Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1) - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ben seçimlere girerken gündeme partili Cumhurbaşkanlığını getirmiştim. Bu muhalefetin hiç işine gelmedi.

22.05.2015 00:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ben seçimlere girerken gündeme partili Cumhurbaşkanlığını getirmiştim. Bu muhalefetin hiç işine gelmedi. 'Gelin partili cumhurbaşkanı sisteminin hep beraber hemen bir anayasa değişikliği ile getirelim.' Bu Türkiye'yi çok daha farklı kılacaktır. Türkiye'nin kalkınmasına yönelik çok ciddi imkanlar getirecektir. Türkiye'deki sıkıntı partili-partisiz olayından kaynaklanıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATV-A Haber ortak canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Fenerbahçe- Bursaspor maçını değerlendiren Erdoğan, "Cumhurbaşkanı ve başbakan olmadan önce bu olaylara bakışım farklıydı, şimdi tabi daha farklı. Daha objektif değerlendirebiliyorum. Bu akşam 3-0 yenilmesi hakikaten düşündürücü. Deplasmanda Fenerbahçeyi kendi sahasında kolay kolay görmediğimiz bir 3-0'lık galibiyetle oradan çıkması tebriğe şayan" dedi.

"Fenerbahçeyi kınamıyorsunuz yani" şeklindeki soruya Erdoğan, Fenerbahçenin kendi içinde bir değerlendirme yapacağını söyledi.

Canlı yayının yapıldığı bölümü çalışma ofisi olarak kullandığını belirten Erdoğan, ikamet edecekleri yerin ayrıca yapıldığını ve Külliyenin içerisinde ayrı bir bölüm olduğunu dile getirdi.

Ofis bölümünün 3 binadan oluştuğunu ifade eden Erdoğan, bunun dışında dört ayrı bina daha olduğunu bildirdi. Bu dört binadan bir tanesinin yarı opera şeklinde olduğunu kaydeden Erdoğan, "Hem kongre merkezi gibi düşünülecek bir yer. Buradaki düşüncemiz tüm bakanlıklar, devlet kurumları toplantılarını burada gelip rahat bir şekilde yapabilsinler. 2 bin, 2 bin 500 kişi alacak şekilde büyükçe bir bina. Bu yapılıyor şu anda. Mimar arkadaşlarımızı dünyadaki opera binalarını gezdirdik baktılar ve bir proje çizdiler. Bu binanın yapımı şu anda devam ediyor.

"Cami, Ramazan ayının ortalarına yetişecek"

Bölgede bir ibadethane olmadığına dikkati çeken Erdoğan, orada yapımı süren caminin büyük ihtimalle Ramazan ayının ortalarına yetişeceğini söyledi.

Erdoğan, çok amaçlı iki salonun olduğu bir binanın daha bulunduğunu, bu salonlardan birinde Muhtarlar Toplantısını yaptıklarını, bu salonun altında ise sergi salonu yapmak istediklerini ifade etti.

"Cumhurbaşkanlığının bir kütüphanesi olsun istiyoruz" diyen Erdoğan, bu kütüphanede 5 milyon cilt kitap bulunmasını hedeflediklerini açıkladı. 24 saat bu kütüphanenin, gençlere, okur yazar olan herkese açık olacağını bildiren Erdoğan, "Bu alanda muhteşem bir külliye teşekkül etsin istiyoruz" dedi.

Yıldız Külliyesi'nin hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Orayı tabi böldüler, bölük börçük hale getirdiler. Orada şimdi bir tiyatro salonu var, tamamen dökülüyor. Biz Büyük Mabeyn'i restore ettik. TİKA'nın yeri vardı orada. Biz onların oradan çıkmalarını istiyoruz. Tamamen çıksınlar ve orası tamamen Cumhurbaşkanlığına ait bir yer haline gelsin. Orayı Cumhurbaşkanlığı İstanbul'da ayrıca değerlendirsin istiyoruz" şeklinde konuştu.

Şu anda siyasetin dilinin çok farklı olduğunun altını çizen Erdoğan, "Böyle şeylere alışmadıkları için, görüp bilmedikleri için bundan zul duyuyorlar. Bu bizi üzüyor. Gelenler burada gurur duyuyor, o da bizi ayrıca mutlu ediyor. Halkın her kesimi buraya şu anda geliyor" diye konuştu.

Yayının yapıldığı salonun içindeki vitrinde Gaziantep'ten bir nazarlık olduğunun belirtilmesi üzerine Erdoğan, "81 vilayet olacak burada" dedi.

"Partili cumhurbaşkanı olmayınca güç kaybı oluyor"

Rusya Anayasasındaki cumhurbaşkanlığı yetkileri ile karşılaştırıldığında Türkiye Cumhurbaşkanının yetkilerinin daha fazla olduğuna değinilmesi üzerine Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu:

"Rusya'da hukuki bir durum mudur veyahut da fiili bir durum mudur onu bilemiyorum. Medvedev Cumhurbaşkanı iken güç yine Putin'deydi. Çünkü durum orada fiiliydi. Şimdi Putin, cumhurbaşkanlığını aldı. Medvedev adeta ortada yok. Demek ki durum orada fiili. Duma'ya gelince, Duma'daki durum da Putin'in iki dudakları arasında bir yapı söz konusu. Nereden geliyor bu güç? Partili bir cumhurbaşkanı var orada. Türkiye'deki durum öyle değil. Türkiye'de partili olmayınca oradaki güç, burada olamıyor.  82 Anayasası'nda  partili bir cumhurbaşkanı yok. Partili olmayınca orada ciddi bir güç kaybı oluyor aslında. Amerika'ya baktığımız zaman, Amerika'da başkan partili. Partili olduğu için oradan aldığı bir gücü var. Amerika'nın bana göre dezavantajı iki yılda bir yapılan yenileme sistemi, ister istemez en ufak birşeyde kongrenin yapısını değiştiriyor. O yapı değiştiği anda güçlü geldiğiniz bir yerden güç kaybına uğruyorsunuz. Birinci dönem o kadar güç kaybına uğramadı. Ama ikinci dönem ciddi manada bir güç kaybına uğradı.

Mesela Fransa, çift kamaralı yarı başkanlık sistemi. Orada başbakana bakıyorsunuz, herhangi bir yaptırımı onun da yok. Bütün güç onda, o da partili. Ben bu seçimlere girerken gündeme 'partili Cumhurbaşkanlığı'nı getirmiştim. Bu muhalefetin hiç işine gelmedi. Dedim ki 'Gelin partili cumhurbaşkanı sisteminin hep beraber hemen bir anayasa değişikliği ile getirelim.' Bu Türkiye'yi çok daha farklı kılacaktır. Türkiye'nin kalkınmasına yönelik çok ciddi imkanlar getirecektir. Türkiye'deki sıkıntı partili-partisiz olayından kaynaklanıyor. Partili cumhurbaşkanlıklarının olduğu ülkelerde, yaptırım, uygulama, daha seri karar alabilme çok daha farklı olabiliyor."

AK Parti'nin son seçimlerde aldığı oyun yüzde 50'ye yaklaştığını, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 52'ye çıktıklarını hatırlatan Erdoğan, "Demek orada 2-3 puan farklı yerlerden destek geldi" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement