde ağır bir vebal altında Sayın Bakan" diye konuştu.

Bu yıl fizik, kimya, matematik, biyoloji ve yabancı öğretmenliği dallarında atanan öğretmen sayısı ile din kültürü ve ahlak bilgisi dalına atanan öğretmen sayısı karşılaştırıldığında ikinci grupta net bir ağırlık olduğunun görüldüğünü belirten Koç, "Kimse inançların öğretilmesine karşı değil. Eğitim bir bütündür. Düşünmeyi sağlalayacak pozitif bilimlerin bu denli örselenmesi, arkaya itilmesi nasıl bir kuşak ortaya koyacak, bunu Türk milletinin takdirlerine sunuyorum" diye konuştu.

Konuşmasında demokrasi paketi çalışmalarına da değinen Koç, paketin içinde ne olduğuna ilişkin siyaset kurumunun, muhalefetin hiçbir bilgisi olmadığını savundu. Koç, "Kimseye danışılmadan, paylaşılmadan, kapalı toplantılarda meşruiyet dışı taraflarla pazarlık edildiği kuşkusu açık seçik ortada olan bir paketten bahsediyoruz" ifadesini kullandı. Toplumun gerçek bir demokratikleşme beklediğini vurgulayan Koç, "Ama ihtiyaca binaen bir demokartikleşme. Başbakan'ın yakın dönemde ihtiraslarını karşılayacak kadar demokratikleşme" diye konuştu.

-Koç, dış politika konusunda Hükümeti eleştirdi.

Suriye'de kimyasal silah kullanıldığının BM raporuyla da belirlendiğini, ancak kimler tarafından kullandığı konusunda açıklık olmadığını anımsatan Koç, şöyle konuştu:

"Kimyasal silahların mevcut rejim tarafından kullanıldığı iddialarının yanı sıra bu silahların ne idüğü belirsiz radikal unsurların karmaşasından oluşan grupların kullandığı yönünde de ciddi suçlamalar, veriler, istihbarat raporları gelmeye başladı. Umarım bu işin sonunda somut verilerle ülkemiz töhmet altında bırakılmaz. Değişik noktalarda kullanıldığı iddia edilen kimyasal gazların, silahların Türkiye bağlantılı bir ilişki zinciri içerisinde orada kullanıldığına dönük, inşallah, umarım, Türkiye'ye dönük bir fatura çıkmaz"

Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları ve CHP'li üyeler arasında görüş ayrılığı olduğu yönündeki haberler konusunda ise Koç, CHP'lilerin her ortamda görüşlerini aktarmaktan ve fikir tartışmasına girmekten çekinmeyen insanlar olduğunu söyledi.

Koç, CHP'nin anadil konusundaki önerisinin "Eğitim dili Türkçe'dir. Anadili Türkçe olmayan öğrenciler zorunlu Türkçe eğitiminin yanı sıra kendi dillerini öğrenme ve kullanma hakkına sahiptir. Devlet bu hakkın etkili bir biçimde kullanılması için gerekli tedbirleri alır" olduğunu aktardı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonunda AK Parti'den kaynaklanan bir samimiyetsizlik olduğunu öne süren Koç, bu nedenle ana öznenin CHP'li milletvekillerinin tartışmaları değil, AK Parti'nin kendisini saklama çabaları olduğunu söyledi.

-CHP'nin Türk vatandaşlığı tanımı

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koç, BDP'nin yeni anayasa yapımı konusunda CHP'ye yönelik eleştirileriyle ilgili soru üzerine, "Önce silahın, terörün şantajı altında siyaset yapma alışkanlığından vazgeçsinler" dedi.

Koç, BDP'nin anadil konusunda Kürt kökenli milletvekillerine çağrı yaptığının hatırlatılması üzerine ise "Türkiye'de kökeni, inancı ne olursa olsun herkes bu ülkenin tümünün milletvekilidir. Hiç kimse bir etnik kimlikle milletvekili olarak anılmak durumunda olmamalıdır. Böyle bir çağrının Türkiye'nin bugün içinde yaşadığı tartışmalara katkı getirebileceğini umabiliyor musun?" dedi.

Koç, bu ayrıştırmanın bir siyasi parti tarafından yapılmasının da yanlış bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

Koç, bir başka soruyu yanıtlarken de CHP'nin vatandaşlık tanımına ilişkin komisyona önerisinin "Türk vatandaşlığı" başlığı altında, "Dil, din, ırk, cinsiyet, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri sebeplere bağlı olmaksınız herkesin eşitlik temelinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması" olduğunu aktardı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel CHP MYK Toplantısı Haluk Koç ANKARA - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement