Çoban, Marangoz, Kahveci, Öğretmen Toplandı Müzik Grubu Kurdu - Son Dakika
Güncel

Çoban, Marangoz, Kahveci, Öğretmen Toplandı Müzik Grubu Kurdu

Çoban, Marangoz, Kahveci, Öğretmen Toplandı Müzik Grubu Kurdu

Antalya'nın Elmalı İlçesi'nde müzik öğretmeni Emre Dayıoğlu ve bir grup esnafın katılımıyla kurulan 'Elmalı Yayla Halk Müziği Topluluğu' ilçede ve çevre illerde konserler veriyor.

29.06.2014 10:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Elmalı İlçesi'nde müzik öğretmeni Emre Dayıoğlu ve bir grup esnafın katılımıyla kurulan 'Elmalı Yayla Halk Müziği Topluluğu' ilçede ve çevre illerde konserler veriyor. Hiçbir müzik eğitimi olmayan çoban, marangoz, kahveci ve tüccarlardan oluşan topluluk, performanslarıyla büyük beğeni topluyor.

Emre Dayıoğlu, Bayralar Durmuş Yener Ortaokulu'nda çalışan bir müzik öğretmeni. Unutulmaya yüz tutan Teke yöresi kültürünü yaşatmak adına kendi çabalarıyla 'Elmalı Yayla Halk Müziği Topluluğunu' kurdu. Teke kültürünün unutulmaması için kurduğu toplulukta en önemli amacının bu kültürü gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyleyen Dayıoğlu, kendisiyle birlikte grupta 6 arkadaşının görev aldığını belirtti.

ORTAK NOKTALARI MÜZİK

Elmalı Yayla Halk Müziği Topluluğunu'nun en ilgi çekici özelliklerinden biri, grup üyelerinin müzikle alakası olmayan meslekler yapması. Grupta, müzik öğretmeni Emre Dayıoğlu dışında kavalda görme engelli Türkçe öğretmeni Selami Çiftçi, bağlamada esnaflık yapan Saffet Akman, sipsi kemane ve zurnada kahvecilik yapan Mehmet Yengin, davulda çobanlık yapan Muammer Gökkaya ve darbukada marangozluk yapan Habib Takak yer alıyor. Topluluğun baş solistliğini İSE esnaflık yapan Saffet Akman yapıyor. 8 ay önce gönüllü olarak topluluğa katılan üyeler, meslekleri haricinde böyle bir işle uğraştıkları için çok mutlu olduklarını dile getirdi.

MÜZİK İÇİN HİÇBİR ŞEY ENGEL DEĞİL

Teke kültürünü gelecek kuşaklara aktarmayı hedeflediklerini tekrardan vurgulayan Dayıoğlu, "Teke ve Ege yöresine ait türküler çalıp, söylüyoruz" dedi. Dayıoğlu, ayrıca görme engelli olmasına ve asıl mesleği müzisyenlik olmamasına rağmen müzikle uğraşmayı seven Selami Çiftçi'nin, oynadığı zeybek oyunlarıyla topluluğa oldukça renk kattığını dile getirdi.

ELMALI KAYMAKAMLIĞI'NDAN ANLAMLI DESTEK

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde geçen ay düzenlenen Uluslararası 7'nci Dünya Müzikleri Festivali'nde Türkiye'yi, kurduğu bu toplulukla temsil eden Dayıoğlu, "Elmalı kaymakamlığı diktirdiği kostümlerle bize oldukça destek oldu. Onlara çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Dayıoğlu, aynı zamanda Elmalı ve yöresinde düzenlenen bütün etkinliklerde sahne aldıklarını da sözlerine ekledi.

'UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ HALK TÜRKÜLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKSIN'

Topluluğun kurucusu Emre Dayıoğlu, Elmalı İlçesi'nin Teke yöresi adına önemli merkezlerden biri olduğunu söyledi. Elmalı'da çok önemli bir kültürel miras olduğunu vurgulayan Dayıoğlu, "Fakat, birçoğu maalesef unutulmaya yüz tutmuş. Biz müzikal değerlerimizi çalıp-söyleyerek belirli bir yere getirmek ve korumak için çabalıyoruz. Elimizden geldiğince müziğimizi gelecek nesillere aktarmak için her şeyi yapmaya çalıyoruz" dedi.

Selami Çiftçi de Elmalı'da doğup büyüdüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Teke yöresi, halk müziği bakımından zengin bir kültüre sahip. Çeşitli meslek dallarından arkadaşlarla bir araya gelerek, teke yöresindeki müzikleri seslendiriyoruz. Amacımız, Teke yöresindeki unutulmaya yüz tutmuş halk türkülerini gün yüzüne çıkarmak, bu türküleri gelecek kuşaklara aktarmak."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çoban, Marangoz, Kahveci, Öğretmen Toplandı Müzik Grubu Kurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement