Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazarcılarla Buluştu - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazarcılarla Buluştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim kültürümüzde ticaret, rekabet değil itibar üzerine kuruludur.

25.03.2015 13:33

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim kültürümüzde ticaret, rekabet değil itibar üzerine kuruludur. Büyük balığın küçük balığı yuttuğu değil, herkesin birbirini kolladığı birbirini desteklediği bir anlayışla ticaretimizi yapmalıyız, yapmak zorundayız" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından ATO Congresium'da düzenlenen "Pazarcı Esnaf Buluşması"nda konuşan Erdoğan, esnaf ve sanatkarın sadece ticaret erbabı değil, ticaretiyle toplumu inşa, irşad eden, ayakta tutan, aydınlatan bir kesim olduğunu vurguladı.

Ahi teşkilatının, Selçuklu ve Osmanlı'nın kuruluşunda ve yükselişinde çok önemli rol oynadığını anlatan Erdoğan, 10 asırlık bu geleneğin, özellikle zor zamanlarda milletin birliğini, beraberliğini, dayanışma ruhunu güçlendirerek, hayırlı hizmetleri yerine getirdiğini kaydetti.

Ahiliğin özünü ahlak ve erdemin oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'un fethinden önce tebdili kıyafetle pazar yerine yaptığı ziyareti hatırlattı. Erdoğan, esnafın, Sultan Mehmet'i, istediği ikinci ürün için henüz siftahını yapmamış komşusuna yönlendirdiğini, o esnafın da talep ettiği ikinci ürün için yine henüz siftahını yapmamış bir başka komşusuna gönderdiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu durumu gören Sultan Mehmet'in, "Arkamda böyle bir halk varken, değil İstanbul'u, dünyayı fethederim evelallah" dediğini belirterek, şöyle devam etti:

"İşte bu şekilde, komşusunun siftahını düşünen esnafın mahallesine, ülkesine, milletine zarar vermesi, ihanet etmesi mümkün müdür? Bu ahlak, peygamberi bir ticaret ahlakıdır. Meşru yollardan elde edilen kazancı öven bir inancın mensuplarının ahlakıdır. Bu ahlak, 'ölçerken ve tartarken adaleti yerine getirin' emriyle hareket eden bir ümmetin ahlakıdır. Sizler, pazarcı esnafı olarak işte bu emre doğrudan muhatapsınız. Ben, her birinizin ölçerken ve tartarken adaleti yerine getirdiğine yürekten inanıyorum. Aranızda bu ilkeye aykırı hareket edenler varsa onları ikaz ettiğinize, doğruyu telkin ettiğinize, hatta dışladığınıza inanıyorum. Çünkü esnafın en büyük sermayesi itibardır. Ölçüde ve tartıda hileyle, yalan yere yeminle kazanılan paranın bereketi olmayacağı gibi, bu tarz davranışlar itibarı, yani asıl sermayeyi de kısa sürede bitirir. Bizim kültürümüzde ticaret, rekabet değil, itibar üzerine kuruludur. Büyük balığın küçük balığı yuttuğu değil, herkesin birbirini kolladığı, birbirini desteklediği bir anlayışla ticaretimizi yapmalıyız, yapmak zorundayız. Her ne pahasına olursa olsun kazanç değil, helalinden kazanç peşinde koşan bir esnaflık anlayışıyla bin yıldır bu coğrafyada varlığımızı sürdürüyoruz."

-Ahiliğin 3 açık, 3 kapalı ilkesi

Ahiliğin 3 açık, 3 kapalı ilkesini anlatan Erdoğan, 3 açık şartı "Elini, kapını, sofranı açık tut", 3 kapalı şartı da "Dilini, gözünü, belini bağlı tut" olarak sıraladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Elini ve kapını nerede açık, nerede bağlı tutacağını çok iyi bileceksin ki kazancının bereketi artsın. Sofranı açık, belini bağlı tutacaksın ki kazancının hayrını görebilesin. Sebzenin, meyvenin iyisini öne, çürüğünü, çarığını arkaya koyar, müşteriye de el çabukluğuyla bunları verirsen işte bu olmaz. Aynı malı herkes 3'e satarken sen onlardan haberi olmayan müşteriye 5'e verirsen bu da olmaz. Velinimetin müşteriye kötü davranırsan, kendi elinle kendi sonunu hazırlamış olursun. Emrolunduğu gibi dosdoğru olacaksın. Böyle durumlarla karşılaşan müşteri bir süre sonra istikametini süpermarketlere çevirir sen de pazarda, güneşin, yağmurun altına akşama kadar bekler durursun."

-"Pazarcının sermayesi itibarı"

Pazarcının sermayesinin, sadece tezgahındaki mal değil, aynı zamanda müşteri karşısındaki duruşu, itibarı olduğunu belirten Erdoğan, "Devletin esnafımızın arkasında olması, onları desteklemesi yetmez. Esnafımızın da ahilik kültürüne, inancımızdaki ticaret ahlakına sıkı sıkıya sarılarak milletimizle olan gönül bağlarını güçlendirmeleri, geleceğe taşımaları gerekir" şeklinde konuştu.

Her esnafın bu bilinçte olduğunu bildiğini dile getiren Erdoğan, "Sizlerden beklentim, varsa aradaki çürük elmaları ayıklayıp bu yolda devam etmenizdir. Bu şekilde hareket ettiğinizde inanın bu millet sizleri el üstünde tutar, size daha çok sahip çıkar. Bu defa markete, AVM'ye değil, pazaryerine gelir. Kesinlikle, iki kere iki dört" dedi.

-"Her cuma pazara gittim"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediye başkanı, başbakan, cumhurbaşkanı olduktan sonra pazaryerlerine gidemediğini ama bu dönemlerden önceki yaşantısında Kasımpaşa'da hep cuma pazarına gittiğini söyledi.

Çocukken annesiyle yaptığı pazar alışverişlerini anlatan Erdoğan, "Bu bizim artık kültürümüze sinmiş, aman bunu kaybetmeyelim, buna ihtiyacımız var. Bunları modernleştirerek, belediyelerimizle ele ele vererek, federasyonla görüşerek, bunların yapılması, en uygun yerlerde bunların olması inanıyorum ki hem sizleri çok daha güçlü kılacaktır hem de benim vatandaşımın ihtiyacını her gün pazardan almasına imkan sağlayacaktır" diye konuştu.

-Notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması pazarcı esnafı tarafından sık sık "Türkiye seninle gurur duyuyor" tezahüratlarıyla kesildi.

Konuşmasının ardından Erdoğan'a, Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Ali Karaca, kefelerinde Osmanlı mührü bulunan bir el terazisi hediye etti. Erdoğan, hediyeyi "Haksızlık yok, adil tartar bu terazi" diyerek aldı.

Erdoğan'a, Balıkesir Pazarcılar Odası Başkanı Ayhan Gürel tarafından Cumhurbaşkanlığı forsunun motif olarak işlendiği küçük bir halı, Karamürsel Pazarcılar Odası Başkanı Yasin Olgun tarafından bir tablo, Nevşehir Pazarcılar Odası Başkanı Selim Özmen tarafından da 3. Ahmet döneminde Ürgüp Kadısına pazar yeri kurulması için gönderilen fermanın yer aldığı tablo hediye edildi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazarcılarla Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement