Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'de - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "24 nolu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Faslı kapsamına giren konularda daha yoğun işbirliğine ihtiyaç duyduğumuz bir dönemden geçiyoruz.

05.10.2015 15:19

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "24 nolu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Faslı kapsamına giren konularda daha yoğun işbirliğine ihtiyaç duyduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Bu işin adeta biz pratiğini yaşıyoruz. Asıl bu işi yaşayan biziz. Terörle adeta iç içe olan, onunla savaş veren biziz. Bu faslın en kısa sürede müzakerelere açılmasını istiyoruz. Bir üye ülkeden kaynaklanan siyasi tıkanıklık böylesi önemli bir konuda, daha fazla işbirliğine engel olmamalıdır" dedi.

Erdoğan, Belçika Şirketler Federasyonu (FEB) tarafından düzenlenen yüksek düzeyli iş toplantısında yaptığı konuşmada, AB üyeliğinin Türkiye'nin en önemli uluslararası önceliği ve stratejik tercihi olduğunu söyledi.

"Bizim için bu süreçteki en önemli husus, vatandaşlarımıza refahın ve her alanda en yüksek standartların sağlanmasıdır" diyen Erdoğan, katılım sürecine desteği için Belçika'ya teşekkür etti. Bu desteğin, müzakere sürecindeki tıkanmanın aşılmasında da devam etmesinin beklendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi engellerin ortadan kaldırılması ve yeni fasılların müzakereye açılmasının ilişkilerin geliştirilmesi bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önünde bir engel bulunmayan, 17 nolu fasıl yani Ekonomik ve Parasal Politika Faslı'nın müzakereye açılmasını bekliyoruz" diyerek, Belçikalıların bu konudaki desteğine güvendiğini söyledi.

Türkiye'nin bulunduğu bölgedeki krizlerin, güvenlik ve dış politika alanlarındaki işbirliğinin geliştirilmesini her zamankinden daha gerekli kıldığını dile getiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Terörizm ve düzensiz göçle mücadele konularında AB ile işbirliğimiz hayati önem taşıyor. Bu bakımdan 31 nolu fasıl da önem arz ediyor yani Dış Güvenlik ve Savunma Politikası Faslı'nın açılmasına çok ama çok önem veriyoruz. Geri kabul anlaşması ve vize serbestisi hususlarının da dahil olduğu, 24 nolu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Faslı kapsamına giren konularda daha yoğun işbirliğine ihtiyaç duyduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Bu işin adeta biz pratiğini yaşıyoruz. Asıl bu işi yaşayan biziz. Terörle adeta iç içe olan, onunla savaş veren biziz. Bu faslın en kısa sürede müzakerelere açılmasını istiyoruz. Bir üye ülkeden kaynaklanan siyasi tıkanıklık böylesi önemli bir konuda, daha fazla işbirliğine engel olmamalıdır.

Türkiye- Avrupa Birliği Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu mekanizmasının hayata geçirilmesini bizler memnuniyetle karşılıyoruz. Bölgesel gelişmeler ışığında 15 nolu Enerji Faslı'nın müzakereye açılması hem Türkiye'nin hem AB'nin yararına sonuçlar getirecektir. Enerji faslının günahı vebali bizim boynumuzda değil. Niye? Biz ne söylenmişse onu yaptık. Biz ne yapacaktık? Biliyorsunuz burada üç 'T' var. Bir tedarikçi, iki transit ülke, üç tüketici. Türkiye, tedarikçi ülke değil. Türkiye ancak transit ülke ve tüketici ülke konumundadır. Bizim yaklaşık bin 850 kilometrelik bir transit noktasında, bu konuda Nabucco'ya verdiğimiz sözümüz var. Bundan caymış değiliz. Tedarik nereden gelecek? AB bu tedariki halledemedi. Türkmenistan dedi, oradan da halledemedi. Mali noktada, altyapı yatırımı konusunda AB bunu halledecekti, bu konuda da bir şey yok. Öyleyse Nabucco nasıl halledilecek? İmzayı atalı kaç yıl oldu ama hala iş ilerlemedi. Bu arada Azerbaycan ortaya çıktı, 'Ben hem tedarikçiyim hem transitte gerekli olan desteği vereceğim' dedi ve TANAP'ın temelini attık. Şu anda TANAP hızla yoluna devam ediyor. İnanıyorum ki bunları da süratle aşarız."

AB ile ilişkilerin, karşılıklı çıkarların bulunduğu güvenlik, dış politika, ekonomi, enerji, vize serbestisi, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gibi alanlarda zenginleştirilmesi gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Katılım müzakerelerindeki tıkanmanın aşılması, tüm bu süreçlerdeki işbirliğimizi güçlendirecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB kurumlarının başkanlarıyla bugün görüşeceğini anımsatarak, ilişkilerin ayrıntılı olarak ele alınacağını kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement