Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Özbekistan'da - Son Dakika
Güncel

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Özbekistan'da

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Özbekistan\'da

Özbekistan, ziyareti iki ülke ilişkilerinde "tarihi bir adım" olarak nitelendirdi Ziyaret çerçevesinde, iki ülke arasında toplam tutarı 15 milyar doları bulan 31 anlaşma imzalandı

09.09.2013 20:18

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, ülkesine yaptığı ilk resmi ziyareti, iki ülke ilişkilerinde "tarihi bir adım" olarak gördüklerini söyledi.

Çin Devlet Başkanı Şi ile görüşmesinin ardından basına açıklama yapan Kerimov, ziyaretin iki ülke arasındaki işbirliğini daha da pekiştirecek bir altyapı oluşturacağını ifade etti.

"Çin'in katkısı olmadan dünyadaki hiçbir güncel küresel sorunun çözülmesinin mümkün olmadığını ve bu ülkenin otoritesinin küresel-bölgesel barış ve istikrarın sağlanmasında önemli bir faktör olduğu" görüşünü savunan Kerimov, ülkesinin Çin'le olan karşılıklı saygı ve menfaatlere dayalı işbirliği ve stratejik partnerliğine yüksek değer verdiğini kaydetti.

Bugün yapılan görüşmelerin karşılıklı anlayış ve güven ortamında çok yapıcı geçtiğini kaydeden Kerimov, bu görüşmelerin, iki ülkenin de ele alınan bir çok konudaki görüşlerinin ortak veya çok benzer olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi.

15 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

Özbekistan'da halihazırda Çin sermayeli 455 şirketin faaliyet gösterdiğini ve 2002 yılından bu yana ülkede Çin sermayesi ile toplam tutarı 6 milyar 750 milyon dolar olan 83 yatırım projesinin gerçekleştirildiğini belirten Kerimov, Çin Devlet Başkanı'nın ziyareti sırasında iki ülke arasında toplam tutarı 15 milyar doları bulan ve bunun 8 milyar dolarının Çin tarafından finanse edileceği 31 anlaşma imzalandığını vurguladı.

Kerimov, 2012 yılı sonunda Çin ile Özbekistan arasındaki ticaret hacminin yüzde 25 artışla 3,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, bu yılın ilk yarısında ise bunun yüzde 59 artışla 2,3 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Çin, Özbekistan'a en fazla yatırım yapan ülke konumundayken, Özbekistan'ın ticari partnerleri arasında ise Rusya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

ŞİO zirvesi için Bişkek'e geçecek

Ülkedeki temaslarını yarın tamamlayacak olan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile ülkenin tarihi Semerkant şehrini ziyaret edecek.

Rusya'da düzenlenen G20 Zirvesi'nin ardından Türkmenistan ve Kazakistan'da sürdürdüğü temasların ardından dün akşam Özbekistan'a gelen Çin Devlet Başkanı, bu ülkedeki temaslarının ardından Kırgızistan'da yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üye ülkeleri zirvesine katılmak üzere Bişkek'e hareket edecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Özbekistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement